''Bal'da Dünyada ikinci sıradayız''

Konak''Bölgede en çok bal üretimi Ordu İline aittir''

info@karadenizekonomi.com / 14.08.2015

''Bal'da Dünyada ikinci sıradayız''
Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak Karadeniz ve Ordu arıcılığını değerlendirdi.Konak yaptığı açıklamada şunları söyledi;

''Türkiye coğrafi konumu itibarı ile geçit kuşağında olması nedeniyle birçok iklim özelliklerini bir arada bulundurmaktadır.Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum ve genotip zenginlik sayesinde yılın her mevsiminde, değişik floradan bal, polen vb. arı ürünleri üretimi yapma şansına sahiptir.Arıcılık faaliyetlerine baktığımızda, yalnız bal ile balmumu üretim miktarlarını görmekteyiz. Ülkemizde polen üretimi son zamanlarda artmış ise de, bu artış yeterli düzeyde değildir. Türkiye polen kaynağı bakımından oldukça zengindir. Arı sütü üretimi ise özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde son derece sınırlı sayıda üretici tarafından gerçekleştirilmektedir.  Dört mevsimin yaşandığı ülkemizde bütün arı ürünlerini üretmek mümkündür.''şeklind ekonuştu.

 En fazla bal arısı kolonisine sahip ülkelerin Hindistan, Çin, Türkiye, Etiyopya ve İran olduğunu söyleyen Konak,en fazla bal üreten ülkeler ise Çin, Türkiye, Arjantin, ABD ve Rusya’dır. Dünyada koloni başına bal üretim miktarı ortalama 20 kg civarındadır diye ifade etti.

Arıcılık Ülke Ekonomisine 1 Milyar 618 Milyon TL Girdi Kazandırmaktadır

Konak yapılan istatistikleri paylaşarak sözlerine şöyle devam etti;FAO’nun verilerine göre; 2011 yılında dünyada 492 708 ton bal (toplam üretimin %31’i), ortalama 3.4 $/kg fiyatla 1 652 691 000 $ karşılığı dış ticarete konu olmuştur. Başlıca bal dışsatımcısı İlk 3 sıradaki Çin (%20.3), Arjantin(12.2) ve Hindistan’ın(5.9) Dış satım miktarında %40.9 paya sahip durumdadırlar. Başlıca ithalatçı ülkelerin İlk 3 sıradaki ABD (%26.2), Almanya(15.6) ve Japonya (8.2) Dış alım miktarında %50 paya sahip durumdadırlar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı arıcılık istatistikleri incelendiğinde ülkemizde 104.709 adet işletmede 7.060.973 adet kovandan 102.486 ton bal ve 4.024 ton balmumu üretilmiştir .Bu üretimler itibariyle ortalama olarak 1 kg balın 15 TL ve 1 kg balmumun 20 TL olduğu kabul edilirse ülke ekonomisine 1 milyar 618 milyon TL girdi kazandırmaktadır.

Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi 2014 Yılı AKS Arıcılık İstatistikleri

İller Arıcılık yapan işletme sayısı(adet) Toplam Aktif Kovan (Adet) Bal Üretimi (ton) Balmumu Üretimi (ton) Türkiye Bal Üretimde Yeri (%) Kovan Başına Bal Üretimi (Kg) İşletme başı ortalama kovan sayısı (Adet)
Ordu 2.549 527.078 15.038,9 80,3 14,67 28,5 207
Giresun 1.458 96.223 1.252,8 81,8 1,22 13,0 66
Trabzon 1.942 134.252 1.006,5 64,2 0,98 7,5 69
Samsun 1.659 79.367 975,4 52,0 0,95 12,3 48
Artvin 1.642 82.476 850,2 48,0 0,83 10,3 50
Rize 2.969 91.731 691,6 48,4 0,67 7,5 31
Sinop 973 26.986 255,8 8,0 0,25 9,5 28
TOPLAM 13.192 1.038.113 20.071,2 382,6 19,57 19,3 79
TÜRKİYE 104.709 7.060.973 102.485,55 4.024,16 100 14,5 67
Türkiye’deki Oranı (%) 12,6 14,7 19,6 9,5

Bölge içindeki en çok bal üretimi 15.038 ton ile Ordu ili olurken, Rize en çok işletme sayısına sahip (2.969 adetle) ilimiz durumundadır. Arıcı işletmelerinde bulunan kovan sayısı ve verim bakımından Ordu İlinin 207 adet kovan sayısı ve 28,5 koloni/kg ile ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Kovan başına bal üretimin sıralamasında Ordu iline komşu olan illerin takip etmesi arıcıların birbirlerini etkilemesi olarak da değerlendirilebilir.

Ordu İli Arıcılığı:

En çok arı kolonisine sahip ilçe merkez Altınordu İlçesi olup 94.036 adet kovan bulunmaktadır. Altınordu’yu Ulubey, Gürgentepe, Perşembe ve Gölköy ilçeleri takip etmekte ve her bir ilçede 50.000 üzerinde arı kolonisi bulunmaktadır. Altınordu ilçesi kovan miktarı açısından ülkemizin 61 İl’i den daha fazla kovan sayısına sahip bulunmaktadır.

FAO (2012) verilerinde Dünyada 121 Ülkenin koloni sayıları ve 138 Ülkenin de bal üretim miktarları belirtilmiştir. TÜİK (2014) yılı verilerine göre Ordu ili 527.078 kovan sayısı il dünya 92 ülkeden daha fazla koloniye sahip olup 15.038 ton bal ile de 114 ülkeden fazla üretim yaptığı ortaya çıkmaktadır.

Arım Balım Peteğim” Projesi :

Dünyada 7.060.973 adet koloni sayısı bakımından üçüncü ve 102.486 ton bal üretimi ile ikinci sırada bulunduğumuz önemli bir sektörün (104.709 Arıcılık yapan işletme sayısı), üretim çeşitliliğini arttırmak, üretilen arı ürünlerine “marka” değeri kazanmasını sağlamak amacıyla ülkemiz arıcılığında örnek bir proje olan "Türk Balının Kalite ve Standartlarının Yükseltilmesi ve Sektör İşletmelerinin Desteklenmesi” isimli projemiz 532 adet proje önerisinden seçilen 47 proje arasında yer almıştı. Daha sonra “Arım Balım Peteğim" ismi ile yeniden düzenlenen projemizin Operasyonel Anlaşması 2011 yılında yapıldı. Yapım İşleri, Tedarik, Teknik destek ve Kontrolörlük olmak üzere 4 bileşenden oluşmaktadır. Yapım İşleri ve Kontrolörlük ihalelerini kazanan inşaat işleri biten projenin geçici kabul işlemleri Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirildi. Tedarik ve teknik destek bileşenleri için ihale süreci devam etmektedir. Toplam bütçesi 9.990.00 Avro sektörün en yüksek bütçeli projesidir.

Proje, bir KOBİ ve İstihdam projesi olup özellikle proje içerisinde yer alan Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Rize illerinde arıcılık ürünleri üzerine faaliyet sürdüren KOBİ’ler için ortak üretim, işleme ve analiz merkezi oluşturularak yeni istihdam sağlamak ve rekabet edilebilirliğini arttırılmasını sağlamaktır.

Projede,ulusal ve uluslararası marka değeri olan yeni işletmeler kurulması hedeflenmiştir.

Proje uygulama merkezi Ordu olmak üzere Giresun, Rize, Trabzon, Sinop ve Samsun illerini kapsamaktadır.

SONUÇ:

Proje ile;

·Ordu’da uluslararası akreditasyona sahip ülkemizde tek arı ürünleri test ve analiz laboratuarı kurulacak,

·Arı Ürünleri Hizmet Birliği kurulacak.

·İşleme ve Paketleme Tesisi kurulacak.

·Altı ilde “Danışma ve Temas Noktaları” kurulacak.

·Pazarlama Ar-Ge Birimi

·Ordu İli, Uluslararası arıcılık sektörünün merkezi durumuna gelecek

·Bu proje sonrası 30-50 çeşit arı ürünü mamulleri ve markaları oluşacak.

·Laboratuarı kurulacaktır. Analizler akretide edilecektir..

·Ordu Arıcılık Araştırma, Uluslar arası arıcılık sektöründe merkez durumuna gelecek

·Arı ürünleri ile ilgili 80 civarında analiz yapılabilecek ülkemizde tek arı ürünleri laboratuarı kurulacaktır. Analizler akretide edilecektir.

Beslenme ve sağlık açısından son derece önemli bir yeri olan balın ve diğer arı ürünlerinin üretiminde ve tüketim zincirinde güvenilir bir şekilde izlenebilirliliği arttırılmış olacaktır.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar