BFI Enerji Yatırım Atağında!Dev Şirket 12.Fabrikasını Ordu'ya Kuracak

Ordu’da her eve güneşle elektrik ulaşacak

info@karadenizekonomi.com / 21.07.2016

BFI Enerji Yatırım Atağında!Dev Şirket 12.Fabrikasını Ordu'ya Kuracak

Avrupa ülkerinde 11 fabrikası olan yenilenebilir enerji şirketlerinden BFI Enerji,alaternatif enerji piyasasında hayli iddialı şirketlerden biri.11 yıllık tecrübesine dayanarak Güneş enerjisi, Güneş Kollektörleri, Güç Kaynakları, Enerji Depolama, Sistem mühendisliği, Fizibilite çalışmaları, Enerji Tasarrufu Sistemleri (LED) teknolojisi, Yenilenebilir enerji sistemleri konularında hizmet sunmakta.

BfI enerji genel müdürü Baki İnan ‘’Dünyada 11 fabrikamız faaliyet göstermekte 12. Sini ise Ordu’ya kurmayı hedefliyoruz’’

2004 yılında Almanya'nın Stuttgart şehrinde kurulan ve Baden Württemberg eyaletinde faaliyetlerine başlayan Enerji Lojistik GES (Güneş enerji sistemleri) adı altındaki şirket 2015 yılı itibari ile BFI Enerji Alternatif Enerji Üretim Sistemleri adı altında Türkiye`ye taşınmış bulunmakta. BFI Enerji Alternatif Enerji Üretim Sistemleri LTD.Sti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan aldığı Alternatif enerji üretimi lisansı ile Türkiye elektrik enerjisi piyasasında serbest tüketici konumundaki ticarethanelere, sanayi tesislerine ve meskenlere Alternatif elektrik enerjisi kurulumu ve satışı yapmakta.

BFI Enerji Genel Müdürü Baki İnan Karadeniz Ekonomi’ye özel yaptığı açıklamada bu yola nasıl çıktığını anlattı.

Hedef Ordu’ya Güneş Enerji sistemi Kurmak

2000’li yıllarda eşim Ferda hanımla birlikte bu sektörle tanıştık. Bu işle uğraşan şirketlerde 3-4 senelik eğitimler aldık.Üretimden montajına kadar bu iş nasıl yapdığını öğrendik.2004 yılından 2015 yılına kadar 25 MW gücünde Almanya’nın çeşitli bölgelerine santraller kurduk. Ev çatılarına, fabrika güneş tarlaları sistemini kurduk. 2013 yılında yenilebilir enerji üzerine kanun çıktı.Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidrolik santralleri gibi.10 yıl alım garantisi var.Almanya bunu yaptı ve başardı ve güneş enerjisinde dünya lideri oldu.Bizde Türkiyede neden olmasın dedik ve ülkemizde gerçekleştirmeye karar verdik. Türkiyede bol güneşimiz var öyleki Almanlar ve diğer Avrupa ülkeleri güneşimiz için Türkiye’ye tatile geliyor. Biz neden güneşimizi kullanmayalım diyerek yola çıktık.

Yüzde 99 .9 Verimlilik

Alman teknolojisi,nano teknolojiyi kullanıyoruz. Kendimize ait bu konuyla ilgili 25 patentimiz var. Güneş paneli olarak başka şirketlerde olmayan 4 çeşit panel var.İnce film,polikristalin,monokristalin ve multikristalin.Biz hepsinden daha iyi olarak Multikristalin üretiyoruz. Şuanda maalesef Türkiye’de fazla bilinmediği için yatırımcılar Çin’den polikristalin hücrelerini alıp, Türkiye’de montajlama yapıyor. Dünya’da 11 tane fabrikamız var,12.incisi Türkiye’de ,Ordu’muza kuruyoruz. Diğer 11 tanesi yurtdışında. Kosova’da ,Almanya’da, Brezilya’da var. Türkiye’de ise merkez Ordu olacak. Şimdiye kadar dünya panellerinde İspanya büyük bir yatırım yaptı. Güneş panellerini Çin’den kullandı. Çin panelini polikristalinleri kullandığı için verimlilik ilk 1-2 yılda %80’e kadar düştü. Bizim sistemimizde ise verimlilik;%99.9.

’’Maliyetler en hızlı güneş elektriğinde gerileyecek’’

Şehrimizi akıllı geleceğe hazırlıyoruz

Sanayi’de fabrikası olan çok arkadaşlarım var ki,7.000 -20.000 lira elektrik faturası ödüyorlar. Bu rakamı düşürebiliriz. Bizde mevcut güneşten, rüzgârdan üretip Türkiye’ye dağıtabiliyoruz. Bütün yatırımlar İstanbul’a Ankara’ya yapılmış. Konya’da var, İzmir’de var.Ordu neden gelişmesin. Başlama nedenimiz budur. Bizim hiçbir şeyimiz eksik değil,bizde başarabiliriz. Bu yüzden fabrikamızı Ordu’ya açmayı istiyoruz. Fabrika kurulum aşamasında 15 adet bilirkişi mühendisleri ile birlikte Almanya’dan destek alarak buradan hizmet verecek.

Temiz Enerji İçin 12.Tesis Yolda

Bu işte kalifiye eleman önemli;1 hafta ile 3 haftalık seminer verip montaj nasıl yapılır, güneş paneli nedir, Hepsi ile ilgili ayrı ayrı seminer vereceğiz. İş müracaatlarını işçi bulmakta kurumdan, Perşembe’mizden Ordu’muzdan tedarik etmeye çalışacağız. Bilmemek sorun değil, bilirkişiler olursa 15 kişilik ekip 150-200 kişi yetiştirilebilir.1 yıl içerisinde 5megavatlık üretimimizi yapmak zorundayız. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden de siparişler gelmeye başladı.

Sistem kendini 4 yılda karşılıyor

Her ay ödemiş olduğumuz para bize geri dönmüyor,gidiyor.Bu sistemle ise kendimiz üretiyoruz. Paramız cebimizde kalıyor. Ben her ay 100 lira elektrik parası ödeyeceğime 5 lira ödüyorum. Kış mevsimin 300-500 lira çuvallara parayı Rusya’ya götürüyoruz.Elektiriğimiz var,herşeyi elektrikle halledebiliriz. Kurmuş olduğumuz sistemde şöyle hesaplıyoruz; Aylık 7.000 bin lira elektrik parası ödeyen bir vatandaşımız yılda ne kadar ödüyor? Ortalama 100 bin lirayı buluyor. Biz bunun biraz fazlasını kuruyoruz. Buda kendisini 4 yılda amorti ediyor.

Yatırım Yapacağız Bize Yer Verin

Panellerimizi ve örneklerimizi buraya getirdik. Ordu Büyükşehir Belediyemize sunduk. Bütün belediyelerimize ,yatırım yapacağız bize yer verin dedik. Burada en az 150 ile 250 kişinin çalışacağı bir fabrika kurmayı planladık. Alman yatırımcıları buraya getirdik.Perşembe Belediye Başkanımız sayın Kemal Bahtiyar Bey,’’Yeterki siz fabrikayı kurun biz size yer gösteriririz’’dedi. Fabrikamızı en kısa zamanda içerisinde temel atıp bitirmeyi hedefliyoruz.1 yıllık üretimimizi şimdiden sattık. Yıllık üretim kapasitemiz 70 megavat olacak. Bu baya büyük bir rakamdır.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar