Bizlere Ulaşan Bir Don Olayı Yoktur
2015 Yılı Ciro Hedefimiz 800 Milyon, İharacat Hedefimiz 200 Milyon Dolar
info@karadenizekonomi.com / 13.04.2015
Sektör de son 10 yılın rekolte açıklamalarına baktığınızda yapılan bilimsel çalışmalarla en doğru rekolteyi Türk fındık ihracatçısının yaptığını belirten Durak Fındık AŞ yönetim kurulu üyesi Kadir Durak, Son haftalarda Doğu Karadeniz bölgesinin yüksek kesimlerinde ve Batı Karadeniz bölgesinin yükseklerinde don olayları olduğu iddiaları yer alıyor. Böyle durumlarda elde belge, rapor olmadan konuşmak ve resmi kurumlarca bir hasar raporu açıklanmadıkça bu tür açıklamalar yapmak ,Türkiye'deki fındık üreticisine fındık sektörüne zarar vermekten başka bir sonuç vermez. Bizlere ulaşan bir don olayı yoktur.2015 yeni sezonu öncesi Mayıs ve Haziran çotanak sayımı ile birlikte bilimsel olarak her şey ortaya konulacaktır,yeni sezonun güzel bir yıl olmasını bekliyoruz''şeklinde konuştu.
Murat Gürsoyun hazırlayıp sunduğu Karadeniz Ekonomi programına katılan fındık sektörünün köklü firmalarından Durak Fındık A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak, 2015 yeni sezon öncesi fabrika sayısını Batı Karadenizde aldıkları kırma fabrikasıyla 5 'e çıkardıklarını ,ciro hedeflerinin 800, ihracat hedeflerinin ise 200 milyon dolar olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu;
2015 Yılı Ciro Hedefimiz 800 Milyon, İharacat Hedefimiz 200 Milyon Dolar
1960 yılından bu yana faaliyet gösteren bir şirket olarak 600a yakın çalışanımızla 2015 yeni sezonu öncesi Batı bölgesinde yeni bir kırma fabrikası satın alarak bünyemizde ki fabrika sayısını 5e çıkarmış olduk.Bünyemizde ki 5 fabrikanın kapladığı alan 130.000 m2 ,kapalı alan olarakda 55.000 m2 dir. Durak fındık olarak geçtiğimiz yıl 605 milyon ciromuz ,153 milyon dolar da ihracatımız gerçekleşmiştir''şeklinde konuştu.Sözlerine bu yıl ki hedefleriyle devam eden Durak''2015 yılı firmamıza koyduğumuz ciro hedefi 800 milyon, ihracat hedefimiz ise 200 milyon dolardır. Durak Fındık olarak son on yılımız sürekli olarak yatırımlarla geçti ve son on yılda büyüme adına 50 milyon üzerinde yatırım yaptık''diyerek bugün sektörün en büyüklerinden birtanesi oldukları'nın altını çizdi.
Durak sözlerine şöyle devam etti;
2015 de 640 bin civarında bir rekolte bekliyoruz.Dünya olarak sıfır stokla gireceğiz yeni sezona.Bu durumda fındık fiyatlarının çok düşmemesini sağlayacaktır.Doğu Karadenizin iyi bir yıl geçirmeye çok ihtiyacı var ve öylede olmasını bekliyoruz.Geçen yıl don hadisesi sebebiyle yükselen fındık fiyatlarına da değinen Durak 2015 yılında 15 liradan yüksek fiyat olursa iç piyasa tüketimi 120 Milyon dan 60 Milyona düşebilir diyerek fındık fiyatların önemine dikkat çekti.
Bu fiyatlarla geleneksel pazarların dışına çıkmamız pek mümkün değil,fiyatların yüksek oluşu pazarları bizden uzaklaştırıyor.Çin ve Amerikada ihracat çalışmaları çok başarılı olamadı.Satın alma kapasitesi çok yüksek pazarlar var Rusyada buna dahil..Avrupada desteklenmeyen fiyatlar Türkiyede kendi içinde ayakları üstünde duramaz.İç Pazar ise çok fazla hızlı reaksiyon gösteriyor.Bizim ciromuzun yarısından fazlası ihracattır. Eğer 2015 de 15 liradan yüksek fiyatlar olursa ,iç piyasa tüketimi 120 milyondan 60 milyona bile düşebilir.Kuruyemişte fındık 60 Tl,Kabuklu fındık 17,5 TL,iç fındık 35 TL olduğunu düşünürsek böylebir fındığı tüketmek kolay değil.Yüksek fiyatlar fındığın tüketimini azalmasına sebep veriyordiye konuştu.
Rakip Ülkeler Çocuk İşçiliği Konusunda Ülkemizi Baskı Altına Almaya Çalışıyorlar
Türk fındığı uluslar arası arenada çocuk işçiliğiyle ilgili haksız bir rekabete uğruyor. Rakip ülkeler Türkiyede çocuk İşçiliğinin varlığıyla ilgili haberler yapıp,ülkemizi ve türk fındığını baskı altına almaya çalışıyorlar.
Durak Fındık olarak 2 yıl önce 25 bin çuval dağıttık. Amacımız müstahsilin, üreticinin bilincini artırmak,çocukların bahçeye girmesini önlemek ve çocuk İşçiliğinin yasak olduğunu hatırlatmaktır.Bu iki projenin bir tarafında üreticiler diğer tarafında çocuklar yer alıyor.
Bugün yaptığımız projeyle birlikte Ordu ilinde 400 , ilk ve ortaokul dereceli okullarda 60 bin öğrenci ile resim yarışması düzenledik.Her ilçenin dereceye giren öğrencilerine çeyrek ve yarım altın vererek ödüllendireceğiz.Bunun dışında Ordu Üniversitesi Güzel Sanatları Bölümünden bir heyet ,genel dereceye giren öğrencilere masa üstü,laptop ve tablet bilgisayar verip dikkatleri bu noktaya çekip, Türk fındığının uğradığı haksız eleştirilerin önüne geçmeye çalışıyoruz.
Durak Fındık olarak Türkiye de yaşanan çocuk İşçiliğinin önüne geçmek amacıyla gerçekleştirdik.Bunu konuda bilinçlendirmemiz yarın yaşanacak durumları ortadan kaldıracaktır diye düşünüyorum.
Türkiyede Üretim Çok Düşük Bu Rakamlarla Rekabet Etme Gücümüz Yok
Doğu Karadenizde verim gerçekten çok düşük.Dönüm başına 80 ile 100 dönüm arasında bir verim var.Batı Karadeniz bu konuda daha iyi.Avrupada ise dönümünden 300 kilo alan bahçeler var.Bu rakamlarla rekabet etme gücümüz yok.İtalyada yapılan Ziraat uygulamaları Türkiyeden çok daha farklı,Türkiyenin de bu konuda çok hızlı bir şekilde yol alması gerekiyor.
Fındık piyasası kendi ayaklarının üstünde durmayı öncelikle öğrenmeli. Serbest Piyasa ekonomi içersinde piyasa kendi fiyatını belirlesin, fındık az ise fiyatlar pahallı olsun,çoksa fiyatlar az olsun herkes buna adapte olabilir. Geçmişte devletimiz 2008 yılında 1 milyar 300 milyon dolarlık destek yaptı ama fiyatlar üstünde çok etkili olamadı.Bu piyasayı kendi ayaklarının üstüne bırakalım çünkü ayakta durur.
Destekleme ödemeleri Şarta Bağlanmalı
Destekleme Ödemelerinin eski yaşlanmış ağaçların genleştirmeye yönelik ,bahçeyi yenilemeye yönelik verilmesinin doğru olacağını düşünüyorum, çünkü çiftçimizi bir şekilde motive etmemiz gerekiyor.Eğer devlet dönüm başına verdiği paraların her yıl % 20sini yada 25 %ini bu konuda üreticiye vermek için kullanırsa bu konu daha başarıya ulaşır diye düşünüyorum.
Eğer Fındık Fiyatını Düşürmek Gibi Bir Güç Olsaydı Bugün Düşürülürdü
Bazı kesimler popülizm yapıp kendi popülaritesini artırıp şirin gözükmek adına ihracatçıyı her durumda yermek için bir bahane arıyor.Eskiden Fiskobirlik de yapıyordu bunu şimdi misyonunu değiştirdi Ziraat odaları üzerinden bu iş yapılıyor.Biz 3 milyar dolarlık döviz girdisi sağlıyoruz.Hiç kimse işin bu tarafına bakmıyor.Biz işçi çalıştırıyoruz,sermayemizi bu işe koyuyoruz ama her türlü olumsuzluklardan sadece sanayici sorumlu .Burada fındığın fiyatının düşme sebebi başka.Eğer fiyatı düşürmek gibi bir güç olsaydı bugün düşürülürdü.Serbest Piyasa ekonomisi içersinde arz ve talebe göre şekil alıyor.Umarız fındığın başına bugünden sonra birşey gelmez.
Geçmişten Bu Yana Rekoltede En Doğru Tahminleri İhracatçı Birlikleri yapıyor
Bizde firma olarak ürün sayımı yapıyoruz.Bizim yaptığımız sayımla İhracatçı Birliğinin sayımı örtüşüyor.Bizde 600 kilo civarında bir sayım yaptık.Geçmişten bu yana en doğru tahminleri kurum yine İhracatçı Birlikleri.Fiskobirlik geçmişte popülizm yapıyordu ,misyonu başkaydı rekolteyi düşük söylüyordu .Şuan rekolteyi olması gerektiği noktada söylemesinin sebebi şuan ki misyonunun değişmesinden kaynaklanıyor.Eskiden üreticinin yanında olmaya çalışan ve her türlü fiyat yükseltmek için mücadeleye giriyordu ama şuan özerk bir kurum haline gelmesinden dolayı fiyat yapıcılıkla bir alakası kalmadı.Şuan dada bu misyonu Ziraat Odası üstlenmiş durumda.Rekolteyi söylediğiniz zaman bir 10 seneye geçmişe dönüp bakacaksınız ,ben hangi rekolteleri doğru söylemişim diye..!Ondan sonra konuşmalısınız..10 yıl geriye dönüp bakalım yine en doğru tahmini İhracatçı birlikleri yapmıştır.
Türkiyede 120 Bin Ton Civarında Bir İç Tüketim Var
Bizim kendi yaptığımız araştırmaya göre 120 milyon civarında iç tüketim var Türkiyede.Bunun 60 milyonu çerez ,60 milyon kilosu da sanayi.Büyük sanayiler tüketimlerini bu yıl mecburen azaltacaklar çünkü fiyatlar çok yüksek.Çerez tüketimide biraz düşecek,yani biz bu yıl bu fiyatlardan 120 milyon kilodan 60 milyon kiloya düşen bir iç tüketim göreceğiz.
Ülke Olarak Makinalı Tarıma Geçmezsek Rekabet Gücümüzü Kaybederiz
Gürcistan Türkiye için uzun vadede bir tehlike olabilir.Bu fındığın Gürcistanda dikilmesi,rekoltenin artması için çok ciddi bir neden.Önümüzde ki 5 yıldan sonra Azerbaycan ve Gürcistan fındığıyla mücadele etmek zorunda kalabiliriz. Eğer biz makinalı tarıma geçip bahçe verimlerini artırmazsak çok ciddi rekabet gücü kaybetmiş oluruz.
Yanlış rekolte Açıklaması Ciddiyet Kaybına Neden Oluyor
Geçen yıl 300 milyon kilo rekolte söyleyen kurum vardı.Şuanda borsalardan geçen rakam ise 400 kiloyu geçti.İnsanları beklentilere sokmazsak daha doğru sonuçlar alırız.Geçmişteki Söylemleriniz sizin ciddiye alınmanızı yada alınmamanızı sağlamıyor.