''Bu İş Çocuk Oyuncağı değil''

''Hayata Destek Derneği'' Fatsa'da Çocuk İşçiliği Sorununa Dikkat Çekiyor

info@karadenizekonomi.com / 12.08.2015

''Bu İş Çocuk Oyuncağı değil''

Son yıllarda çocuk işçiliği önemli bir sorun oluşturuyor.  Kendi tarım işletmelerinden yeterli gelir elde edemeyen az topraklı ve/veya topraksız aileler geçimlerini sağlayabilmek ve çalışabilmek amacıyla daha fazla tarımsal iş olanağı bulunan yörelere mevsimlik göç ederek iş aramakta. Mevsimlik tarım işçisi aileler çalışma yerlerine giderken ekonomik ve sosyal zorunluluklardan dolayı çocuklarını da götürmekte Böylece, çocuklar aile ekonomisine katkı nedeniyle yaşlarına uygun olmayan tarımsal işlerde çalışmaktadır. Türkiye’de çalışan çocukların %40-50’ye yakını tarımda çalışmakta olup, sayıları yaklaşık 350.000-400.000 arasında olup, en kötü konumda çalışan çocuklar arasında ön sırada yer almaktadır. Bu çocuklar Türkiye’nin değişik bölgelerinde özellikle pamuk, fındık, narenciye, pirinç, şekerpancarı, tütün vd. tarımında çapa, hasat gibi işlerde yoğun olarak çalışmaktadır. En kötü konumdaki tarım işlerinde çalışan bu çocukların çoğunluğu 15 yaşından küçük olup, ILO sözleşmelerine göre çalışma çağında olmayan ve söz konusu işlerde çalışması arzu edilmeyen çocuklardır. 

Kız çocukları, tarlada işçi, çadırda kardeşleri için anne oluyor.

Kanunen çocukların çalıştırılmasının yasak olmasına rağmen Türkiye’de 400 binden fazlası tarımda olmak üzere bir milyona yakın çocuk işçi var. Mevsimlik tarım işçi göçü, her yıl Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden ülkenin dört bir yanına yayılıyor.

Göçe katılan kız çocukları için mevsimlik tarım sadece tarlada işçi olmak değil. Onlar hem tarlada çalışıyor hem de kardeşleri için minik anneler oluyorlar.

Mevsimlik tarımda zorunlu göçün en ağır yükünü ise kız çocukları taşıyor.

Hayata Destek Derneği'nin 2015 yılında yayınladığı Mevsimlik Gezici Tarım Araştırma Raporu’na göre; kız çocuklarının %70’i su taşıma, %65’i kardeşlerine bakma, yüzde %67’si eşyaları gözetleme, yüzde %45’i bulaşık yıkama, %30’u yemek hazırlama, %50’si temizlik yapma gibi işleri yerine getirmek zorunda.

Yaşlarından büyük sorumluluk almak ve tarlada çalışmak için eğitimlerini bırakmak zorunda olan bu çocukların daha sağlıklı büyüyebilmeleri için Hayata Destek Derneği 2012 yılından bu yana''Bu iş çocuk oyuncağı değil!'' kampanyasını yürütüyor. Bu yıl Fatsa’da fındık işçisi çocuklarla çalışmalar gerçekleştiren derneğin amacı daha çok insanın çocuk işçiliği sorunun farkına varmasını sağlamak.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar