BÜYÜK TEKNELERDE MÜHENDİS ÇALIŞTIRILMALI
FATSA DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. İSMET BALIK: 12 METREDEN BÜYÜK TEKNELERDE BALIKÇILIK TEKNOLOJİLERİ VE SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ ÇALIŞTIRILMALI"
info@karadenizekonomi.com / 18.12.2015
Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, "12 metreden büyük teknelerde 'balıkçılık teknolojileri ve su ürünleri mühendisi' çalıştırılmalı" dedi.
Dekan Prof. Dr. İsmet Balık konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Balığın sirkülasyonu ile alakalı sağlıklı bilgiyi balıkçılardan tam anlamıyla alamıyoruz. Tamamen tahminlere ve gözlemlere göre balığın çok veya az olduğunu değerlendiriyoruz ve bu durum bizim net bir bilgiye ulaşmamızı geciktiriyor. O zaman da bu bilgiler bir işimize yaramıyor çünkü balık stokları dinamik ve değişim halinde. Bu verileri sağlıklı elde edebilmek için, 12 metreden büyük olan teknelerde balıkçılık teknolojileri ve su ürünleri mühendisi çalıştırılması gerekiyor. Ancak bu sayede sağlıklı veriye ulaşarak balık stoklarını inceleyebiliriz. Nerede ne zaman ne kadar avcılık yapılıyor iyi incelememiz gerekiyor. Bunu da ancak bütün dünyada olduğu gibi teknelerimizde balıkçılık teknolojileri ve su ürünleri mühendisi çalıştırarak yapabiliriz. Bu şekilde sağlıklı verilere ulaşabiliriz diye konuştu.
Dekan Balık şöyle devam etti: Bu dönem iyi bir av sezonu geçtiğini balıkçılardan aldığımız bilgiye göre söyleyebiliyoruz. Şartlar uygun olsa bile özellikle göç yapan hamsinin ülkemiz kıyılarında çok fazla kalmasını beklemeyiz. Bu içgüdüsel bir olaydır. Bu nedenle kıyılarımızda artık hamsi avlanmasını bekleyemeyiz. Özellikle hamsi açısından geçtiğimiz yıldan daha iyi bir avlanma sezonu olduğunu söyleyebiliriz. Ama tam net bir şeyler söyleyebilmek için elimizde daha net bilgiler olmalı.
Fakültelerinde 85 yüksek lisans öğrencisi olduğunu belirten Prof. Dr. İsmet Balık, Bu öğrencilerimiz gerek Karadeniz kıyılarında gerekse çalışmakta oldukları diğer bölgelerde bilimsel araştırmalar yapmaktalar. Bu araştırmaların sonuçları hem tez haline dönüştürülüyor hem de birçoğu üniversitemiz tarafından destekleniyor. Bu anlamda oluşturulan bilimsel çalışmaların sonuçları bizim en büyük çıktılarımızdır. Bu sonuçlar bilimsel dergilerde yurt içinde ya da yurt dışında yayınlanıyor. Biliyorsunuz bizim de uluslararası İngilizce bilimsel bir dergimiz çıkmaya başladı. Bu dergimizde öğrenci ve hocalarımızın bilimsel çalışmaları hem de diğer üniversiteler de yapılan bilimsel çalışmaları yayınlıyoruz. Bu ay dergimizin 2. sayısını yayınlayacağız. Bunun dışında arkadaşlarımızın TÜBİTAK ve Avrupa Birliği destekli partnerleri olan araştırma projeleri var. Bu anlamda bilimsel çalışmalarımız devam ediyor şeklinde konuştu.