Çay ve fındık bahçeleri yenileniyor

Doğu Karadeniz'de ekonomik ömrünü tamamlayan çay ve fındık bahçeleri yenileniyor.

info@karadenizekonomi.com / 20.08.2016

Çay ve fındık bahçeleri yenileniyor

Doğu Karadeniz'de çay ve fındıkta ekonomik ömrünü tamamlayan bahçeler, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi ve çeşitli kurum, kuruluş ve üniversitelerin birlikte yürüttüğü projelerle yenileniyor.

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce yaptığı açıklamada, DOKAP'ın bölgede 2011 yılında faaliyete geçmesinin ardından sorumluluk alanındaki illerin ekonomik olarak kalkınması için birçok projenin hayata geçirildiğini söyledi.

Proje kapsamında bölgedeki yaşam kalitesinin standardı ile vatandaşların gelir paylarını artırmak, kurumlar arası entegrasyonu sağlamak ve bölgedeki önemli özelliklerin ön plana çıkarılmasını sağlamak gibi çalışmalar yaptıklarını belirten Yüce, "Bölgedeki 8 ilin kalkınmasına katkı sağlayacak ve bölgede olması gereken en önemli sektörün tespiti için çalışmalar yaptık. 8 ildeki çalışmada, 'siz bu bölgede, bu ilde tarım sektörü olarak ülkenin menfaatine, dolayısıyla vatandaşın menfaatine hangi noktalarda çalışmayı arzu ediyorsunuz' diye vatandaşların görüşlerini aldık, 2 bin sayfalık bilgi topladık." dedi.

Yüce, bölge ve Türkiye ekonomisi için ciddi öneme sahip iki tarımsal ürün olan çay ve fındıkla ilgili çalışmalar konusunda projeler hazırlayarak bunları uygulamaya soktuklarını da ifade etti.

"Çaylık alanlarımızın bir kısmı ekonomik ömrünü tamamlamış"

Bölgedeki tarım sektörüyle ilgili çalışmaların sürdürüldüğüne işaret eden Yüce, "Tarımla ilgili bölgemizde önemli ürünler var. Mesela 5 ilimizde çok ciddi çay plantasyonlarımız var. Hemen hemen 70 bin hektarlık alan çay plantasyonlarımızla kaplı. Bu çaylık alanlarımızın bir kısmı ekonomik ömrünü tamamlamış, bir kısmı tamamlamak üzere. Yani 70 yılı aşan bahçelerimiz var. Çayın teknik olarak ekonomik ömrü 60-70 yıl civarında. Dolayısıyla artık bitkimiz ekonomik ömrünü tamamlamış görülüyor." diye konuştu.

DOKAP olarak bölgedeki çaylık alanların yenilenmesiyle ilgili projeyi sürdürdüklerine dikkati çeken Yüce, "Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ile işbirliği halinde çayın kalitesini artırma proje başlattık. Bir yandan çayın kalitesini artırma projesi, bir yandan da çaylıkların yenilenmesi, rehabilitasyon çalışması devam ediyor." diye konuştu.

Yüce, bölgenin ikinci ürünü olan fındıkla ilgili çalışmaların da diğerleriyle birlikte yapıldığını kaydederek, fındıkta da verim ve kalitenin artırılması için ciddi çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Fındığın tarım ihracatındaki payının oldukça yüksek olduğunu ve Türkiye'deki fındık üretiminde DOKAP illeri Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'in başı çektiğini aktaran Yüce, "Fındığın kalitesini, verimini artırabilmek için ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinin yenilenmesi, yenilerken de ocak tipi değil de tek gövdeli sisteme geçiş konusunda çalışmalarımız sürüyor." ifadesini kullandı.

Yüce, bu alandaki çalışma için bölgedeki çeşitli kurumlarla iş birliği yaptıklarını belirterek, bununla ilgili Ordu Üniversitesi, FİSKOBİRLİK, Fındık Araştırma Enstitüsü ve gıda, tarım ve hayvancılık il müdürlükleriyle işbirliği halinde çalıştıklarını, ziraat odalarını da bu projeye dahil ettiklerini kaydetti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar