Ceviz ve Bal Ormanları Kuruluyor !

İlimizde markalaşma ve ekonomik katma değere ciddi katkıda bulunacak olan bal ve ceviz ormanlarının oluşturulması amacıyla bir toplantı düzenlendi.

info@karadenizekonomi.com / 8.04.2016

Ceviz ve Bal Ormanları Kuruluyor !

İlimizde markalaşma ve ekonomik katma değere ciddi katkıda bulunacak olan bal ve ceviz ormanlarının oluşturulması amacıyla bir toplantı düzenlendi.

Valilik Büyük Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Vali İrfan Balkanlıoğlu, Vali Yardımcıları Mehmet Erhan Türker, Ahmed Akın Varıcıer, Mehmet Ali Özkılınç, Niyazi Erten, Halil Karbuz, Engin Avcı, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları ve Giresun Orman Bölge Müdürü Celal Pir katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Orman Ve Su İşleri Bakanlığı'nın projesi kapsamında Orman Bölge Müdürlükleri tarafından 

köylerdeki orman vasfını kaybetmiş alanlarda ceviz ve badem bahçeleri kuracak. Tüm alt yapısını tamamlayacak, dikim işlerinin ardından 3 yıl boyunca bakım işlerini de kendisi yapacak. 3. yılsonunda bu bahçeleri köylüye emanet edecek, bahçe sahipleri bu ağaçlardan elde edeceği gelirin tamamı kendisinde kalacak” dedi.

Vali Balkanlıoğlu, “Ülkemizde ceviz üretimi, iç tüketimi karşılayamamakta ve yıllık tüketimin yaklaşık %60’ı ithalat yoluyla temin edilmektedir. Ceviz ormanları kurarak, bir taraftan bozuk orman alanları üretime kazandırılarak ülke ekonomisine katkı sağlanırken, diğer taraftanda orman köylüsünün gelir kaynaklarını artırmak amacıyla ceviz ormanlarının kurulması oldukça önemlidir. Ordu’da da bunu çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Çünkü ceviz önemli ve gelir getiren bir ürün” diye konuştu.

Konuşmasında Ordu’nun turizmde bir marka değer olması amacıyla başlatılan çalışmalarada değinen Vali Balkanlıoğlu, “Tanıtım çalışmalarımızla birlikte artık, Ordu, teğet geçilen değil, kalınan bir şehir oldu. Alt yapı ve konaklama tesislerine ihtiyaç var. Bunlarda yeterli değil, çevreninde beş yıldızlı olması gerekiyor.” diyerek, Kaymakam ve Belediye Başkanlarından bölgelerinde milli park olmaya uygun, orman içi dinlenme tesisi yapılabilecek yerleri tespit ederek, araştırmalarını ve öneride bulunmalarını istedi.

Giresun Orman Bölge Müdürü Celal Pir ise konuşmasında, “Ordu’da denize bakan kuzey yamaçlarda ceviz ağaçları yapmaya uygun saha bulmakta zorlanıyoruz. Ceviz ve badem ağaçlandırması için sahalar su kaynaklarına yakın yada sulama imkanı olan yerlerde olmalı. Mesudiye bölgesinde 2012-2015 yılları arasında 4 mahallede 230 dekar alanda badem ağaçlandırması yaptık ve 5.100 adet badem fidanı dikildi” dedi.

Cevizin gelir getiren bir ürün olduğunu ve 10 yaşında bir ceviz ağacının 35 kg ürün verdiğini belirten Pir, cevizin ağaçlandırılmasında iklim, toprak, uygun tür, sulama ve bakım olmak üzere 5 ana maddenin olması gerektiğini kaydetti ve özellikle üniversite ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün katkısının önemli olduğuna vurgu yaptı.

Toplantıda Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak’da bir sunum yaptı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar