DAP, GAP, KOP ve DOKAP'tan Hayvancılık Desteği
Yatırımın gerçekleşme tutarının yüzde 50'si kadar hibe desteği uygulanacak
info@karadenizekonomi.com / 2.02.2015
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, DAP, GAP, KOP ve DOKAP bölgelerinde, koyun keçi işletme ve damızlık erkek hayvan alımı yatırımı konularında hibe desteği verecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) bölgelerinde, koyun-keçi işletme ve damızlık erkek hayvan alımı yatırımı konularında hibe desteği verecek.
Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri kapsamındaki illerde hayvancılık yatırımlarının desteklenmesine ilişkin uygulama esasları tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Söz konusu bölge illerindeki hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi amacıyla yapılması gerekenleri kapsayan tebliğe göre, uygulama birimleri ile görevleri belirlendi.
Tebliğ kapsamında damızlık sığır ve koyun-keçi işletme yatırımlarına, projede yer alan inşaat yatırımı konusunda, yatırımın gerçekleşme tutarının yüzde 50'si kadar hibe desteği uygulanacak. Destek, ahır-ağıl tadilatı veya yeni yapılacak kapalı, yarı açık ve açık sistemli ahır ve ağılları kapsayacak.
Projede yer alan damızlık erkek hayvan alımı yatırımı konusunda, hayvan alım tutarının yüzde 80'ini kadar hibe desteği uygulanacak ve destek, damızlık boğa, damızlık koç-teke alımını da içerecek.
İnşaat yatırımı ile damızlık koç-teke alımı yatırım desteği, DAP kapsamındaki Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illeri, Güney GAP kapsamındaki Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri, KOP kapsamındaki Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illeri ile DOKAP kapsamındaki Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane illerinde uygulanacak.
Damızlık boğa alımı yatırım desteği ise DAP, GAP ve DOKAP kapsamındaki illerde hayata geçirilecek. Hibe desteğinden, projesi onaylanan ve projesinde belirtilen süre içinde yatırımı tamamlanan işletmeler yararlanacak.
Termin planına göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya yatırım yapmaktan, damızlık boğa, koç-teke almaktan vazgeçen yatırımcının projesi iptal edilecek ve hibe desteğinden yararlandırılmayacak.
1 Yıl Önce Aktif İşletmesi Olan ve Gerçek Tüzel Kişiler Destekten Yararlanabilcek
Hibe desteklemesinden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TÜRKVET veri tabanına ve Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı en az 10, en fazla 49 baş anaç sığır veya en az 100, en fazla 200 baş anaç koyun-keçi kapasiteli, başvuru tarihinden en az 1 yıl önce kayıt altına alınmış aktif işletmesi olan gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilecek.
Başvurusu onaylanarak yeni inşaat yapımı, tadilatı, damızlık boğa alımı ve damızlık koç-teke alımını gerçekleştiren yatırımcılara destekleme ödemesi yapılacak.
Yatırımcı, uygulanacak her bir hibe destek konusundan bir kez yararlandırılacak. Yatırım tutarı üst sınırı her yılın başında bütçe imkanları dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenip il müdürlüklerine bildirilecek.
Damızlık erkek hayvan alımı yatırımı konusunda, büyükbaş işletmeleri bir baş damızlık boğa, küçükbaş işletmeler ise mevcut anaç koyun-keçi sayısının yüzde 5'ini aşmayacak miktarda damızlık koç-teke alımı için uygulanacak hibe desteklemesinden faydalandırılacak.
Desteğe konu damızlık boğa, koç-teke ırkları Bakanlıkça belirlenecek. Damızlık boğalar Bakanlık, TİGEM veya hastalıktan ari işletmelerden temin edilecek.
Finansman ve ödemeler
Ödemeler için gerekli kaynak, Bakanlığın ilgili bütçesine tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak. Ödemeler banka aracılığıyla yapılacak, bankaya destekleme tutarının yüzde 0,2'si oranında hizmet komisyonu ödenecek.
Hibe desteklerinden kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları yararlanamayacak. Devlet memurları, kamu işçileri ve devlet üniversitelerinde görevli öğretim elemanları da hibe desteğinden faydalanamayacak ve başvuru yapamayacak.
Tebliğ ile ayrıca Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri Kapsamındaki İllerde Mevcut Damızlık Sığır ve Damızlık Koyun İşletmelerinin İnşaat ve Damızlık Erkek Materyal Temininin Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları Tebliği de yürürlükten kaldırıldı.