‘’Devlet üretime yönelik istihdama destek vermeli’’
Arslantürk, ‘’Devletin üretime yönelik istihdamı teşvik etmesi olmazsa olmazdır. Ancak, uygulamanın bırakın üretimi teşviğe yönelik olmasını, adeta üretimi baltalaması söz konusudur’’
info@karadenizekonomi.com / 24.10.2019
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, İşkur kanalıyla uygulanan Toplum Yararına Çalışma programı kapsamında istihdam edilenlerin üretime yapılan alanlara yöneltilmesi, bunun için de oturana değil üretene destek verilmesi gerektiğini söyleyerek, ‘’AK Parti Milletvekili Salih Cora tarafından 2 yıl önce de, kırsal kesimde hayvancılık yapanlara da sağlanmasına yönelik olarak gündeme getirdiği isteğin çok doğru ve yararlı bir uygulama olacak. CHP Milletvekili Ahmet Kaya’nın da; “Bu şekilde uygulanan programla üretim anlayışının yok edildiği” fikrine katılıyorum ve Cora’nın içinden çıktığı, çok iyi bilerek etüt ettiği Tonya yöresinde hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacağını söylediği şekilde kırsalda yaşayan özellikle genç nüfusu hayvancılığa teşvik etmek için İşkur destekleri önemlidir. Zaten istihdam hedefli bu teşviklerin üretim amaçlı kullanılması kadar doğal bir şey olamaz. Devletin üretime yönelik istihdamı teşvik etmesi olmazsa olmazdır. Ancak, uygulamanın bırakın üretimi teşviğe yönelik olmasını, adeta üretimi baltalaması söz konusudur. 11 Ekim’de; “Tonya’dan Dünya’ya” sloganı ile Erikbeli yaylasında gerçekleştirdikleri “Hayvancılık da üretim ve kaliteyi arttırmak” konulu Karadeniz Toplantısı’nda yörede yaşayanlarla istişarelerde bulunduklarını hatırlatan Arslantürk, yörede konuya duyarlı kişiler, “İşkur’un yanlış istihdam şekli yüzünden yörede hayvancılık yapan kadınlar bile ineklerini satarak şehirlere gittiler. Geçici girdikleri işte kalıcı olacaklarını sandılar. Sonra iş bitti. Geri dönemediler. Çünkü hayvanlar satılmıştı’ şeklinde acı gerçeği açık açık söylediler. Yani bırakın üretimi arttırmayı, üretimi baltalayan bir İŞKUR toplumsal programı uygulandı. Halâ da uyguluyor. Bu yanlıştan dönülmeli. Tonya gibi yörelerde büyük talep gören tereyağı gibi üretimi arttırmak için devlet buralarda yaşayan, hayvancılık yapanları her evde bir kişi şekliyle geçici de olsa istihdam şekliyle desteklemelidir” dedi.
‘’Bizim sloganımız 4 Ç’’
TTB Başkanı Arslantürk açıklamasını; “Bizim sloganımız 4 Ç’dir. Çok çalışmak. Çok üretmek. Çok satmak. Çok kazanmak. Devlet bunları yapanları ve yapacakları desteklemelidir. Tembelliği ve üretimle uzaktan yakın olmayan işleri değil. Kaldı ki üretmedikten sonra ne kalkınmadan, ne de zenginleşmeden söz edebilirsiniz. Onun için bu konuda devletin gereken düzenlemeleri yapmasını ve desteği üretene vermesini bekliyoruz” diyerek tamamladı.