“Doğal ürün tüketmek için önce üretmek gerek”
Doğal Dükkân zincirlerinin sahibi Alaaddinoğlu, “Yıllar sonra gerçek köy kahvaltısını aradığımızda satın alabileceğimiz doğal ürün kalmadığını gördük. Doğal ürün tüketmek için önce üretmek gerektiğini geç de olsa anladık”
info@karadenizekonomi.com / 9.09.2019
Unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetleri canlı tutmak için çaba harcayan Şevket Alaaddinoğlu ile tanıştırmak istedik sizi bugün. Kendi deyimi ile “kuşaktan kuşağa kaşık kaşık lezzet’’ için kurduğu köy organizasyonlarında üreticiden topladığı sebze, meyveleri işleyerek butik reçel, pekmez, meyve ezmesi ve sebzelerin gerek mutfakta mamul hale dönüştürülerek masalara servis etmesi ya da bu ürünleri restoranda oluşturulan satış reyonlarında misafirlere sunulmasını sağlamak onun işi. Merkez şubesi Giresun’un Tirebolu ilçesinde olan Doğal Dükkân zincirlerinin sahibi Alaaddinoğlu doğal yumurta üretimi de gerçekleştirdiğini de belirterek şunları söyledi; “Fındık bahçelerinin altında köylü ailelere yumurta tavukları dağıtarak oluşturduğumuz fındık alt tavukçuluğu projesi ile doğal yumurta üretimini gerçekleştirdik. Yine köylülerimizin büyük baş hayvanlarını bedeli değerinde satın alarak şubelerimizdehijyenikkoşullarda yerli besi etleri satışa sunduk.”
Çiftçimizin kıymetini bilemedik
Toprakla uğraşmanın zorluklarını ‘yıllar boyunca uzaktan sahiplendik köyümüzü, uzak durduk köylümüzden, dertlerini dinlemedik, zorluklarını bilemedik. Çalışan üreten köylümüzün çiftçimizin yanında olamadık. Ektiğini biçtiğini bizim için yetiştirdiği ürünlerin değerini bilemedik” diye özetleyen Alaaddinoğlu, “Yıllar sonra gerçek köy kahvaltısını arar olduk, gerçek köy ürünlerinin sağlıklı beslenme için önemini farkettiğimizde ağzımızın tadı çoktan kaçmıştı. Eski tadını bulamadığımız, ürünlerin kokusu kalmamış, renkleri, şekilleri değişmişti. Parayla satın alabileceğiniz doğal ürün kalmamıştı. Doğal ürün tüketmek için önce üretmek gerektiğini geç de olsa anladık” dedi. REŞATGÜNGÖR/KARADENİZ EKONOMİ