Doğalgaza Geçmeyene Ceza Geliyor
290 SİTE VE İŞLETME DENETLENDİ
info@karadenizekonomi.com / 4.12.2015
Ordu Büyükşehir Belediyesi, il genelinde hava kirliliğini önlemek ve yaşanılabilir bir hava sahası oluşturmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor.
Temiz hava sahası çalışmaları kapsamında bir taraftan kış döneminin gelmesiyle birlikte kömür satış noktaları, kamu kurum ve kuruluşları ile toplu konutlar vb. gibi katı yakıt satan ve kullanan yerler denetlenirken, diğer taraftan da doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalar yapılıyor.
EĞİTİM SEMİNERİ DÜZENLENDİ
Katı yakıt kullanılan yerlere yönelik çalışmalar kapsamında kömür yakan site ve apartmanlara yönelik eğitim semineri düzenleyen Ordu Büyükşehir Belediyesi, seminerde doğru kalorifer yakımı, kazan ve baca temizliği konularına dikkat çekerken, tekniğine uygun yakılmayan kaloriferlerin yol açtığı çevre sorunları ve uygulanacak cezai işlemler hakkında bilgilendirme yaptı.
290 SİTE VE İŞLETME DENETLENDİ
Hava kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi konusunda Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma ve Ruhsat Şube Müdürlüğü ekiplerince, katı yakıt kullanan site ve kurumlar ile satışa sunulan yakıtların denetimine ait 2015 yılında toplam 290 adet site ve katı yakıt satışı yapan işletmede denetim yapıldı. Yapılan denetimlerde baca temizliği gibi konulara öncelik verilirken; katı yakıtın tekniğine uygun yakılıp yakılmadığı, kazan ya da bacada kurum tutucu bulunup bulunmadığı, site ve apartmanlara yönelik tekniğine uygun yakma ile ilgili yazı ve broşür dağıtıldı. Ayrıca kamu kurumlarının talepleri doğrultusunda 2015 yılında toplam 54 adet katı yakıt numunesi, analiz için akredite çevre laboratuvarlarına gönderildi.
İLİMİZDE ALINAN MÇK KARARI
Diğer taraftan Ordu Valiliği tarafından 25.02.2015 tarihli ve 01 sayılı alınan MÇK (Mahalli Çevre Kurulu) kararı ile Altınordu ilçesinde tüm kamu kurumları ile site ve apartmanlara ısınma amaçlı olarak doğal gaz kullanımına 01.11.2016 tarihine kadar geçilmesi kararı alındı. Alınan MÇK kararı, Altınordu ilçesinde tüm resmi kurumlara ve doğal gaz kullanımına henüz geçmeyen 38 adet siteye tebliğ edildi.
Alınan 25.02.2015 tarihli ve 01 sayılı MÇK kararı doğrultusunda 01.11.2016 tarihine kadar konut, iş yeri, kamu kurum lojmanları ve kuruluşlarında doğal gaza geçilmesinin gerekli olduğu, bu tarihe kadar doğal gaza geçmeyen konut, kamu kurum lojmanları ve kuruluşlarına idari yaptırım uygulanacağı açıklandı. Yapılan açıklamada doğal gaza geçiş süresinin kesinlikle uzatılmayacağı, vatandaşların mağdur olmaması için 01.11.2016 tarihine kadar gerekli düzenlemelerin yapılarak doğal gaza geçiş sürecini tamamlamaları gerektiği bildirildi.
İDARİ CEZA UYGULANACAK
2872 sayılı Çevre Kanununun 20. maddesi kapsamında hava kirliliği yönünden kurulması ve işletilmesi izne tabi olmayan tesislerin işletilmesi sırasında yönetmelikle belirlenen standartlara aykırı emisyona neden olanlara 1/1/2015-31/12/2015 tarihleri arasında 11.619 TL idari para cezası verileceği, bu fiilin konutlarla ilgili olarak işlenmesi halinde verilecek cezanın toplu veya ferdi ısıtılan konutlarda her bağımsız bölüm için 1/1/2015-31/12/2015 tarihleri arasında uygulanacak cezanın da 575 TL olacağı, bu cezai sorumluluğun toplu ısıtılan konutlarda yöneticiye, ferdi ısıtılan konutlarda ise konutu kullanana ait olacağının altı çizildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2006/19 sayılı genelgesi ve İMÇK (İl Mahalli Çevre Kurulu) kararı çerçevesinde Ordu ilinde kirletici kaynaklar planlı ve ani şekilde denetlenirken, Çevre Koruma ve Ruhsat Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan teknik personellerle ısınma amaçlı katı yakıt kullanan site ve apartmanlar için ısınmadan kaynaklı hava kirliliği denetimleri ve katı yakıt satıcılarına yönelik denetimler aralıksız devam ediyor.