Doğaltaş sektörünün önü açık

Doğaltaşta hem rezerv, hem de renk zenginiyiz

info@karadenizekonomi.com / 16.04.2018

 Doğaltaş sektörünün önü açık
Türk doğaltaş sektörünün dünyada Şampiyonlar Ligi’nde mücadele ettiğini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, dünya doğaltaş rezervlerinin yüzde 38’inin Türkiye’de olduğunu, renk ve desen çeşitliliğinde de son derece zengin olduklarını, doğaltaş sektörünün önünün açık olduğunu kaydetti.

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin 27 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilecek olan Genel Kurul Toplantısı ile birlikte 4 yıllık görev süresini tamamlayacak olan EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu ile birlikte, 2014-18 dönemi faaliyetlerini anlatmak üzere Ege İhracatçı Birlikleri Mete Uğuz Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

Dünya genelinde 20 milyar dolar seviyesinde olan doğaltaş dış ticaretinden Türkiye’nin 2 milyar 80 milyon dolar pay aldığına işaret eden Kaya, “Dünya doğaltaş rezervlerinin yüzde 38’ine sahibiz ancak dış ticaretinden yüzde 10 pay alıyoruz, daha katma değerli ürün ihracatı için yürüttüğümüz projelerin meyve vermesiyle birlikte dünya doğaltaş ticaretinden aldığımız pay artacak. Madencilik sektörü olarak 2023 yılı için ortaya koyduğumuz 15 milyar dolar ihracat hedefinin 7 milyar dolarlık dilimini doğaltaş sektörü olarak sağlamak amacımız” diye konuştu.

Sektörün önü açık

“Türk doğaltaş sektörünün önü açık” diyen Kaya, şöyle devam etti: “Sektörün önü açık. Biz sadece Suriye, Irak, Bağdat, Musul; buraların rehabilitasyonunda doğaltaş sektörü 25 yıl çalışsa buralarda pazar sıkıntısı yaşamayacak. Sektörün önü açık, ele ele tutuşursak bir araya gelirsek, ülkenin cari açığını kapatabilecek bir sektör. El ele vermemiz gerektiğini biliyoruz, bunun da startını verdik.”

“İşlenmiş Doğaltaş Sektöründe Tasarım Odaklı İhracatın Geliştirilmesi"adlı URGE projesini hataya geçirdikleri bilgisini paylaşan Kaya, İngiltere’de mimarlarla bir araya geldiklerini, Türk doğaltaşının dünya genelinde projelerde kullanılması için çabalarının süreceğini, projelerini gerçekleştirmek için görevde oldukları 4 yıllık sürede yeterli ekonomik kaynağı da sağladıklarını anlattı.

Maden ocaklarındaki rezervler teminat oldu

Türk doğaltaş sektörünün sahibi olduğu maden ocaklarının bankalarda teminat olarak gösterilip kredi alınması için Eximbank ve KGF yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerin olumlu sonuçlandığını dile getiren EMİB Başkanı Kaya şöyle konuştu: “İhracatçı sektörler içerisinde en az KGF kredisi kullanan sektör konumunda olduğumuzu Eximbank yöneticileri söyledi. Yaptığımız temaslar sonucunda madencilerin 6 aydır maden ocaklarını teminat olarak gösterip kredi alabilir noktaya gelmesini sağladık. Hala KGF kredisi kullanımında arzu edilen noktada değiliz. Hükümet, KGF kredilerinde üretici ihracatçılara pozitif ayrımcılık gözetiyor, bu konuda sektör mensuplarını teşvik ediyoruz ayrıca teşviklerle ilgili de çalışıyoruz.”

Ankara’da bakanlıklarla yaptıkları temaslarda inandırıcı bir üslup benimsediklerini bu sayede Orman ve Su İşleri Bakanlığı nezdinde orman ruhsatı ücretlerinde yüzde 50 indirim olanağı sağladıkları bilgisini veren Kaya, “Bu dört senede en önemli olarak Ankara’da bürokraside bu sektörün götürdüğü sözlerin anlamını önemseyen kavram getirdik ben demeden biz dedik. Milli Enerji ve Milli Maden Politikasında 11 STK bir araya geldik tek ses olduk. Beni öteledik, biz dedik” şeklinde konuştu.

Nobel ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Amerika’da kuracağı Türk Kültür Evi’nin mermerlerini EMİB üyelerinden ücretsiz temin edip Amerika’ya ulaştırılması için organizasyon yaptıklarını söyleyen Kaya, yeni Aziz Sancarların yetişmesini evsahipliği yapacak Türk Kültür Evi Projesinin içinde olmaktan mutlu olduklarını belirtti. Kaya, “Bugünlerde temeli atılacak Türk Kültür Evi yaklaşık 1 yıl sonra faaliyete geçecek evin en iyi şekilde dizayn edilmesi için elimizden geleni yapacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar