DOĞU KARADENİZDE 'ÇÖPE ÇÖZÜM
DOKAP VE KTÜ ARASINDA İMZALANAN PROTOKOL İLE BÖLGEDE ÇÖP YAKMA TESİSLERİ VE DÜZENLİ ÇÖP ALANLARI BELİRLENECEK
info@karadenizekonomi.com / 4.12.2015
JICA RAPORU:
- DOĞU KARADENİZDE ÇÖPLER IRMAK VEYA DENİZ KENARINA DÖKÜLÜYOR
DOĞAL GÜZELLİKLERİ VE YEŞİL TURİZMİ KONUSUNDA EN ÖNEMLİ CAZİBE MERKEZLERİNDEN BİRİ OLAN DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNİN İMAJINI BOZAN ÇÖP KONUSUNDA BÖLGEDE BULUNAN BELEDİYELERİN YAKMA TESİSLERİ VE KOMPOST-MADDESEL GERİ KAZANIM TESİSLERİNE SAHİP OLMASI İÇİN SIKI BİR ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Engebeli ve dağlık olması sebebiyle Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki belediyelerin en büyük sorunlarının başında gelen çöp konusunda önemli bir adım atıldı. Doğal güzellikleri ve yeşil turizmi konusunda en önemli cazibe merkezlerinden biri olan Doğu Karadeniz Bölgesi'nin imajını bozan çöp konusunda bölgede bulunan belediyelerin Yakma Tesisleri ve Kompost-Maddesel Geri Kazanım Tesislerine sahip olması için sıkı bir çalışma başlatıldı.
Çöp yakma tesisi ve düzenli depolama alanları olmadığı için şehir çöplerini dere, yol ve deniz kenarına dökmek zorunda kalan belediyelerin bu durumuna çare bulabilmek için Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) bir çalışma başlattı.
DOKAP Eylem Planı'nda yer alan Düzenli depolama alanları için yer tespiti çalışması ve alternatif katı atık bertaraf sistemleri araştırılacaktır eylemi kapsamında gerçekleştirilen ve protokolü imzalanan çalışma ile Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerini kapsayan alanda en uygun düzenli katı atık depolama alanları ile yakma tesisleri ve kompost-maddesel geri kazanım tesisleri için bölgede uygun yerlerin alternatifli olarak belirlenmesi amaçlanıyor.
ÇÖP YAKMA TESİSLERİ İÇİN İLK ADIM
DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, bölgedeki 3ü büyükşehir olmak üzere 8 ilde atık kompozisyonları tespit edilerek yakma tesisleri ve kompost-maddesel geri kazanım tesisleri için maliyet-fayda analizlerinin gerçekleştirilmesi, böylece bu tesislerin nerelerde hangi standartlara göre yapılmasına karar verilmesini amaçladıklarını belirtti.
Bu süreçte 6 farklı çalışma ekibi oluşturularak ve teknik olarak yapılan bütün tespitler, alan-arazi çalışmaları ile nihai olarak karara bağlanacağını belirten Yüce, Böylece, düzenli katı atık depolama alanlarının, yakma tesisleri ve kompost-maddesel geri kazanım tesislerinin bütüncül yaklaşımlarla konumsal ve istatiksel olarak planlanması sağlanacaktır dedi.
ÇÖPLER DÜZENSİZ DEPOLANIYOR
Bu arada Japon Kalkınma Ajansı (JİCA) tarafından yapılan araştırma raporunda Doğu Karadeniz Bölgesi'nde her yıl 1 milyon ton civarında çöp toplandığı, bunun 600 bin tonunun denize döküldüğü belirtildi. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, bölgedeki illerde çöp sorununun ciddi bir problem haline geldiği, belediyeler tarafından toplanan çöplerin ırmak veya deniz kenarına döküldüğü, bu durumun Karadeniz'i kirlettiğine dikkat çekildi. Kıyı belediyelerinin yılda 1 milyon ton çöp topladığına dikkat çekilen araştırmada, çöplerin büyük bir kısmının denize döküldüğü belirtilerek, "Çöp dağlarında oluşan çöp suları yeraltı sularına, akarsuya, denize karışmakta, orada yaşayan canlıları etkilemekte, toprağı ağır metallerle doyurmakta, soluduğumuz havayı metan gazları gibi zehirli gazlarla kirletmektedir. Düşünmeden atılan her çöp, dönüp dolaşıp hem yediklerimizi hem geçimimizi tehdit etmektedir" denildi.