Dünya markalarının eti Amasya’dan…
Dünya’nın ise 3. büyük Et Entegre Tesisi EKUR ile ülkemizde faaliyet gösteriyor.
info@karadenizekonomi.com / 1.06.2019
Ülkemizin ilk Besi Organize Sanayi Bölgesi’ne ev sahipliği yapan, Avrupa’nın en büyüğü, Dünya’nın ise 3. büyük Et Entegre Tesisi EKUR ile ülkemizde faaliyet gösteren 5 fast food zincir markasının et tedariklerini sağlayan Amasya Suluova, yeni projeler için yatırımcılara kapısını ardına kadar açmış durumda.
Besi Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Suluova, sürekli yağış gördüğü için yeşil alanların fazlalığı ile tarım ve hayvancılıkta bir cazibe merkezi olarak biliniyor. Yedi Kır Barajı ve Ters Akan Çayı’nın sulamış olduğu Suluova’da şeker pancarı ve soğan öncelikli olmak üzere arpa, nohut, mısır, ayçiçeği üretimi yapılmaktadır. Yıllık ortalaması 100 bin tona yaklaşan soğan üretimi Suluova’nın ekonomisi açısından önemlidir. Suluova tarımsal üretimde olduğu gibi hayvancılıkta da iyi bir yere gelmiş durumda. Suluova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Turgut Aksu ve Meclis Başkanı Murat Bayraktar, Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne yaptıkları değerlendirmede, ilçenin ekonomik gelişimine katkı sağlayacak tüm yatırımcılara kapılarının ardına kadar açık olduğunu belirttiler. 10 yıldır Suluova Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı görevini üstlenen Aksu, kentin gelişimi için daha büyük yatırımlara imza atmak istediklerinin ipuçlarını verdi. Başkan Aksu, “Suluova’da büyük yatırımları hedefledik. Kentini daha iyi yerlere taşıyacağız. Tarım ve hayvancılıkta 2023 hedeflerini belirledik. Türkiye’de ilk Organize Besi Sanayini burada kurduk. Aynı zamanda Avrupa’nın en büyüğü, Dünya’nın ise 3. büyük Et Entegre Tesisi EKUR burada hizmet veriyor. Ülkemizde faaliyet gösteren önde gelen 5 fast food zincir markasının et tedarikleri de buradan sağlanıyor” dedi. Ülkemizde tarım ve hayvancılıkla, kalkınma hamlesinin Suluova’da başlatılması gerektiğini söyleyen Başkan Aksu, “Bir amaçla yola çıktık. EKUR ET Entegre, Şeker Fabrikası, Kozlu Gıda ve Madencilik faaliyetleri ile kent ekonomisini belli bir aşamaya taşıdık. Kuveyt, Katar, Bahreyn ve S. Arabistan gibi orta doğu ülkelerine et ürünleri ihracatı yapıyoruz. Yıllık 1000 ton kapasiteyi hedefliyoruz. Ama bununla yetinmeyeceğiz. İhracatta belli bir noktaya taşımak istiyoruz. Ülkenin en önemli soğan üretim merkezlerinden biri olarak kurulmasını planladığımız bir fabrikada soğan halkası üretmeye başlayacağız. Bölgede tarımın ve soğanın önemini sanayi ürünü yaparak katma değer sağlayarak oluşturacağız. İş istihdam ve aş yaratmak isteyen herkese kapı açık.” ifadelerini kullandı.
50 milyon liralık yatırım 1000 kişiye istihdam sağlayacak
İşsizlik rakamlarının oldukça düşük olduğu kentte nitelikli eleman açığının bulunmadığını ifade eden Suluova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Bayraktar da yaptığı değerlendirmede, “Eşyaya ve mala ulaşmada en kolay bölgedeyiz. Yeni projeler için çalışmalarımız devam ediyoruz. Beşinci bölge avantajlarını dikkate alarak her yatırımcıyı buraya bekliyoruz.” diye konuştu. Ünlü ayakkabı markası Ziylan Grup’un tercihinin de Suluova olmasından memnun olduğunu belirten Başkan Bayraktar, “Suluova Organize Sanayi Bölgesi ve Suluova Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan protokol ile Suluova tahsis edilen 22 parsel alanda ayakkabı tabanı ve taban hammaddesi üretim tesisleri için ilk adım atıldı. 50 milyon liralık yatırım ile Haziran 2019’da başlanacak olan projenin otuz ayda tamamlanması planlanıyor. İlk etapta 260 kişi istihdam edilecek olan üretim tesislerinde iki yılsonunda istihdam edilen kişi sayısı 1000’e ulaşacak. Fabrikada 15 milyon çift ayakkabı tabanı ve 15 bin ton hammadde üretilecek. Bu da ilçemizin ekonomik gelişimine büyük katkı sağlayacak” dedi. REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ