‘’Dünyadaki talep Türkiye’ye yoğunlaştı’’
Gürsoy, ‘’2019'da bir önceki seneye göre miktarda yüzde 14,5, gelirde yüzde 24 artış yaşandı. Rakip ülkelerdeki fındığın az, Türkiye'de rekoltenin de iyi olmasından dolayı dünyadaki talep Türkiye'ye yoğunlaştı.’’
info@karadenizekonomi.com / 21.01.2020
Türkiye'nin geçen yıl fındıktan 2 milyar 28 milyon 727 bin dolar gelir sağladığına işaret eden Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği(KFMİB) Başkan Vekili Dursun Oğuz Gürsoy, ‘’Son yılların en yüksek rakamlarından biri. Geçen yıl 319 bin 772 ton iç fındık ihraç edildi. Bu da rekor bir ihracat seviyesi. Uzun süredir böyle bir rakama ulaşamadık. 2019'da bir önceki seneye göre miktarda yüzde 14,5, gelirde yüzde 24 artış yaşandı. Rakip ülkelerdeki fındığın az, Türkiye'de rekoltenin de iyi olmasından dolayı dünyadaki talep Türkiye'ye yoğunlaştı. Türkiye de iyi bir politikayla fındığı çok daha iyi fiyatlara satmayı becerdi. Fındık ihracatının artması ve fındığın değerinde, yüksek fiyatlardan satılmasında bu kredilendirme ve ihracatçıyı desteklemenin çok büyük rolü var’’ dedi.
‘’Faiz düşüşleri devam ediyor’’
Faizlerin aşırı derece yükselmesi ve bununla birlikte yaşanan sıkıntılar, fındığın çok düşük fiyattan satılmasına sebep olmuştu diyen Gürsoy, ‘’ Kimse elinde fındık tutamadı. Fındık rekoltesi az olmasına rağmen ürün 5 doların altında satıldı. Geçen yılla önceki yılların döviz girdilerine bakıldığı zaman aradaki farkları da göreceksiniz. Burada finans sektörünün ihracatçıya sağladığı desteğin rolü çok büyüktür. Türkiye'de faiz düşüşlerinin devam ediyor. Bu faiz düşüşü devam ettiği takdirde sektör kredilendirmede bir sorun yaşamayacaktır. Bu da ihracat rakamlarına olumlu yansımaya devam edecektir. İnşallah bu faiz düşüşlerine paralel olarak enflasyon oranlarının da düşmesi girdi maliyetlerine yansıyacaktır. Bunlar sektöre olumlu yansımaya devam edecektir. Bu konuda 2020 yılından da çok umutluyuz’’ şeklinde konuştu.