Expomed Fuarında sağlık devrimi
Expomed Fuarında tıbbi cihaz sektörünün hedefi; 1,5 milyar dolarlık iş hacmi Türkiye, AB ortalamasından üç kat daha fazla hasta memnuniyetiyle sağlık sektöründe devrim yaratıyor
info@karadenizekonomi.com / 13.03.2019
Expomed Fuarında tıbbi cihaz sektörünün hedefi; 1,5 milyar dolarlık iş hacmi Türkiye, AB ortalamasından üç kat daha fazla hasta memnuniyetiyle sağlık sektöründe devrim yaratıyor
Hem dünyada hem de Türkiye’de sağlık sektörü, ülke ekonomisinin ve gelişmişlik seviyesinin önemli bir parametresi. Sektörün en önemli pazarlarından biri olan tıbbi cihaz segmenti ise globalde 360 milyar dolar, Türkiye’de de 2,5 milyar $’lik hacmi ile sektörün lokomotifi olduğunu kanıtlıyor. Öte yandan sektörün hedefi ise ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme stratejisiyle 2023 yılında sektör ihtiyacının yüzde 30’unun yerli üretimle karşılamasını sağlamak. Sektörün gelişimine katkı sağlamak için düzenlenen EXPOMED ise yerli üreticinin ihracatına odaklanarak 1,5 milyar dolarlık hedef pazarla sektörü buluşturmak.
‘’YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ’’
Sağlık teknolojisiyle ilgili yenilikçi fikirlerin iş çevresi ve akademik dünyada desteklenmesi hatta güçlendirilerek yaygınlaştırılması için yerli üretimin desteklenmesi şart. Devlet politikaları ile paralel olarak yol haritasını oluşturmak için çalışan sektör temsilcileri ise ihracata odaklanmış durumda. Tüm bu süreçte; tıbbi cihaz alanındaki girişimcilerin yenilikçi düşünce ve projelerini yaşama geçirmeleri de özellikle dikkate alınmalı.
‘’TIBBİ CİHAZ ÜRETİMİ’’
Öte yandan Türk Tıbbi Cihaz Sektörü Strateji Belgeleri ve Eylem Planı çerçevesinde Türkiye'de katma değeri yüksek tıbbi cihazların üretimi teşviklerle destekleniyor. Bu kapsamda; idari altyapının iyileştirilmesi, tıbbi cihaz üretimi, Ar-Ge, inovasyon ve markalaşmayı planlama ve nihai ürünleri desteklemesi, kamu-üniversite-sanayi iş birliği, nitelikli insan sermayesine yatırım yapmak, ürün güvenliği için süreç geliştirme ve Finansal Araçlar Geliştirme destek planı içinde yer alıyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığına göre; Tıbbi Cihaz Yerelleştirme Projesi öncelikle MR, CT, DigitalX-Ray, Hasta Monitörü ve Ultrason cihazları ön planda.
‘’SAĞLIK TURİZMİ MERKEZİ’’
Öte yandan başka bir önemli konu var ki Türkiye'de kişi başına düşen sağlık harcamaları OECD ve Avrupa ülkelerinden daha hızlı büyüyor. Bölgedeki sağlık sektörünün önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye, bütçeden Sağlığa ayrılan payın GSYİH’nin %4,5 seviyelerinde bir harcama ile AB ortalamasından üç kat daha fazla hasta memnuniyetiyle sağlık sektöründe devrim yaratıyor. Türkiye, 2023 yılına kadar 30 milyar dolar ile Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Orta Asya ve Rusya'da sağlık turizminin merkezi olma hedefiyle çalışıyor.
Tıbbi cihaz sektörünün son 15 yıldır ciddi bir büyüme yakaladığını belirten Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Metin Demir Onuncu kalkınma planında belirlenen eylemleri Kamu ile birlikte gerçekleştirmemiz halinde sektörün 2023 yıl hedefine ulaşacağını ön gördüklerini söyledi. Bu noktada EXPOMED Fuarı’nın önemli bir görev üstlendiğini aktaran Demir “İhracatın artmasında ticaret heyet çalışmalarına yoğunlaşmak gerekiyor. Tıbbi cihaz sektörü açısından özellikle yakın çevredeki ülkelerin yanı sıra Avrupa’dan ve Ortadoğu’dan gelen alım heyetleri ihracat rakamlarına önemli ölçüde katkı sağlıyor. Bu bakış açısıyla da EXPOMED’in sektörün gelişimine net bir şekilde katkı sağladığını söyleyebiliriz. Endüstri geliştikçe fuarlarda gelişiyor. Dünyadan istediğimiz ziyaretçilerin fuarımıza gelebilmesi için fuarda yenilik,Teknoloji, Endüstri ve sağlıkla ilgili gelişmeleri görmeleri gerekiyor. Endüstri ne kadar güçlü olursa fuarlarda o kadar güçlü olur. Fuarlar ne kadar vizyoner olursa katılım da ona göre artar” dedi.