Fındığı Sertifikalı Üreticiler Budayacak
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK ORDU İL MÜDÜRLÜĞÜ VE FINDIK TANITIM GRUBU ORTAKLIĞINDA BAŞLATILAN BUDAMA PROJESİNDE, BAŞARILI OLAN 1065 KİŞİYE BAŞARI SERTİFİKASI VERİLDİ
info@karadenizekonomi.com / 24.12.2015
Gıda Tarım ve Hayvancılık Ordu İl müdürlüğü ve Fındık Tanıtım Grubu tarafından desteklenen Fındıkta budama ve verimi artırma projesi doğrultusunda başarılı olan 1065 fındık üreticisine düzenlenen törenle başarı sertifikaları verildi.Ordu Gıda Tarım ve Hayancılık Ordu İl Müdürlüğünde yapılan toplantıya Ordu Vali yardımcısı Halil Karbuz,Ordu Gıda ve Hayvancılık Ordu İl Müdürü Kemal Yılmaz,Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dursun Oğuz Gürsoy ,Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçı Birliği Genel Sekreteri Vekili Bülent Cebeci ve Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Poyraz,Cem Şenocak,Mehmet Albayrak ve sertifika almaya hak kazanmış üreticiler ile Gıda ve Hayvancılık Ordu İl müdürü yardımcıları katıldı.
Toplantının açılış konuşmalarını Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz ve Fındık Tanıtım Grubu Başkan Vekili Dursun Oğuz Gürsoy yaptı.
Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz;
2016 yılını Fındıkta Aflatoksinle mücadele yılı ilan edeceğiz
Fındık ülkemiz ve bölgemiz ekonomisi açısından çok önemli bir tarım ürünüdür. Fındıkta kalite verim ve bilinçli budama çalışmaları büyük önem arz etmektedir.Tarım il müdürlüğü olarak sorunların her yönüyle çözülmesi için devamlı olarak çalışmakta ve proje üretmekteyiz.Türkiye Fındık yetiştiriciliğinde budama elemanı projesinin hazırlanarak hayata geçmesi için, Fındık Tanıtım grubuyla(FTG) Ekonomi bakanlığına sunulan proje uygun görülmüş ve Fındık Tanıtım Grubu projesi desteklenmiştir.Ekonomi bakanlığı tarafından onaylanan projemiz 16 eylül 2015 tarihinde Trabzon ilinde başlamış ve 10 Kasım tarihinde Düzce ilinde son bulmuştur. Uygulamalı eğitim projesi olan bu proje ile 960 kişinin budama elemanı olarak yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Ancak toplamda 5 ilde 48 merkezde düzenlenen bu eğitimlerde, 1065 kişi başarılı olarak belge almaya hak kazanmıştır. Ordu ilimizde 397 üreticimiz budama elemanı olarak bu eğitimlerde başarı sertifikası almaya hak kazanmıştır.Bu önemli projenin uygulanabilmesi için destek veren proje ortağımız, Fındık Tanıtım Grubunun değerli başkanına ve yönetim kurulu üyelerine,İlçe müdürlüklerimize ve üreticilerimize de teşekkür ediyorum.Fındıkta kalitenin artması ,verimin artması yönünde tüm sorunların çözümü için hep birlikte çok çalışacağız.İhracatçılarımızın Avrupaya yaptığı ihracatlarda sorun yaşamaması için Aflatoksin sorununun önüne mutlaka geçmeliyiz.2016 yılını Fındıkta Aflatoksinle mücadele yılı ilan edeceğiz.Cumhuriyetimizin 100 .Yıl dönümünde 2023 de lider ülkemize yakışır verim ve kalitede fındık üretimine ulaşacağız.
Fındık Tanıtım Grubu Başkan Vekili Dursun Oğuz Gürsoy;
Fındık üretimiz artarsa fiyatlar düşer düşüncesinden vazgeçmemiz gerekiyor
Ülkemize tarım ürünleri arasında en fazla döviz girdisini sağlayan fındıkta mutlaka verim ve kaliteyi artırarak maliyetleri düşürmeliyiz. Bilinçli üretici istiyoruz. Ülkemiz de 400 bin üretici var, fındık 700 bin hektarlık alanda üretiliyor. 2023 iç fındıkta ihracat hedefimiz 350 bin tondur. Bunun için ülkemizde daha fazla fındık üretilmesi gerekiyor.İyi tarım uygulamalarına tüm kesimler destek vermelidir.Fındık üretimiz artarsa fiyatlar düşer düşüncesinden vazgeçmemiz gerekiyor.Bu oldukça yanlış bir düşüncedir.Dünyanın nüfusu yakın gelecekte on milyarlara doğru ulaşırken, fındıkta tüketim devamlı
artarken , yakın geçmişte büyük nüfuslara sahip olan Çin ve Hindistan kendi ülkelerinde ekmek dahi yemeyen halk bugün Hamburger yeniliyorsa fındık tüketimini de bu doğrultuda artırmalıyız.Çinde ve Hindistanda çok büyük bir nüfus var.Bu ülkeler fındık yemeye başladılar.Bu nüfusun fındık yemesi demek üretimin yakın gelecekte bu tüketime cevap verecek şekilde çok büyük bir artış gerektirecektir.Ülke olarak 1 milyon kilo kabuklu fındık üreten bir ülke olmalıyız.Bunu yaparken bilinçli üretim gübreleme,budama ,verimin ve kalitenin artması ,maliyetlerin düşmesi çok önemlidir.Amerikaya ihracatımız Aflatoksin yüzünden tehlikeye girdi.Bu nedenle üreticilerimiz fındıklarını çok iyi kurutmalı ve harman eğitimleri almalılar.
Yapılan konuşmalardan sonra başarıya hak kazanan üreticilere başarı sertifikaları verilmesi ile program sona erdi.