Fındığın Lezzeti Paristen Dünyaya Tanıtıldı
Pariste Türk fındığıyla randevu
info@karadenizekonomi.com / 9.12.2015
Fındık Tanıtım Grubu (FTG), dünya gıda endüstrisinin bir araya geldiği ve sektörün en prestijli etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Food Ingredients Europe (FI) Fuarı'nda Türk fındığını tanıttı.
İlki 1986 yılında gerçekleştirilen ve bu sene 01-03 Aralık 2015 tarihleri arasında Pariste düzenlenen fuara yaklaşık 1.400 firma iştirak ederken, söz konusu fuar yaklaşık 25.000 kişi tarafından ziyaret edildi. Pastacılık, çikolata ve dondurma endüstrisindeki ana ürünlerin katkı maddelerinin sergilendiği fuarda, önemli bir katkı maddesi olarak fındık da yerini aldı.
FTG standında, fındığın doğrudan çerez olarak tüketimini yaygınlaştırmak amacıyla ziyaretçilere 20 gramlık ambalajlarda kavrulmuş fındık ikram edilmesinin yanı sıra,Türk fındığının üretiminden nihai ürüne girene kadar geçirdiği süreci anlatan İngilizce seslendirilmiş tanıtım filmi gösterildi. Ürünlerinde fındık kullanan veya kullanma potansiyeli bulunan imalatçı firmaların temsilcilerine ürün portföylerine göre kullanabilecekleri fındık formlarından numuneler verilirken, ikili görüşmeler yoluyla fındık talepleri ve iletişim bilgileri alınarak fındık hakkındaki çeşitli soruları da cevaplandırıldı.
Gıda sektörünün önemli temsilcileriyle bir araya gelme fırsatı yakalan fuarda, Fındık Tanıtım Grubu Başkanı İlyas Edip Sevinç, Türk fındığının insan sağlığına yararları ve farklı sektörlerdeki uygulamalarına ilişkin gıda profesyonellerine bilgilendirmeler yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:
FI Fuarı, Fındık Tanıtım Grubu olarak devamlı iştirak ettiğimiz, pastacılık, çikolata ve dondurma endüstrisine yönelik doğrudan katkı maddelerinin sergilendiği bir etkinlik. Teknik seviyesi bir hayli yüksek olan ve dünyanın her tarafından gıda endüstrinin üst düzey teknisyenlerinin katıldığı ve yeni buluşların sergilendiği bu fuar, fındık için son derece önemli. Fındık, çikolata ve pastacılık endüstrisine önemli bir katkı maddesi olduğu için her zaman ilgi çeken bir ürün oldu. Bu tür fuarlar Türk fındığını tanıtmak, her zaman için satışa hazır ve endüstrinin hizmetinde olduğunu anlatabilmek için oldukça önemli fırsatlar. Bizim standımız da son derece büyük ilgi gördü. Birçok ziyaretçi hem bilgi aldı hem de firmasının iletişim bilgilerini bırakarak ihracatçılarımız ile iletişime geçmek istedi. Biz de bu firmaları üyelerimize bildirip kendileriyle temas kurulmasını sağlayacağız. Ümit ediyorum faydalı bir çalışma olacak.
Türkiye Rusya gerginliğinin fındık piyasasına etkilerine de değinen Sevinç,
Bilindiği gibi, Rusya Türk fındığını yasak ve ambargo listesine koymadı, koyamaz da. Çünkü Türkiye dikkate alınmadan fındık ile ilgili hiçbir planlama, hiçbir ülke tarafından yapılamaz. Ancak, Rusya zaten yaşadığı ağır ekonomik kriz nedeniyle fındık tüketiminde ciddi düşüşler yaşayan bir ülkedir. Bunu yanında, ucuz olması nedeniyle Azerbaycan ve Gürcistan piyasasından da kısmen tedarikte bulunmaktadır. Rusyanın Türkiyeden fındık ithalatı zaten yıllık 4 bin ton iç fındık düzeyine kadar gerilemişti. Bu rakam 250 bin tonluk Türkiye iç fındık ihracatında önemli bir ağırlık taşımamaktadır. Özetle; Rusyaya fındık ihracatımızın daha da gerilemesi sektörümüzü etkilemeyecektir diye konuştu.
Son olarak 1 Eylül-30 Kasım arasında Türkiye'nin, 88 bin 267,8 ton fındık ihraç edip, karşılığında 860 milyon 530 bin 600 dolar gelir elde ettiğine de değinen Sevinç şunları kaydetti:
İhracatımız gayet iyi gidiyor. Âmâ tabii ki Aralık ve Ocak ayını da görmek lazım. Rekoltenin yüksek olması ve önemli bir miktar fındığın önümüzdeki yıla devredilebilmesini de göz önünde bulundurduğumuzda, ihracatın yüksek gitmesi son derece iyi. Çünkü devir miktarının azalması, fındık fiyatlarının düşmemesi anlamına gelir. İhracatın yüksek olması hem üreticinin hem de ihracatçının yani herkesin lehine olan bir durumdur. Yıl sonu ihracat hedefimiz ise ortalama 250 bin ton fakat önümüzdeki yılın rekolte tahminleri başladığında bu rakamlar değişebilir.