Fındık Altın'a Dönüşüyor

Yarın Bakanlar Giresun'da..

info@karadenizekonomi.com / 29.04.2015

Fındık Altın'a Dönüşüyor
Giresun Ticaret Borsası'nın düzenlediği ''Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsa Kurulması''projesi'nin temel atma töreni için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık,Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ve AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szombatı'nın katılımlarıyla yarın(1 Mayıs 2015) Saat:13:30 da  gerçekleşecek.

Giresun Ticaret Borsası  1990'lı yılların başından buyana fındık borsası kurulması konusunda her platformda çalışmalar yürütmüş, 2005 yılında “5300 sayılı Tarım ürünleri Lisanslı depoculuk kanunu” ve “Ürün ihtisas borsaları yönetmeliği” çıktıktan sonra bu konuda çalışmalar hız kazandırdı. 
Bunun neticesinde düzenlenen “Fındık Lisanslı Depo Yönetmeliği” taslağı bakanlığa bildirilmiş ve yönetmeliğin çıkarılmasına katkı sağladı. Diğer taraftan; Lisanslı depo ve spot borsa kurulumu için proje faaliyetlerine başlatılmış ve 2006 yılında Fındık Lisanslı Depo projesi hazırlanmıştır.

T.C.Sanayi ve Ticaret Bakanlığının otoritesinde yürütülen AB IPA Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı çerçevesindeki hibe fona; “Fındık Lisanslı Deposu ve Fındık Pazar Yeri Kurulması” projesi adı altında başvuruda bulunulmuş ve bu proje ilgili programa sunulan 532 proje arasından seçilen 47 projede 9.3 Milyon EURO bedelle en büyük hibe bütçesi almaya hak kazanmıştır. Bu aşamadan sonra Giresun Ticaret Borsası'nın  bünyesinde AB Proje Geliştirme ve Uygulama Ofisi kurulmuş ve proje faaliyetlerinin yürütülmesi çalışmalarına başlanılmıştır.

Bu proje, Fındık Tanıtım Grubu tarafından TÜBİTAK-MAM'da yaptırılan “Fındıklarda Aflatoksin Oluşumuna Etki Eden Faktörlerin ve Önleyici Tedbirlerin Alınması” ve "Fındık ve Fındıklı Ürünlerin Raf Ömürlerinin Belirlenmesi ve Uzatılması Çalışmaları" adlı bilimsel çalışma sonuçları göz önüne alınarak projelendirilmiştir.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar