Fındık,Bal ve Kividen Sonra Orduda Ceviz Yetiştiriciliği de Önemli Bir Noktaya Geliyor

Yatırımcıların Yeni Gözde Ceviz

info@karadenizekonomi.com / 13.02.2015

Fındık,Bal ve Kividen Sonra Orduda Ceviz Yetiştiriciliği de Önemli Bir Noktaya Geliyor

Ülkemizde satılan cevizin önemli bir kısmı ithal edilmektedir.Cevizin hiç birzaman satış sorunu yoktur.Artık ceviz kullanım alanları ve tüketimi her yıl artmaktadır.Cevizin kendisi kadar ağacıda değerli olan bir ürün haline gelmiştir. Bölgemizde  de yavaş yavaş daha çok değer kazanmaya başlıyor.Ceviz ağacı ve kökü,kaplama ve kerestecilikte önemli bir getiri sağlıyor.Fatsada kurulan ceviz entegre şirketi'nin ardından şimdiyde Ünyede ceviz ağacı yetiştiriciliği yapılıyor.

Maden Sahaları Ceviz Bahçelerine Dönüşecek

Ünye Orman İşletme Müdürü Aşkın Ozan Aydın, Ünye’de bulunan maden sahalarını rehabilitasyon ederek ceviz ağacı dikeceklerini açıkladı.

Ünye Orman İşletme Müdürlüğü geçen yıl çeşitli alanlarda yaptığı ceviz ağaçlandırmasını, merkezi olduğu Ünye’de de gerçekleştirecek. Ceviz eylem planı kapsamında yürütülen çalışmalarla Ünye’de bulunan maden sahaları rehabilite edilerek gelir getirici ağaçlandırma yapılacak.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ünye Orman İşletme Müdürü? Aşkın Ozan Aydın, “Ceviz Eylem Planı kapsamında ilçemiz ve işletmemiz sınırları içersinde bir takım maden sahaları rehabilitasyonunu cevizle beraber ağaçlandırarak ekonomiye katkı sağlama amacımız var. Geçen sene büyük oran içerisinde büyük alanlarda yaptığımız gelir getirici ağaçlandırmaları, işletme müdürlüğümüzün merkezi olan Ünye ilçemizde de gerek badem gerek ceviz ve gerek bölgemizde yetişen türlerde ağaçlandırmayı düşünüyoruz” dedi.

BİR AĞAÇTAN BİN 400 TL
Her bir ağaçtan elde edilebilecek tahmini geliri dile getiren ve fındığın alternatifi olarak bakılmaması gerektiğini de belirten Ozan Aydın, “Her bir ceviz ağacının erişkin döneminde 50 ile 70 kilo meyve verdiği güncel fiyatlarda da kilosunun 20 lira olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda da kişi başına bin 400 TL para oluyor. Bize ağaçlandırdığımız sahaların hangi köyün sınırı içindeyse meyve veren bahçenin aile başına ilk üç yıl bakımı yapılacak. Meyve getirmeye başladığı dönemde de hane sayısına göre numaralandırarak kök kök atmayı düşünüyoruz. 3-4 kök düşerse ortalama 4bin lira ek gelir kapısı oluşturmayı düşünüyoruz. Köylerimiz istihdam edilmekte. Orman işletme müdürlüğü olarak ağaçlandırma vazifemizi yerine getirmekle beraber şartlanma konusunda iyi bir gelir kapısı olacak. Fındığın alternatifi olarak bakmamak lazım. Fındığın olmadığı yerlerde yapılabilir. Geçtiğimiz yıl meydana gelen don felaketinde fındıkta büyük zarar olmasına rağmen ceviz çok etkilenmemişti. Birbirini destekleyen her daim gelir getirebilecek bir ürün. Bununla da halkımızı biraz daha güçlendirmek istiyoruz, genel irademiz bu” diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar