Fındık için TİM kurdular
TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, üreticilere Randevuya gelin, ürünü ucuza satmayın dedi. Ofis, 150 kişilik ekip kurdu.
info@karadenizekonomi.com / 11.09.2017
Fındıkalım fiyatlarını 10 lira olarak açıklayarak, serbest piyasadaki firmaların düşük fiyat oyununu bozan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üreticiyi mağdur etmemek için 6 Eylül'de alıma başladı. TMO'nun Samsun ve Ordu illerinde 23 noktada alım yapması fındığı daha düşük fiyatlara almak isteyen tüccarı da tedirgin etti.
'GERÇEKLEŞME YÜZDE 40'
SABAH'a açıklamalarda bulunan TMO'nun Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, 150 kişilik ekiple fındık alımı için Karadeniz Bölgesi'nde görev
yaptıklarını ifade ederek, "TMO bu konuda çok dinamik, depo sorunumuz yok. Ekibimiz sahaya yerleşti. Günlük alımlar seri gidiyor" dedi.
Tüccarın serbest piyasada fındığı 8-8.25 liranın üzerinden üreticiden almaya çalıştığını kaydeden Kemaloğlu, "Niye vatandaş 10 lira yerine 8'e fındığını verir. TMO'da sıra yok. Bizden alınan randevuların gerçekleşme oranı yüzde 40-45. Vatandaş randevusuna 'Henüz ürünü kurutamadım' veya 'Tüccara satacağım' diyerek gelmiyor. TMO iş yerleri alıma müsait" diye konuştu.
'21 BİN TONLUK RANDEVU ALINDI'
Vatandaşın fındığı ucuza satmasında birçok etken bulunduğunu anlatan Kemaloğlu, "Tüccar kapısından gelip alıyor, hamallığını ve lojistik hizmetini yapıyor. Bu vatandaşın işine geliyor. Şu an TMO üreticiden 21 bin tonluk randevu almış. Biz 23 noktada aktif alım yapıyoruz" dedi.
'ÜRETİCİ PANİK YAPMASIN'
TMO'nun piyasa düzenleyicisi kurum olduğunu anlatan Kemaloğlu, şöyle konuştu: "Çiftçinin tıkandığı yerde satamadığı ürüne talibiz. Seri şekilde alım yapacağız. Biz alım yaptıkça tüccar devreye daha canlı girecek." Karadenizli üreticilerin panik yapmaması gerektiğini kaydeden Kemaloğlu, "Süre koymuyoruz, fındık bitene kadar alacağız. Fındık operasyonunu yönetmek üzere 150 kişilik ekip kurduk. Kimse panik yapıp ürününü ucuza satmasın. 8.25'e satarlarsa biz beklentiyi yönetemeyiz" dedi.
'TMO ÜRETİCİYE GÜVEN VERDİ'
TMO Samsun Şube Başkanı Derya Şahinler ise TMO'nun üreticinin güvenini kazandığını belirterek, "Bu sene rekolte yüksek. Fındığını TMO'ya getiren üretici 15 gün içinde parasını alıyor. Sadece yüzde 2 stopaj kesintisi var. TMO'ya vermek kârlı" dedi. Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü de TMO'nun alım yapmasının çiftçiye güven verdiğini kaydetti.
'SERBEST PİYASA KAYBETTİRİR'
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, serbest piyasanın üreticiye olumlu yansıması gerektiğini ancak üreticinin serbest piyasada kaybettiğini anlattı. Arslan, "Serbest piyasadaki tekelleşmeden kaynaklı sıkıntılar nedeniyle devlet fiyatlara müdahale ediyor" dedi. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu da "Fiyat memnun edici değil ama çiftçinin kendisini TMO'ya yönlendirmesi lazım" diye konuştu.
TÜRKİYE'DEKİ REKOLTE BİN: 675 TON
DÜNYA FINDIK ÜRETİMİ BİN: 807 TON
DÜNYADA FINDIK İHRACATI BİN: 685 TON
TÜRKİYE'NİN İHRACATI BİN: 510 TON
TÜRKİYE'DE DEKAR BAŞINA ÜRETİM: 77 KG
TÜRKİYE'DE İÇ TÜKETİM: 130 TON