Fındık kabuğundan çay
Düzce’nin Konuralp Mahallesi’nde işletmesi olan Yusuf Yıldız, fındığın toplanıp içinin çıkarılmasının ardından kışlık yakacak olarak kullanılan kabuğundan çay yaptı.Düzce’nin Konuralp Mahallesi’nde işletmesi olan Yusuf Yıldız, fındığın toplanıp içinin çıkarılmasının ardından kışlık yakacak olarak kullanılan kabuğundan çay yaptı.
info@karadenizekonomi.com / 28.08.2019
Yıldız yaptığı ürünün geliştirilerek ülke geneline yayılması için ise Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile iş birliği yapmaya başladı. 11 yıldır organik tarım ile uğraştığını ve fındık kabuğunu atmak yerine değerlendirmek istediğini söyleyen Yıldız şöyle konuştu: “11 yıl önce organik fındık üretimine başladım. Bu yaprakları ve kabuğu neden yakılsın diye düşündüğüm zaman, kendi kafamda bir tasarı yaptım ve sabaha kadar düşünerek fındık kabuğunu ısıttım. Isıttıktan sonra demlemek aklıma geldi. Demledim ve çay rengi geldi. Bu sefer içtim ve çok güzel oldu. İçtikten sonra beni rahatlattı. Neden fındık kabuğundan çay olmasın diye düşündüm demlemeye ve gelen konuklara ikram etmeye başladım. Bundan sonra ki süreç laboratuvar aşaması, öğütülüp normal çay şekline getirilip neden demlik olarak içilmesin? Biz bunları atıyoruz. Atmamıza gerek yok. Doğadan gelenle yaşamamız lazım.''