Fındık Rekoltesi Patozcuların Yüzünü Güldürdü

Ordu'da bu yıl fındık rekoltesinin geçen yıla göre iyi olması üreticiler gibi patozcuların da yüzünü güldürdü.

info@karadenizekonomi.com / 26.08.2015

Fındık Rekoltesi Patozcuların Yüzünü Güldürdü

Ordu'da Ağustos ayı başında başlayan fındık hasadı devam ederken, üreticiler, harmanda kuruttukları ürününü patozlayarak kapsülünden ayırıyor. Ordu'da fındık patozunun yetersiz olması nedeniyle Samsun'un Çarşamba ve Terme ilçelerinden kente getirilen 150'ye yakın patoz makinesi harmanlarda çalıştırılıyor. 32 yıldan bu yana Terme'den Ordu'ya getirdiği patozuyla kentte çalışan evli ve 4 çocuk babası 54 yaşındaki Abdullah Çeviker, geçen yıl Orta Karadeniz'de zirai don görülmesi nedeniyle fındık rekoltesinin bölgede çok düşük olduğunu, bu sezon ki rekoltenin ise üreticiyi olduğu gibi patozcuları da 

sevindirdiğini söyledi. Çeviker, "Geçen sene don nedeniyle fındık az oldu. Beklediğimiz işi yapamadık. Bu sene çok şükür işimiz var. 32 yıldır Ordu'ya geliyorum, sezon açılışını yaptık. Biz patozcuların işi iyi" dedi.

"YÜKSEK REKOLTE OLMAYACAĞI KANAATİNDEYİZ"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) yönetim kurulu üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan ise, bahçeden harmana gelen fındıkla patozdan çıkan fındığın aynı olmadığına dikkat çekti. Geçen yılın Mart ayında meydana gelen zirai dondan etkilenen fındık bahçelerinde beklenen fındığın olmadığını belirten Soydan, şöyle dedi:

"Üreticilerimiz bir kısım fındığını patoza verdi. Fındıklar yavaş yavaş pazara inmeye başladı. Bahçeden harmana gelen fındığın patoza girdikten sonra aynı çıkmadığını gördük. Fındıkta boş oranı yüksek. Geçen sene yaşadığımız don olayının zarar verdiği yerlerde boş oranı yüksek. Ayrıca iki yıldır yaşadığımız külleme hastalığının da fındığa verdiği zararı görmüş olduk. Bu da şunu gösteriyor ki bu sene yüksek düzeyde bir rekolte olmayacağı kanaatindeyiz. Normal seviyede bir fındık hasadı bekliyoruz."

Fındık harmanında çalışan patozların saatlik çalışma ücreti, 140-150 lira arasında değişiyor. Bahçede toplanan kapsüllü fındıklar harmanlarda kurutulduktan sonra patoz makinesiyle kapsülünden ayrıştırılıyor. Kurutularak yakacak olarak kullanılan fındık kapsulleri ayrıca hayvanların altına seriliyor, hayvan dışkısıyla gübre haline de getiriliyor. Hayvan gübreleri fındık bahçelerinde ağaçların diplerine konularak da gübre olarak değerlendiriliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)'nin 2015 yılı fındık rekoltesi ise 590 bin 394 ton olarak açıklanmıştı. Ordu'nun bu yıl ki fındık rekoltesinin ise 202 bin 102 ton olduğu bildirildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar