85 yıldır fındık sektöründe kesintisiz olarak hizmet vermekte olan Çebi Fındık,1930 yılında Orduda Küçük Hasanadıyla anılan merhum Hasan Çebi tarafından kurulmuş,ilk ticari faaliyetine fındık kırma fabrikası ile başlamıştır. Büyümeyle birlikte şehir merkezinin dışında kurulan ve yapımı 1997 yılında tamamlanan bugünkü modern tesisleri 5 bin metrekare açık 3 bin 650 metrekare kapalı alana kuruludur ve sekiz saatlik mesai sonucunda günlük 100 ton kabuklu fındık kırma kapasitesine sahiptir. İkinci ve üçüncü kuşak yönetimi ile faaliyetine devam eden kuruluş,ihracat,yurtiçi satış ve pazarlama faaliyetlerini desteklemek ve geliştirmek üzere,2013 te Çebi Fındık İstanbul Şubesini açmış ve faaliyete geçirmiştir. Mevcut faaliyet alanı kabuklu fındık kırımı ve toptan natürel iç fındık ticareti olan Çebi Fındık; ISO 9001,ISO 22000(HACCP)ISO 14001 OHSAS,18001,Helal Sertifikası gibi üstün kalite belgelerine sahip olmakla birlikte ,BRC belgelendirmesi içinde çalışmalarını başlatmıştır.
Şirket olarak kalite, güven ve istikrarı ne ön planda tuttuklarını ifade eden Çebi Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Uğur ÇebiTicari yaşamı boyunca tüm gücüyle yöre insanının refahını artırmak misyonu ile çalışan kuruluşumuzun başarısının temelinde kendisini hiçbir zaman bırakmayan binlerce müstahsilin gücü vardır. Firmamızın dünden bugüne politikası ve söylemleri her zaman üreticimizin güçlü tutulması ve daha fazla desteklendirilip bilinçlendirilmesi üzerine olmuştur. Binlerce üreticinin güvendiği ve tercih ettiği bir müessese olmak en büyük gururumuzdur dedi.
Her Yıl Yüzde 50 Büyüme!
2014 yılını 55 milyon Tl ciro ile kapattıklarının altını çizen Hasan Uğur Çebi,son 3 yıldır ortalama her yıl yüzde 50 büyüme kaydettiklerine vurgu yaptı.Çebi,Mevcut fındık kırma tesisimiz ve kabuklu fındık depolarımız ile artan talebi karşılamak için 14 bin metrekarelik bir ticari alanı bünyemize kattık.Bu satın alma ile 5 bin metrekare olan fabrika sahamızı 19 bin metrekareye çıkardık. Bu alana yapılacak yeni yatırımlar ile 20 bin tonluk kabuklu fındık kırma ve depolama imkanı sağlamış olacağız. Ayrıca yapılacak olan iklim kontrollü özel depolarla yıllık 10 bin tonluk iç fındık işleme kapasitesini sağlıklı ve kontrollü özel depolarla yıllık 10 bin tonluk iç fındık işleme kapasitesini sağlıklı ve kontrollü olarak gerçekleştireceğiz diye konuştu.
Çebi sektörü değerlendirdi
Fındık sektöründeki köklü ve önemli oyunculardan biri olarak sektörü değerlendiren Çebi Fındık yöneticileri,2023 yılı için açıklanan bir milyon tonluk üretim hedefini sevindirici bulurken, bu hedefe ulaşmak yolunda yapılması gerekenleri ise şöyle özetledi: Fındıkta son yıllarda bütün ezberler bozulmuştur.2009 yılından itibaren fındıkta yeni bir dönem başlamış, hükümetin yeni fındık kararnamesini açıklaması ve dünya gerçeklerini görmesiyle fındık fiyatları ülkemizde 2009 yılından bugüne arz ve talebe göre oluşmakta ve üreticimiz destekleme primleriyle güçlendirilmektedir. Bugün için Ordu,Giresun,Trabzondan dönümden alınan verimlilik 80-90 kilodur. Batıda bu rakam150 kiloyu bulmuştur. Ülke olarak fındık dikim sahalarında dönümden alınan verimi üreticimizi bilinçlendirmek Avrupada olduğu gibi 250-300 kiloya çıkarmalıyız. Fındığın tüketimini geleneksel pazarlar haricinde yeni pazarlara ulaştırmalı,iç tüketimi dış tüketimde olduğu gibi artırmalıyız. Son 10 yıldır ülkemiz fındık rekoltesi ortalaması 600 bin tonlarda kalmıştır.Fındıkta acilen alınması gereken tedbirler vardır. Acilen rekabet gücümüzü artırmalıyız. Birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün elde etmeyi hedefleyen, verimliliğin ön planda tutulduğu, rekabetçi ve sürdürülebilir fındık tarımının yapılabilmesi için;yaşlı bahçelerin gençleştirilmesi, bitki besleme,dondan korunma yöntemleri,fındık yeşil kokarcası,harmanlama,kurutma,aflatoxin çocuk işçiliği ,iyi tarım ve izlenebilirlik şeklinde özetleyebileceğimiz uygulamaların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Fındık ihracatının yaklaşık yüzde 75inin AB ülkelerine yapılmasından hareketle ,ihracatçılara AB ülkelerine girişlerine vize muafiyeti veya en az 5 yıllık vize kolaylığı sağlanması çalışılmalıdır. Üretim yapan arazilerin başta miras yoluyla olmak üzere çeşitli sebeplerle daha küçük parçalara ayrılması fındık üretiminde verimlilik ve etkinliği olumsuz etkilemektedir. Tarım kesiminde yaşabilir işletmeler kurmak ve tarım arazilerinin rasyonel kullanımını sağlamak amacıyla parsel büyüklüklerinin optimum ölçülerin altına inmemesi önem arz etmektedir. Ölçekleri daha büyük ve mekanizasyonu güçlü işletmeler sektördeki sürdürülebilir üretim ve ihracat açısından önemlidir. Üretim bölgelerindeki arazi bölünmelerinden ve miras hukukundan kaynaklanan sorunların çözülmesi fındık üretimindeki ekonomik ve verimli yapının kurulmasına katkıda bulunacaktır. Fındık Fiyatının ülkemizde belirlenmesini sağlayacak Fındık Ürün Borsasının kurulması ve lisanslı depoculuk sisteminin geliştirilmesi önem arz etmektedir.