Fındık Üretiminde 'Fındık Yeşil Kokarcası 'ile Mücadele Başladı

PROJE 2 AŞAMALI OLACAK

info@karadenizekonomi.com / 22.05.2015

Fındık Üretiminde 'Fındık Yeşil Kokarcası 'ile Mücadele Başladı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık Tanıtım Grubu tarafından hazırlanan, üretici bilincini arttırmaya yönelik çalışmaları kapsayan "Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Yeşil Kokarcası İle Mücadele" projesi uygulanmaya başlandı.

Fındık üretimi Türkiye tarımında ilk sıralarda yer alıyor. Ülke için önemli olan fındık Karadeniz Bölgesi ve Ordu için önemli bir tarım ürünü olma özelliği 

taşıyor. Bu bağlamda meyve miktarı ve meyve kalitesine zarar veren fındık yeşil kokarcasına karşı çalışmalar yapılıyor. Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık Tanıtım Grubu’na sunulan "Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Yeşil Kokarcası İle Mücadele" konulu projenin kabul edilmesi ile Ordu, Giresun ve Düzce illerini kapsayan bir eğitim projesi hayata geçirildi.
Ordu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri ve Karadeniz İhracatçılar Birliği yetkilileri belirlenen ilçelerde üreticilere verdikleri ilaçlama eğitimlerinin ardından, alınan bilgileri fındık bahçelerinde uygulamalı olarak hayata geçirdi. Finansmanını Fındık Tanıtım Grubu’nun, eğitim, takip, organizasyonunu ise Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün üstlendiği proje ile Ordu, Giresun ve Düzce illerinde 16 ilçeden 30’ar çiftçi olmak üzere toplam 480 çiftçinin eğitilmesi hedefleniyor.
PROJE 2 AŞAMALI OLACAK
Projenin 2 aşamalı olduğunu ve birçok ilçede yapılacağını belirten Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, "2 aşamalı olarak gerçekleştirilecek olan projenin ilk ayağına 12 Mayıs 2015 tarihinde Giresun’un Tirebolu ilçesinde başladık. Proje kapsamında eğitime katılan üreticilere fındık bakım ve besleme, fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası ile mücadele konularında ayrıntılı bilgiler verildi. Proje ile birlikte ilaç hazırlanması uygulamalı olarak gösterildikten sonra 10 dekarlık bir fındık bahçesinin ilaçlama çalışması yapıldı. Proje süresince 16 ilçeden 10’ar dekar olmak üzere toplam 160 dekar fındık bahçesinin ilaçlanması planlanıyor. Haziran ve Temmuz aylarında gerçekleştirilecek olan projesin ikinci ayağında ise bu 16 adet (toplam 160 dekar) fındık bahçesinin ikinci kez ilaçlaması yapılacak. Proje sonucunda ilaçlanan fındık bahçelerinden hasat esnasında 100’er kilogram fındık numunesi alınarak fındık yeşil kokarcasına karşı yapılan uygulamanın etkinliği sonuçlanacak" dedi.
Uygulanan proje ve yapılan çalışmaların başarılı olması durumunda geniş üretici kitlesine ulaşacaklarını aktaran Yılmaz, fındık yeşil kokarcasına karşı mücadelede önemli bir mesafe kat ederek verimi arttırmak istediklerini sözlerine ekledi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar