‘’Fındık zurufu ‘kompost’ gübre olarak kullanılabilir’’
Angın, ‘’Organik madde kaynağı olan fındık zurufunu ‘kompost’ yaparak fındık ve sebze bahçelerimizde doğal gübre olarak kullanabiliriz.’’
info@karadenizekonomi.com / 26.08.2019
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın’ın, üreticilerin fındık zurufunu (fındık kapsülü) nasıl değerlendirmeleri hakkında yaptığı açıklamada, “Hasat edilen fındıkların patozlama işlemi sonrası fındık zurufu atık olarak ortaya çıkmaktadır. Üreticilerimizce, fındık zurufu ile ilgili şu hususlara dikkat edilmelidir. Can ve mal güvenliği açısından araç yollarında fındık zurufları yığın halinde bırakılmamalı, patozlama işlemi sonrası uygun yerlere nakledilmelidir. Yangın riski ve çevre kirliliği açısından fındık zurufları yakılmamalıdır. Fındık zurufu, olgunlaşmadan gübre amaçlı fındık bahçelerimizde kullanmamalıdır. Zira bu durumda külleme hastalığı etmenine kışlama ortamı oluşturmakta ayrıca aflatoksin oluşumunu artırmaktadır. Değerli bir organik madde kaynağı olan fındık zurufunu ‘kompost’ yaparak fındık ve sebze bahçelerimizde doğal gübre olarak kullanabiliriz. Bunun için bahçemizin uygun yerinde zurufu yığın yaparak bolca ıslatılmalı, kat kat sönmemiş kireç ilave ederek en az altı ay olgunlaşmasını ve pişmesini sağlamalıyız. Bu şekilde zurufta bulaşık olan hastalık etmeni mikroorganizmalarda yok olacaktır’’ şeklinde konuştu.