Fındıkta Güç Birliği..

Sorunların Çözümü İçin Fındık Tanıtım Grubu ile Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Ortaklaşa Fındık Projesi.

info@karadenizekonomi.com / 13.11.2015

Fındıkta Güç Birliği..

Dünyada söz sahibi olduğumuz, en önemli tarımsal ihraç ürünümüz fındıkta sektör tarihinin kapsamlı projelerinden birtanesi daha hayata geçti.

İhracat ve ekonomik getirisi kadar milyonlarca çiftçi ailesinin de geçimini sağladığı fındık yetiştiriciliğinde gerek meyve miktarı gerekse meyve kalitesine verdiği zararla dikkati çeken Fındık Yeşil Kokarcasına karşı Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Fındık Tanıtım Grubu güçlerini birleştirdi.

Ordu İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Fındık Tanıtım Grubu tarafından ortaklaşa yürütülen’’Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Yeşil Kokarcasına Eğitim ve Uygulama Projesi’’’nin tanıtım toplantısı Ordu’da yapıldı.

Ordu Anemon Otelde yemekli düzenlenen toplantıya Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz ve yardımcıları,Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç ve Yönetim kurulu Üyeleri, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu üyeleri,Mustafa Poyraz,Ömer Aydın,Hüseyin Durak,Mehmet Albayrak,Sebahattin Arslantürk,Cem Şenocak,basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Düzenlenen toplantıda Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç ve Ordu İl Gıda ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz konuştular.

Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç ,Fındık Tanıtım Grubu olarak fındık sektörünü üreticiden tüketiciye kadar bir bütün olarak Kabul ettiklerini ve dünyada dünyada söz sahibi olduğumuz bir üründe son yıllarda verim ve kalitede büyük sorunlar yaşadıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

‘’Projemizin genel hedefi üretiminde ülkemizin ilk sırada yer aldığı ve ilimizin en büyük gelir kaynağı olan fındık sektörünün desteklenmesidir.Projemizin özel hedefi ise fındıkta oluşan Fındık Yeşil Kokarcasına karşı zararın minimum seviyeye indirilerek fındık sektörünün uğradığı zararın önlenmesidir.

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Fındık Tanıtım Grubuna sunulan ‘’Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Yeşil Kokarcasına Eğitim ve Uygulama Projesi’’kabul edilmesinin ardından 12-30 Mayıs 2015 tarihleri arasında Ordu,Giresun ve Düzce illerinde uygulanmıştır.

‘’Proje’nin finansmanı Fındık Tanıtım Grubundan, eğitim ve takibi Ordu Gıda Tarım İl Müdürlüğünden’’

Fındık Tanıtım Grubunun finansmanını sağladığı,eğitim,takip ve organizasyonu ise Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün üstlendiği projede Ordu ilinde 6,Giresun ilinde 5 ve Düzce illerinde 5 olmak üzere toplam 16 ilçeden 30’ar çiftçi olmak üzere 480 çiftçinin eğitimi gerçekleştirilmiştir. Eğitime katılan üreticilere fındık bakım ve besleme,fındık kurdu ve kokarcası ile mücadele konularında ayrıntılı bilgiler aktarılmıştır. Eğitime katılan 480 üreticinin her birine Fındık tanıtım Grubu tarafından sağlanan kaynakla alınan fındık yeşil kokarcasına karşı etkili ruhsatlı kimyasal ilaç,budama makası ve fındık yetiştiriciliği kitabı hediye edilmiştir.

Ayrıca proje süresince ilaç uygulaması yapılmak üzere 16 ilçenin her birinden 10’ar dekar olmak üzere toplam 160 dekar fındık bahçesinin ilaçlanması ikişer kez yapılmıştır.Seçilen bu fındık bahçelerinin birinci ilaçlaması ise Haziran-Temmuz aylarında gerçekleştirilmiştir.

‘’Proje sonucunda Fındık Yeşil Kokarcası zararı % 0,2’lere kadar düşmüştür’’

Proje sonucunda ilaçlanan fındık bahçelerinden hasat esnasında belirli bir miktar fındık numunesi alınarak proje kapsamında fındık yeşil kokarcasına karşı yapılan uygulamanın etkinliği incelenmiştir. Alınan bu fındık numunelerinin analizleri sonucunda ;sezonlara göre farklılık göstermekle birlikte ortalama %5-6 seviyelerinde bulunan fındık yeşil kokarcası zararının,uygulama sonucunda % 0,2-0,4 gibi tesbit edilemeyecek seviyelere düştüğü anlaşılmıştır.Ayrıva yapılan analizlerde,uygulamada kullanılan ilaçlara ait herhangi bir kalıntıya da rastlanmamıştır.

Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevincin konuşmasının ardından ,projenin bir diğer söz sahibi olan Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, proje’nin en büyük hedefi’nin verim ,üretim miktarı ve kalite olduğuna dikkat çekerek şunlara söyledi;

''FTG ile Ordu İl Gıda Tarım Müdürlüğü ortaklaşa ar-ge projelerine devam edecektir''

‘’Fındık ihracatını en az aflatoksin kadar olumsuz etkileyen,gerek iş gücü gerekse maddi anlamda ihracatçılarımıza tarifi mümkün olmayan zararlar veren fındık yeşil kokarcası zararından korunmak için tüm üreticilerimizin ruhsatlı ilaçlarla bahçelerini yılda iki kez ilaçlaması ve il/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden gerekli bilgileri edinmesi önem arz etmektedir.’’

Fındıkta verim ve kalitenin artırılmasında ana unsurun, üreticinin eğitimi ve bilgilenmesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, bunun için fındık üretiminde yapılması gerekenlerle hastalıklarla mücadele konularını içeren eğitimler verildiğine dikkat çekti.

Yılmaz son olarak sözlerini şöyle tamamladı;’’Fındık Tanıtım Grubu ve Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak üreticilerimizin eğitilmesine yönelik çeşitli konularda ar-ge projelerine devam edilecektir.’’dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar