Fındıkta ‘Külleme’ tehlikesine tedbir…

HEKTAŞ temsilcileri, Fındıktaki 'Külleme' tehlikesine Ordu'da çözüm aradı.

info@karadenizekonomi.com / 5.04.2018

Fındıkta ‘Külleme’ tehlikesine tedbir…

Hektaş, son yıllarda fındık veriminde ve kalitesinde düşüşe neden olan ’külleme’ hastalığı hakkında Ordu’da bir çalıştay düzenledi. Sektör temsilcileri, kuruluş temsilcileri ve akademisyenlerle birlikte çiftçilerin de katıldığı toplantıda, fındıktaki külleme tehlikesine karşı alınması gereken tedbirler açıklandı.

Çalıştayın ardından, fındık üretiminde ve kalitesinde önemli zararlara yol açan ve bir tür mantar hastalığı olan ’külleme’ ile etkin mücadele için alınması gereken tedbirler şu şekilde sıralandı:

Kültürel Tedbirler: Hastalıklı bitki artıklarının temizlenmesi, yok edilmesi, bahçelerde yabancı ot mücadelesinin yapılması.

Entegre Mücadele: Fındık bahçelerinde hastalık etmeninin gelişmesini engelleyecek şekilde bahçelerde iyi havalanma ve güneşlenme sağlayacak budama, seyreltme, dip sürgünü temizliği, dikim aralıkları gibi işlemlerinin usulüne uygun yapılması.


Kimyasal Mücadelede: Kalıntı problemi oluşturmayacak şekilde etkin ilaçlama programının oluşturulması gerekmektedir. Hektaş’ın Domark 10 EC isimli fungisitinin fındıkta külleme mücadelesine yönelik etiket genişletmesi devam etmektedir.


Kalıntı Yönetimi: AB ülkelerince kabul edilen EPPO’nun kabul ettiği MRL değerlerinin dikkate alınması ve ilaçlama programlarının bu değerleri aşmayacak şekilde düzenlenmesidir.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar