Fındıkta Sorun İhracat Değil,Fiyat Değil,Üretim Sorunudur
"Döviz girdisi olarak fındıkta rekor bekliyoruz"
info@karadenizekonomi.com / 26.12.2014
Koray Ticaret Tarım Ürünleri şirket sahibi Yüksel Göl Fındık ülkemize her yıl düzenli olarak 2 milyar dolar döviz girdisi sağlayan milli bir üründür.Son yıllar da yaşanan düşük rekolte olaylarının önüne üreticiyi bahçeye teşvik ederek geçe biliriz dedi.
Göl fındık sektörü ile ilgili şu açıklamalar da bulundu;
2014 yılı fındık sektöründe ticaret yapan sektör temsilcileri ve üreticimiz açısından zor geçmiştir.Özellikle Mart ayının sonunda Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanan don olayı çok rekolteli olması beklenen 2014 yılını düşük rekolteli bir yıla çevirerek fındık fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasına neden olmuşturdedi.
2014 fındık sezonu nu da değerlendiren göl şu ifadeler de bulundu.
2014 Yılında oluşan sürpriz tablo ticaret erbabına da ,üreticimize de önemli sıkıntılar ve zorluklar çıkarmıştır.Ordu da sadece 10 ilçede hiç fındık olmamıştır.Bu yüksek fiyatlardan 10 ilçede bulunan üreticimiz fındık olmadığı için yararlanamadılar.Ellerinde fındığı olan sahil kesimi fındıktan kar yapa bilmiştir.Ancak Doğu Karadeniz bölgesinde %60 üreticimizin fındığı olmadı.Olan üreticide zaten fiyatlardan memmunolduğunu söyleyen Göl bu durumun sektör temsilcileri ve çalışanları açısından büyük sıkıntı yarattığına dikkat çekti.
Herkes Ayağını Yorganına Göre Uzatmalıdır
Rekoltenin düşük olması sanayicilerimize,Fındık sanayinde çalışan işçilerimize sıkıntı yarattı.Ticaret erbabı açısından sıkıntılı bir yıl yaşandı.Risklerin arttığı bu yılda herkes ayağını yorganına göre uzatmalıdır.
Göl Üretimdeki sorunla mücadele edebilmenin tek yolunun fındık dikim sahalarında verimi artırmak ve yaşlı fındık dallarını gençleştirmekten geçtiğini söyledi.
Sektör de Fındık Stoğunun Olmaması Fiyatları Yükseltmiştir
Bu yüksek fiyatlar tamamen fındık rekoltesinin düşük olması nedeniyle oluşmuştur.Sektörün stoksuz oluşu,az rekolte arz ve talebe göre fiyatları tarihi noktaya getirmiştir.Burada yapılması gereken, üreticimizin bahçeye girmesi için sebebler yaratmalıyız.
2023 hedefine de değinen Göl üretimin burada da önemini vurguladı.
Dünya'nın%75 ihtiyacına Türkiye tek başına cevap vermektedir.2023 hedefimiz 350 bin ton iç fındıktır.Bu hedefe ulaşmamız için ülke olarak 1 milyon ton kabuklu fındık üreten bir ülke olmalıyız.Bunun için üreticimizi güçlü tutmalıyız.Güçlü üretici demek güçlü sanayici demektir.
Göl son olarak Fındıktaki ihracat rakamlarının beklentilerin üzerinde seyrettiğine dikkat çekerek şunları söyledi.
30 Mart''ta yaşanan zirai don nedeniyle düşen rekoltenin ihracat miktarını etkilediğini ancak kazandırdığı döviz miktarını ise ikiye katladığını görmekteyiz., Bunda artış gösteren fındık fiyatının etkili olduğunu söyleyebilirimdedi.
Bu yıl fındıkta miktar bazında olmasa da döviz bazında rekor beklediklerini vurgulayan Yüksel Göl , 1 Eylül''de başlayan 2014-2015 fındık ihraç sezonundan itibaren ülke olarak 77 bin 500 ton iç fındık ihracatı yapıldığı görmekten son derece mutluyuz.Bu yıl ülkemiz ihracatının her şeye rağmen 220 bin ton iç fındık olacağını düşünmekteyim.
"Döviz girdisi olarak fındıkta rekor bekliyoruz"
Geçen yıla oranla 16 bin 500 ton eksik ihracat gerçekleştiğini , "Ancak geçen sezona oranla daha fazla döviz girdisi sağlanmış. Geride kalan üç aylık sürede fındıktan 900 milyon dolar gelir elde etmişiz. Bu da şu anlama geliyor. Bu yıl döviz girdisi olarak fındıkta rekor bekliyoruz. Tahminimiz 2 milyar doların üzerinde bir döviz girdisinin sağlanması. Daha sezonun bitmesine çok var. Ancak yıl başına kadar 1 milyar dolar rakamını yakalarız diye tahmin ediyoruz. İhracatçılar olarak miktar bazında yaşanan düşüşten dolayı üzgün olsak da dolar bazında elde edilen gelirden dolayı memnunuz" Ülkemiz sanayicisi dünyanın 120 den fazla ülkesine fındık ihracatı yapmakta ve 50 bin aileye iş,aş ,istihdam sağlıyor.Sanayicimizi yıpratmamalı üreticimizide güçlü tutmalıyız.Fındık manavlarını da unutmamak lazım,Sektörün en riskli yerinde bulunuyorlar.Köylüyle direk muhattap olan fındık manavları dır''dedi.