Fırsatçı Yaklaşımlara Taviz Vermemek Gerekir

Sevinç''Sosyo ekonomik ve tarihi dinamikler öyle kolay değişmez''

info@karadenizekonomi.com / 29.07.2015

Fırsatçı Yaklaşımlara Taviz Vermemek Gerekir



KFMİB Edip Sevinç ‘ten TZO Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydana Cevap:’’Popülist politikaları bırakıp fındıkta verimliliği artırın.Değerli meslektaşım açıklamasında verimlilik vurgusu yapmıştır.Buradan hiç kimse başka anlamlar çıkartarak fırsatçı yaklaşımlar sergilemesin’’ dedi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB)ve Fındık Tanıtım Grubu(FTG) Başkanı Edip Sevinç yaptığı açıklamada:’’Öncelikle benim görüşlerimin Doğu Karadenizli olmam ile hiç bir ilgisi yok.Zira benim için ülkemizin ne doğusu var, nede batısı.Ürün ülkemizindir , üreticisi de milletimizdir.Ancak olayın bilimsel,ekonomik,sosyal ve siyasi yönleri var ve bunlar şahıslara değişmez’’diyerek İFMİB Başkanı Ali Haydar Gören’in demecinin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Fırsatçı Yaklaşımlara Taviz Vermemek Gerekir

Olayı iller,bölgeler arası popülist bir çekişmeye taşımaya hazır çevrelere fırsat verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Sevinç,’’Ben açık ve net bir şekilde bu görüşte değilim.Tersine fındık her zaman Doğu Karadeniz de çoğunlukla üretilecektir.Bu durum ülkemizin (bölgemizin değil) ekonomik,sosyal ve siyasi menfaatleri nedeni ile de böyle olmak zorundadır.Ancak hiç bir şey ne kendiliğinden olabilir,nede ilelebet devam edebilir.Şartları vardır ve bu şartlar görmezden gelinemez’’dedi.

Fındıkta serbest piyasa rejimi ve bağlantılı olarak dekar başına verim arttırılma çalışmaları yanında gereken bahçelerin yenilenmesi çalışmalarının kesintisiz devamı şarttır diyen Sevinç,devlet ve özel sektör bütün güçlerini seferber etmeli ,özellikle hasat maliyetlerini üretici lehine düşürebilmenin teknolojik çözümünü gerçekleştirebilmelidir diye konuştu.

Bu İşler Benim Bölgem Seninkini Döver Konusu Değildir

Doğu Karadeniz sahil kuşağının halen dünyanın(Türkiye nin değil) en gözde yerleşim ve villalaşma alanı haline gelmesi fındık alanları için büyük bir tehlikedir.Durdurulabilmesi de mümkün değildir.Çare; Özellikle Ordu ilimizde olduğu gibi bahçelerin 800-1200 mt yüksekliğe kadar taşınabilmesi dir.Ancak bunun için yeni cinsler,soğuğa,geç donlara dayanıklı özel cinslerin plantasyonu ve Doku kültürü çalışmalarına ihtiyaç vardır.Bu işler benim bölgem seninkini döver kavgasının konusu değildir.

Sn.Aslan bey benim görüşlerimi öğrenmek istemiş.Sanırım bunlar yeterli...Ayrıca kimse merak etmesin bunlar yapılamasa da fındık öyle kolay kolay zemin değiştirmez.Batının da çok handikapları var.Ayrıca sosyo ekonomik ve tarihi dinamikler öyle kolay değişmez.

Ziraat Odaları Ne Yapıyor ?

Şimdi Sn.Soydan ve tabii Zİraat Odaları lutfedip açıklar da bizde öğrensek; İhracatçı Birlikleri tüm imkanları ile mevzuatın müsade ettiği ölçüde bu işlerin içinde ve sürekli herkesin dikkatini çekmeye çalışıyor.Peki ya Ziraat Odaları ne yapıyor?Fındık yansın ,donsun az olsun da ne olursa olsun zihniyeti ile ancak kayıkçı kavgalarına taraf olunabilir?

Kimse kusura bakmasın bu üretim korkusu ve düşmanlığı devam ederse fındık o zaman bu bölgeden çıkabilir.Bu da sadece bölgemiz için değil ülkemiz için de felaket olur.Ziraat Odalarına ne olur? Bir şey olmaz!...Zaten bütün sorun da bu ya...

Yinede ilk defa Zıraat Odası ile aynı görüşteyim.Mutlu oldum...Ama batı daki Zıraat Odaları da ayni görüşte mi? Sadece merak ediyorum.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar