Geçmiş de Ülkemizde İzlenen Yanlış Politikalar Başka Ülkeler de Yeni Dikim Sahaları Ortaya Çıkardı

2014 İç Tüketim Ve İhracat Yüksek Fiyatlardan Dolayı Düşük Olacaktır

info@karadenizekonomi.com / 15.10.2014

 Geçmiş de Ülkemizde İzlenen Yanlış Politikalar Başka Ülkeler de Yeni Dikim Sahaları Ortaya Çıkardı

KFMİB yönetim kurulu başkan Vekili Dursun Oğuz Gürsoy ülkemizde malesef Fındık da herşey fiyatmış gibi hareket ediliyor. Bugün çok rekolteli arz fazlası yılları geride bırakarak dikim sahalarındaki verimsizliği konuşmamız gerekiyor diyerek şu açıklamalar da bulundu;

Ülkemiz Fındık sektöründe Fındık Fiyatları arz ve talebe göre oluşuyor. 2009 yılından bugüne kadar serbest piyasa ekonomisi ülkemizde başarıyla uygulanmaktadır.Ülkemiz Fındık sektörü yıllarca geçmişte izlenen popülist politikalardan, Fındığı siyasete alet edilmesinden çok çekmiştir. Bugün halen bu eski alışkanlıkları devam ettirmek isteyenler artık bu ülkede Fındık Fiyatı açıklanmadığını fiyatların arz ve talebe göre oluştuğunu görmek ona göre hareket etmek zorundalar .Kamuoyuna yanıltıcı bilgi vermemeleri gerekiyor.

 Geçmiş deÜlkemizde İzlenen Yanlış Politikalar Başka Ülkelerde Yeni Dikim Sahaları Ortaya Çıkarmıştır

Geçmişte ülkemizde izlenen yanlış politikalar dünya genelinde başta, Gürcistan, Azerbeycan, Ispanya, İtalya, Amerika gibi vs ülkeleri fındık dikmeye teşvik etmiştir. Az rekolteli yıllarda izlenen fırsatçılık politikaları yeni dikim sahaları ortaya çıkarıyor.2009 itibariyle izlenen doğru politikalarla bu durum olumlu bir hal almıştır.

Türkiye Dünya Fındığının %75'ini Üretiyor Bu Rakam 5 Yıl İçersin de Düşerse Büyük Sıkıntı Yaşarız

 Türkiye dünya Fındığının % 75 'ini üretiyor bu rakamlar bir 5 yıl içinde % 50 'lere düşerse ülke olarak Fındık sektöründe önemli sıkıntılar yaşarız.Bunun için acilen ülkemiz fındık dikim sahalarındaki verimi artırmalıyız. Fındıkda 2014 özel bir yıldır, bu fiyatlar rekor seviyeye geldi. Bu yüksek fiyatların gariban üreticisi, ülke sanayicilere bir faydası olmamakta ticareti zor hale getirmekte riskleri artırmaktadır.

Bu nedenle ülkemiz Fındık dikim sahalarında 2023 ihracat hedefimiz için 1 milyon kilo fındık üreten bir ülke olmalıyız .2014 iç tüketim ve ihracat bu yüksek fiyatlardan dolayı düşük olacaktır. Fiyatlar bir noktada arz ve talebe göre gelecek senenin resmine göre şekil alacaktır. Tüm kesimler dikkatli olmak zorundadır.Türk Fındık sanayi güçlü bir ailedir. Bu yılda herşeye rağmen başarıyla geçecektir. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar