Girişimci Kadın Ruhuna En uygun Profil Karadeniz Kadınıdır
Kadın İstihdamının En Yüksek Olduğu İl Edirne
info@karadenizekonomi.com / 21.02.2015
İş dünyası'nın lokomotif programından biri olan Karadeniz ekonomi programı'nın bu hafta ki konuğu Doç.Dr. Yeter DEMİR USLU' idi.Murat Gürsoy'un sorularını cevaplayan Uslu,Kadın'ın iş dünyası ve ekonomide ki yerinden bahsederek önemli konulara değindi.Uslu açıklamalarında şunları ifade etti;
Kadın istihdamı ekonomide görünür kılınmasını sağlamalıyız. Dünya düzeyinde erkeklere göre kadın girişimciler üçte bir düzeyde kalıyor. Ülkelerin uyguladığı sosyo ekonomik politikalarla bağlantılı bir durum. Bizim ülkemizde bu anlamda son 10 yılı değerlendirirsek özellikle kadın istihdamı konusunda bir artış var. İstihdam 2009 lu yıllarda 49 bin iken bugün 109 bine yükselmiş durumda. Ülkemizde devlet planlama teşkilatının hazırladığı 2014 ve 2018 yıllarını kapsayan 10 kalkınma planına görede ,kadının istihdamı % 39a çıkartılması hedefleniyor. Sektörler açısından da değerlendirdiğimiz de de özellikle üretim ve hizmet sektöründe bu istihdam oranı yüksek düzeylerde. Tarım sektöründe de bir kayıt dışı söz konusu olduğu için, yada ücretsiz aile işçisi olarak ifade ettiğimiz için kadın işçileri ,dolayısıyla bize burada belirgin bir oran verilemiyor.
Kadın istihdamını bir kent ölçeğinde birde kır ölçeğinde değerlendirmek gerekiyor. Kent ölçeğine baktığımız zaman % 28 lik bir oran ,kırsalda baktığımız zaman işgücü katılım oranına % 30luk bir oran ortaya çıkıyor. Genel olarak değerlendirdiğimiz de de hem Türkiyede hem dünyada ,1970 lerde başlamış kadının istihdam daki öneminin belirginleşmeye başlaması. Yani kadın okadar önemli ki ekonomik anlamda diyebiliriz ki 80 li yıllardan itibaren bu önem vurgulanarak günümüze kadar geliyor. Ve kadın gücü önemli bir potansiyel güç haline geliyor.
Son bir yıl içerisinde değerlendirdiğimiz zaman her 100 girişimden 45i kadın girişimi. Kadın erkeğe göre doğasında daha girişimci bir ruha sahip. Daha detaycı, daha düzenli ve yaratıcı ve daha baskın özelliklere sahip olduğu zaman kadın daha ayrıcalıklı bir hal alıyor.
Kadın İstihdamının En Yüksek Olduğu İl Edirne
Son yapılan istatistiklere göre 81 ilin 22sinde kadın istihdam oranı Türkiye genelinin üzerinde bulunmuş. Bu sonuçlara bakıldığı zaman Edirne de 1. Sırada yer alıyor. Edirneyi Denizli,Kırklareli,İzmir ,İstanbul ve Giresun takip ediyor.
Girişimci Kadın Ruhuna En uygun Profil Karadeniz Kadınıdır
Bizim bölgemizde kadın istihdamını değerlendirdiğimiz zaman burada Kadının sosyal hayattaki yeri çok önemli. Özellikle azimli, karakteri güçlü ve kendini gerçekleştirmeye çalışan bir kadın profili var Karadenizde.
Yapılan istatistiklere göre Doğu Karadenizde sahilde özellikle önemli bir kadın istihdamıyla karşı karşıyayız. Âmâ ücretsiz aile işçi sayısı yine burada daha fazla. Bunun sebebi de tarımsal anlamda tek bir ürün üzerinde yoğunlaşmamızdır.
2009 ve 2010 yıllarında yaşanan küresel ekonomik kriz de erkek istihdamı özellikle üretim sektöründe ve tarım sektöründe krizin etkisiyle bir takım başarısızlıklarla karşılaşınca mecburen farklı sektörlere kayma durumları oluştu. Bu durumda da hanımlar devreye girdi ve hizmet sektöründe kadın girişimciliği ön plana çıkartılarak erkeklere göre böyle bir fark oluşturdular.
Bedensel faaliyetler yerine zihinsel, beyin gücünü ortaya kıyabilecekleri işlerde başarılı olabilirler.
Kadın İstihdamın Önündeki En Büyük Engel Mali Sorunlardır
Büyükşehir belediyesi kadın girişim projelerinin yanında 2 yıldır İsviçreye gittikleri bir program var kadın erkek eşitliği üzerine kurulmuş. Bu kapsamda AB Projesi var ,kadı girişimcilerin geliştirilmesi, eğitilmesi noktasında ..Kadınların istihdam konusunda en büyük sorunu mali sorunlardır. Kadının fikri var, yaratıcılığı var ama parası yok. Burada AB kadınlara önemli katkı sağlamakla beraber KOSGEBinde katkıları çok var. Girişimcilere ilk etapta 30 bin liraya adar hibe ,sonrasında da 70 bin liraya kadar faizsiz kredi imkanı sunuyor. Hem yeni girişimcilere hem de mevcut işletmelerin devamlılığı açısından oldukça önemli desteklerdir bunlar.
Sivil Toplum Kuruluşları, Yerel Yönetimler ve Üniversiteler Kadın Girişimcilere Destek Olmalıdır
Bizim bölgede arzu ettiğimiz Sivil toplum kuruluşları ,yerel yönetimler ve üniversitelerin desteğiyle gerek eğitim gerek mali yardım anlamında ve yönetsel destek anlamında kadın girişimcileri cesaretlendirmek gerekir.
Bayanların Şirket Sahibi Olmasında Dünyada 2. Sırada Geliyoruz.
Kadınların şirket sahibi olma noktasında % 13lük bir oranla Dünyada Norveçten sonra Türkiye olarak ikinciyiz. Yönetim kurulu başkanlığı düzeyinde .Bu olay Türk kadınının ne kadar başarılı olduğunu gösteren bir durumdur. Yapılan araştırmalar sunuda gösteriyor ki çalışanlar daha çok kadın yöneticilerle çalışmak istiyorlar. Çünkü bayanların iyi bir gözlemci olması, yenilikçi olması, teşvik ve destek anlamında daha sabırlı ve olumlu yaklaşması bu nedenler arasında yer alıyor.
Türkiyede ki Kadın Girişimcilerin Profilleri...
Bölge insanının sosyo ekonomik durumu, kültürel özellikler bölgede çok daha fazla yol alabileceğini işaret ediyor. Bu anlam dada yeni yatırımlara ve teşviklere ihtiyaç var. Bu anlamda kadın girişimcilerinin kadın profillerine baktığımız zaman genel olarak şöyle bir yapılanma var.30-39 yaş arası ,lise mezunu, kendi işlerini severek yapan, garantici bir profile sahip. Büyük bir çoğunluğu hiç bir iş deneyime sahip olmadan direk kendilerini işin içinde bulmuşlar. Risk ala bilme potansiyelleri de oldukça yüksek. Sermaye olarak da genel olarak eş dost ve akrabalarından destek alarak bu işe girişmişler. En önemlisi de sermayelerini üstünde bir gelir elde ederek iş hayatında başarı göstermişler.
Kadınlar Hizmet Sektöründe Başarılı
Gerek nüfusta ki sayısal değerlere baktığımızda kadın girişimciler artarak çoğalmaktadır. Özellikle hizmet sektörü bu anlamda ciddi bir potansiyeldir. Kadınlar bölgede de ulusalda da yaratıcı bir potansiyele sahipler.
Kadın Girişimciler Her Sektörde Engelleniyor
Kadın girişimciler hep engelleniyor. Bunun birinci nedeni; İşletmelerde kadınlar belli bir düzeye geliyor ama maalesef bir sonraki aşamaya geçemiyor. Bunun nedeni cam tavan. Yani cinsiyet ayrımı. Hak etseler de bu ayrımdan dolayı bir üst düzeye geçişleri noktasında hep engeller çıkıyor.
İkinci engel ise girişimcilikte ki rol modellerinin eksik olması yada aktarma noktasında ki eksiklikler. Fikir ayrılıkları düşence farklılıkları da buna bir sebeptir. Bu anlamda görsel ve yazılı Medyaya farkındalık yaratmak anlamında çok iş düşüyor.
Faydasını da riskini de göğüsleye bileceğine inanan kişi girişimcidir
Yenilikçi ve yaratıcı fikirlerini ortaya koymalarını öneriyorum. Özellikle ulusal ölçekte, kendilerine destek ola bilecek kurumları bulmalarını ve seslerini o kurumlara duyurmalarını istiyorum.