Günde Bir Kutu İlaç Yerine Bir Avuç Fındık

Sanayiden Sağlığa Fındığın Yararları Saymakla Bitmiyor

info@karadenizekonomi.com / 12.12.2014

 Günde Bir Kutu İlaç Yerine Bir Avuç Fındık

Türkiye'nin ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda yer alan fındığın sanayi ve sağlık alanında da büyük faydalar taşıdığı ortaya çıktı.

Rafine edilip yemeklik yağ olarak kullanılan fındık yağı, gres yağı üretiminde, kurutucu ve koruyucu olarak boya endüstrisinde, katalizör olarak kimyevi tepkimelerde, yardımcı hammadde olarak ilaç ve kozmetik endüstrisinde, antiseptik olarak el ve lastik eldivenlerinin dezenfeksiyonunda, tıbbi aparatların sterilizasyonunda, yaraların pansumanında, kadın-doğum ve deri hastalıklarında, yüzey aktif maddesi olarak sanayide, demirin çürümesini önleyen korozyon temizlemesinde, oto sanayinde yağlama, metal kesim aletlerin yağlanmasında, metal temizleme ve asfalt plaka üretiminde kullanılıyor.

Yağ çıkartılması sırasında arta kalan fındık küspesinden ise, yüksek oranda protein taşıdığı için, hayvan yemi olarak yem sanayinde faydalanılıyor.

Fındık kabuğu ise, yüksek kalorili yakacak özelliğine sahip. Ayrıca, fındık kabuğundan kontralit yapılıyor ve boya sanayinde kullanılıyor. Kömürleştirme yolu ile briket kömürü, aktif ve sinai kömür elde edilebiliyor. Fındık yaprağı, fındık bahçesinde ve tarım alanlarında tabii gübre olarak da kullanılıyor.

Kendisi Küçük Marifeti Büyük

TÜBİTAK'ın raporlarına göre, fındık, kalp dostu ve kasların gelişimi için en iyi besinlerin başında geliyor. Alyuvarların parçalanmasını önleyerek kansızlığa karşı koruyucu etki yapıyor. E vitamini özelliği ile kanser yapıcı maddelerin vücuda bulaşmasını önlüyor. Kemiklerin ve dişlerin yapımı için gerekli kalsiyum, kan yapımında görev alan demir, büyüme ve cinsiyet hormonların gelişiminde rol alan çinko için en iyi nebati kaynaklardan biri olan fındık, aynı zamanda sinirlerin yatıştıran özelliği ile biliniyor. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar