Ordu'da arı kovanlarına rezistanslı ısıtma cihazları yerleştirilerek arıların kuluçka döneminde soğuk havalardan etkilenmesi önleniyor.
Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğündeki arı kovanlarının içerisine rezistanslı ısıtma cihazları yerleştirilerek arıların kuluçka dönemlerinde soğuk
havalardan etkilenmemesi sağlanıyor. Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, yeni uygulamayla arıların kovanlarda ilkbahar gelişimini kontrol altına alacak çalışma yaptıklarını anlattı.
İklim değişikliklerinden korunuyor
Konak, böylece arıları kuluçka dönemlerinde iklim değişikliklerinden ve mevsimin olumsuzluklarından korumayı amaçladıklarını dile getirdi. Konak, yerleştirdikleri rezistanslı ısıtma cihazlarıyla kovanların iç sıcaklığını 33 dereceye kadar sabit tuttuklarını vurguladı. Arıların yavrulama sürecindeki gerekli sıcaklığın ortalama 34 derece olduğunu söyleyen Konak, ısıtma cihazlarıyla kovan içerisindeki ısıyı sabitleyerek arıların özellikle soğuk gecelerden zarar görmesini engellediklerini söyledi.
Hastalıkların önüne geçtik
Konak, çalışmayla kovanlarda hastalıkların önüne geçmeyi başardıklarını, son günlerde etkili olan kar yağışında da sistemin faydasını gördüklerini anlattı. Konak, ısıtılan kovanlarda sorun olmazken, diğer kovanlarda arı ölümlerine rastladıklarını belirtti. Konak, ısıtılan kovanlarda arıların diğer kovanlara göre bir iki çerçeve daha fazla olduğunu fark ettiklerini vurgulayarak, şunları söyledi: "Bizim de beklediğimiz ve arzu ettiğimiz tablo buydu. İnşallah bundan sonra da arıların İlkbahar gelişiminde mevsim değişikliklerindeki olumsuz havalardan en az şekilde etkilenmelerini sağlayarak Karadeniz'de bir nevi arılara Akdeniz havası yaşatarak hızlı gelişimini sağlamaktayız."
Daha çok verim alınacak
Uygulamanın üreticilere büyük faydasının olacağına işaret eden Konak, "İlkbahar döneminde bir çerçeve yavru arı iki çerçeve arı demek" ifadesini kullandı. Konak, sistemle peteklerin içerisine hem elektrik hem de güneş enerjisi ile çalışabilecek rezistanslar kullandıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Hatta burada kullandığımız rezistanslar üretici şartlarına adapte edebilmek için hem güneş enerjisi hem de 12 voltta çalışabilecek şekilde tasarlandı. Kovanların sıcaklıklarını ve rutubetini ise rezidanslara bağlı dijital termometreler ile takip ediliyor. İstediğimiz anda kovan içi sıcaklığını görebiliyoruz. Herhangi bir olumsuzluk olduğunda da müdahale yapabiliyoruz."