''İhracatta 350-400 bin ton iç fındığa ulaşmak artık hayal değildir. Ancak satacak fındık bulursanız

''Fındığın Tek Sahibi Var Oda Köylüdür''

info@karadenizekonomi.com / 9.12.2014

''İhracatta 350-400 bin ton iç fındığa ulaşmak artık hayal değildir. Ancak satacak fındık bulursanız

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, fındık piyasasında suni müdahalelerin artık geride kaldığını hatırlatarak, "Fındığın sahibi daha önce, hükümet idi, Fiskobirlik idi, TMO idi. Bunlar artık yok. Fındığın tek sahibi var, o da köylüdür" dedi.

2009 yılında uygulanmaya başlanan serbest piyasa sisteminin sektöre istikrar getirmeye başladığını ve kısa sürede olumlu büyük mesafeler alındığını belirten Edip Sevinç, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Biz devamlı serbest piyasa sistemi isterken, karşı çıkanlar çoktu. Herkes, fındığın kilosunun 2-3 liraya düşeceğini söyleyip duruyordu. Tüccarın fındığı manipüle edeceğini iddia ediliyordu. Hiçbiri olmadı. 5 yıldan beri fındığın fiyatı hiç bir zaman 4.5 liranın bile altına düşmedi. Neden? Çünkü, serbest piyasa her zaman, her şartta en doğru yoldur. Artık, fındığın sahibi spekülasyona sebep olabilecek hükümet, Fiskobirlik, TMO değildir. Şimdi tek sahibi var, oda köylüdür. Malın fiyatı artık sahibi koymaktadır. İster ucuza satar, ister pahalıya. Kimse 'Neden ucuza sattın? Pahalıya sattın?' Diye sormaz, soramaz. Demek ki bu sistem doğrudur."

Devletin, serbest piyasa sistemini uygulamaya koyarken, mevcut arazilerin yeterli olduğu inancından hareketle, taban araziden ürününü sökecek çiftçilere ekstra prim vereceğini açıkladığını, ancak bunun yanlış ve tercih edilmediğini vurgulayan KFMİB Başkanı Sevinç, "2009'dan beri bir türlü iyi bir fındık rekoltesi gerçekleşmedi. Sadece 2012'de 700 bin civarında fındık oldu. O yılda ihracat tarihi bir rekora imza atarak 301 bin ton iç fındığa ulaştı. Bizim devlete verdiğimiz 'siz serbest piyasaya geçin. Biz 5 yıl içinde 300 bin ton, 10 yıl içinde 350 bin ton iç fındık ihraç edeceğiz" taahhüdü şimdiden gerçekleşti. Türkiye 300 bin ton rakamına ulaştı. Bundan sonra da 350-400 bin tonluk ihracat hayal değildir. Ancak bunu ancak, satacak fındık bulursanız yapabilirsiniz. Bunun için fındıkta verimi de, kaliteyi de mutlaka arttırmalıyız" dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar