İşadamı Albayrak’ın cari açığı kapatma önerisi

Devlet imalâtı ve ihracatı desteklesin

info@karadenizekonomi.com / 13.02.2018

İşadamı Albayrak’ın cari açığı kapatma önerisi

Ordu’da fındık sektörünün başarılı firmalarından KARİMEX’in Yönetim Kurulu Başkanı işadamı sanayici Mehmet Albayrak, Türkiye’nin yıllardır çözemediği cari açı probleminin ancak imalata ve ihracata destek verilerek aşılabileceğini söyledi.

Türk ekonomisin kronik sorunu olan cari açık sorununun çözümü için Ordulu işadamı sanayici Mehmet Albayrak’tan “imalata ve ihracata destek” önerisi geldi.

2018 yılında devletin üretim kaynaklı ekonomiye destek vermeye devam etmesi gerektiğini vurgulayan işadamı Albayrak, “Devletimizin imalât kaynaklı ihracatı desteklemesi gerekiyor. Biz yurtdışına mal ve hizmet ihraç edebilirsek bu ülkemizin zenginlemesini sağlayacak ve sosyal refaha ulaşacağız. Yani daha çok üretmek, ihraç etmek ve cari açığı kapatmak durumundayız” diye konuştu.

Gümrük indirimi tarıma darbedir

“Tarım sektöründeki gümrük vergilerinin indirilmesini de kabul etmiyoruz. Bu bizim tarımımızın önünde, gelişmeyi engelleyecek bir unsurdur. Kısacası ihracat, ihracat, ihracat diyoruz. Bu nedenle finans maliyetleri düşürülmeli ve devlet teşvikleri ile ihracata yönelik imalat sanayi daha fazla desteklenmeli. Böyle bir politika ile ülkemizin çok önemli bir ivme kazanacağını düşünüyorum. Bu arada fındık sektörü Avrupa dışı ülkelerde bize karşı uygulanan gümrük vergilerinin düşürülmesi için çalışma yapılmalıdır.” Albayrak Karimex firmasının hedeflerini ve sektör olarak devletten beklentilerini de anlatı.

Cirolar da artıyor, maliyetler de artıyor

“Karimex olarak ciro olarak artışımız yüzde yüze yakın. Ancak üretim maliyetlerindeki yükseklikler ciro artışlarımızdaki kazanımlara cevap vermedi. Başta finans sistemindeki faiz yükselişleri sektörümüzü çok etkiledi. Biz ihracatçı bir firmayız. Finans ve stok maliyetlerini alıcı ülkeler maalesef bizim üstümüze yıktılar. Fındık sektörünün en önemli problemi üreticiden fındığı peşin alıp, yurtdışındaki alıcılarımıza 3 ay vade ile satmamız.”

2018’de hedefimiz yine büyümek

“Devlet bizim gibi firmaları desteklediği sürece biz hem cirolarımızı büyüteceğiz hem de işlerimiz büyüteceğiz. 2018 yılında ciromuzu yüzde 50 büyütmeyi hedefliyoruz. Bununla ilgili 3 yıldır çalışma yapıyoruz ve geri dönüşlerini yavaş yavaş bekliyoruz. Hükûmetten beklediğimiz Eximbank aracılığı ile ihracata yönelik düşük faizli kredi uygulamasının daha hızlı kullandırılması. Aynı uygulama ile ihracat kredisi kullandıran bankalar da Eximbank gibi çalıştırılıp, ihracat sektörüne düşük maliyetli finansman sağlanmalı.”

KEMAL ÇEKÜÇ/KARADENİZ EKONOMİ 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar