KANUNLARIMIZ BİYOKAÇAKÇILIĞI TEŞVİK EDİYOR
BİYOKAÇAKÇILARIN EN ÇOK İLGİSİNİ HOPA ENGEREK YILANI, YABANİ ARI TÜRLERİ VE KELEBEKLER ÇEKİYOR
info@karadenizekonomi.com / 11.12.2015
Türkiye'de biyokaçakçılığın özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yoğun olarak görüldüğü ancak kanunların caydırıcı olmaması nedeniyle bu suçun önüne geçilemediği belirtildi.
Türkiyede gelişmiş ülkelerin aksine biyokaçakçılığın sadece kabahatler kanunu kapsamında değerlendirilmesi ve yabancı kaçakçılara kesilen para
cezalarının tahsil edilememesi biyokaçakçılar için Türkiyeyi kaçakçılık cenneti haline dönüştürdü. Doğu Karadeniz Bölgesinde köylüler tarafından yapılan ihbarlar üzerine son yıllarda 17 biyokaçakçılık vakası tespit edildi. Yabancı ülkelerden gelen bu kaçakçılara Kabahatler Kanunu Kapsamında vaka başı 38 bin TL para cezası kesilerek kişiler ülkelerine gönderildi. Para cezaları ise kişiler ülkelerine döndükten sonra yaşadıkları ülkelere tebliğ edildi ancak cezaların tahsilatı gerçekleştirilemedi. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgeside geçtiğimiz yıllarda İsrailliler bitki ve böcek kaçırırken, son yıllarda buna Almanlar, Fransızlar, Bulgarlar ve Japonlar da eklendi.
Biyokaçakçılığa karşı duyarlılığın arttırılması için Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü tarafından Rizede bugün Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı düzenlendi. Bölge Müdürlüğü kapsamındaki Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinden Emniyet, Jandarma, Milli Parklar ve diğer ilgili kurumların temsilcilerinin katıldığı Çalıştay'da 5 ilin üniversitelerinden seçilmiş 5 bilim adamı da konuyla ilgili bilgiler verdi.
BİYO-KAÇAKÇILIK KABAHAT SAYILIYOR
Çalıştayda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, biyokaçakçılara karşı caydırıcı etkisi olacak yeni bir yasal düzenleme yapıldığını hatırlattı. Bulut Bölgemiz, Artvin başta olmak üzere biyolojik çeşitlilik bakımından son derece zengin. Maalesef biyolojik kaçakçılık olaylarına da sık sık ev sahipliği yapıyoruz. Bu yıl Gümüşhane ve Artvinde bu vakaları yaşadık. Geçtiğimiz yıllarda bölgemizdeki tüm illerde benzer vakalar yaşandı. Biyokaçakçılık ülkemizde kabahat olarak görülüyor. Yabancılarda bu suçun ülkemizde kabahatler kanunu kapsamında değerlendirildiğini bildikleri için rahat davranıyorlar. Yakalandıklarında kendilerine para cezası veriliyor. Ancak bu parayı tahsil etmeden onları ülkelerine gönderiyoruz. Ellerini kollarını sallaya sallaya ülkelerine gidiyorlar. Ceza sonradan ülkelerine tebliğ ediliyor. Bu eksiklikle ilgili bakanlığımızın da yürüttüğü bir çalışma ile biyolojik kaçakçılık kabahatler kanunu kapsamından çıkartılıp suç sayılacak. Cezası da tahsil edilmeden kişiler ülkemizi terk edemeyecek şeklinde konuştu.
DÜNYANIN HER YERİNDEN GELİYORLAR
Bulut, biyokaçakçılık için kaçakçıların dünyanın çok farklı ülkelerinden Türkiyeye geldiğini ifade ederek Geçtiğimiz yıllarda genelde biyolojik kaçakçık için İsrailden ülkemize gelinirken son yıllarda İsrailliler'in sayısı azalırken; Almanlar, Fransızlar, Bulgar ve Japon vatandaşların bilinçli veya bilinçsiz olarak kaçakçılık vakalarına karıştığını tespit ettik. Gelenler daha çok üniversiteler kanalı ile geliyor. İzin almaları gerektiğini biliyorlar ama izine gerek duymadan ülkemizin biyolojik fotoğrafını çekmeye kalkıyorlar. İleride elde ettikleri bilgileri bilimsel veya farklı çalışmalar için kullanmayı planladıklarını düşünüyorum diye konuştu.
KÖYLÜLERİ KULLANIYORLAR
Çalıştaya konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Salih Terzioğlu, kaçakçıların özellikle koleksiyoncular ve biyolojik ürünlerin sanayisinde faaliyet gösteren firmalar için bitki ve böcek temin ettiklerini, köylülerin ise ücret karşılığı bu kaçakçılar tarafından kullanılabildiğini belirtti. Terzioğlu açıklamasında, Maalesef köylülerimiz ekolojik denge açısından olayı çok da sağlıklı değerlendiremiyor. 3-5 kuruş karşılığında kandırılarak insanların biyolojik zenginliğimizi temin etmelerine yardımcı olabiliyorlar. Bu bitki ve böceklerden elde edilen bazı enzimler; kozmetik, ilaç ve diğer sanayi alanlarında ekonomik amaçlı kullanılıyor. Bu biyolojik canlılık bizim ülkemizin değerleridir. Öncelikle bu değerden bu ülkenin insanlarının istifade etmesi gerekir dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesinde biyokaçakçılık yapan kaçakçıların en çok ilgisini zehri ilaç sanayisinde kullanılan Hopa Engerek Yılanı, yabani arı türleri ve kelebekler çekiyor.