Kara,Palaz Fındıklarla Verimliliği Düşük Ürünlerle Dünya Pazarında Rekabet Edemeyiz

Fındık Sektöründe % 50 Daralma Var

info@karadenizekonomi.com / 2.12.2014

Kara,Palaz Fındıklarla Verimliliği Düşük Ürünlerle Dünya Pazarında Rekabet Edemeyiz

Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Aydın; Fındıkta tüm kesimlerin verimi nasıl artırmalıyız diye düşünmemiz gerekiyor dedi.

Sektörde yüzde 50 daralma yaşandığını belirten Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sanayici Ömer Aydın; “sanayici elindeki imkanları doğrultusunda piyasada var olmaya çalışacak, tıpkı üretici gibi. Doğada ürün yetişmedi diye dövünecek bir durumu yok. Şu anda olduğu gibi duracak ya da yavaşlayacak. Ürünün tamamıyla piyasadan çekilmesi söz konusu olursa sanayicinin önemli bir kısmı da piyasadan çekilmek zorunda kalacaktır. Birçok ülkede bu durumlar yaşanmıştır” diye konuştu.

''Üretici ve Sanayici Şapkalarını Önüne Koyup Düşünmeli''


Aydın; “Hem üretici hem sanayici birlikte ya da ayrı ayrı oturup şapkalarını önüne koyup ‘Biz ne yapmalıyız, özellikle verimliliği

 artırmak için neler yapmalıyız’ demeli. Daha düşük maliyetli endüstriyel tarıma geçmek için neler yapılmalı diye düşünüp kendimize bir yön çizmeliyiz. Yoksa oturup tarafların birbirini suçlamasının bir yararı yok. Şimdiye kadar olmadı bundan sonrada olmayacak” ifadelerini kullandı.

''Tüm Kesimler Kendilerine Özeleştiri Yapmalı''


Aydın sözlerini şöyle sürdürdü;

“Biz İhracatçılar Birliği olarak Fındık Araştırma Enstitüsü ile birlikte verimi tescillenmiş fidanların endüstriyel bir şekilde dağıtılması için bir proje başlattık. Doku kültür laboratuarı kurarak bir hamle başlattık. Bundan sonra yapacağımız iş üreticiye daha verimli çağdaş fidanları dağıtıp, verimli ürün elde etmenin yollarını açmak. Kara, palaz fındıkla verimliliği düşük ürünlerle dünya pazarında rekabet edemeyiz. Tüm kesimler özeleştiri yapmalı.” 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar