Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği'nin İhracat Beklentisi Yüksek

''Üreticimiz geçtiğimiz yıla aldanmasın.''

info@karadenizekonomi.com / 5.08.2015

Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği'nin İhracat Beklentisi Yüksek

Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Azmi Yılmaz, bu yılki ihracat beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.

Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Azmi Yılmaz, bu yılki ihracat beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıla oranla rekolte tahminin daha fazla olduğunu dile getirdi.

Temmuz ayında tamamlanan çotanak sayımına göre rekolte tahminlerini değerlendiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu tahminler Türkiye'de fındık üretimi yapılan 15 ilden alınan verilere göre yapılıyor. Fındık üretimi yoğunlukta olan Ordu'da 231 bin ton, Giresun'da 107 bin ton, Samsun'unda 103 bin ton Türkiye geneli toplamında ise bu yıl beklenilen rekolte tahmini 733 bin ton. Fındıktaki rekolte tahmini geçtiğimiz yıla oranla çok fazla. Burada üreticimizden talebimiz, fındıklarını iyi bir şekilde kurutarak aflatoksin oluşmasını engelleyerek fındıklarını pazara iyi bir şekilde hazırlamaları. Bu yıl fındık miktarı çok fazla. Fındığın fiyatı konusundaki tahminim ortalama 13 liradan satılacağı yönünde. Üreticimiz geçtiğimiz yıla aldanmasın. Çünkü fındık arz talep dengesine göre fiyatlanan bir ürün. Bu yıl fındık fazla olduğu için geçtiğimiz yılki rakamlara çıkması çok zor görünüyor."

Geçtiğimiz yıla oranla ihracat beklentilerinin de fazla olduğunu vurgulayan Azmi Yılmaz, "Geçtiğimiz yıl 2,5 milyar dolarlık bir ihracat girdisi sağlandı fındık üzerinden ülkemize. Bu yıl eğer fındık fiyatlarının dengeli gitmesi durumda bu gelirin 3 milyar dolara yaklaşacağını düşünüyorum. İtalya, Gürcistan gibi ülkelerde de fındık üretimi yapılıyor artık. Fiyatların fazla olması alıcıları bu noktada farklı pazarlara yönlendirebiliyor" diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar