Karadeniz yaylalarına ulaşım kolaylaşacak
Karadeniz'de Samsun'dan başlayarak Artvin'e kadarki kesimde yayla yollarının ulaşıma elverişli hale getirilmesi ile birinden diğerine geçiş kolaylaşacak, böylece turizmde hareketlilik artacak.
info@karadenizekonomi.com / 8.06.2016
Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca yayla yollarının iyileştirilmesi için çalışma yürütülüyor.
DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, yaptığı açıklamada, yollardaki iyileştirmelerin, yaylaların birbirine entegrasyonunu içerdiğini bildirdi.
Samsundan Artvine kadar yaylaların birleştirilmesi ve aralarındaki geçişin kolaylaştırmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Yüce, turistlerin yaylaları ziyaret sürelerini artırmak istediklerini kaydetti.
Bir yayladan diğerine gitmek için kilometrelerce yol katetmek gerektiğine dikkati çeken Yüce, "Tepeden güzergahı birleştirmiş oluyoruz, dolayısıyla turist eline haritayı aldığı zaman aşağıdan bir yol güzergahından ziyade hemen tepeden aynı paralelde aynı üst kodlarına bir ulaşım merkezinden diğer bir ulaşım merkezine çok rahat ulaşım sağlanacaktır." diye konuştu.
Yüce, Karadeniz'in en önemli turizm merkezlerinden birinin Uzungöl olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Düşünün ki buraya turist geldi. Trabzondan Ofa geliyorsunuz, Oftan Çaykaraya, Çaykaradan Uzungöle bir güzergah. Şimdi Uzungölde birkaç gün kaldı, turist artık birkaç günden sonra oradaki görsellikten başka görsellikleri arzu ediyor. Buradan başka bir alana gitmesi için tekrar Uzungölden Çaykaraya gidecek, Çaykaradan Ofa gidecek, Oftan Rize İyidereye gelecek, İyidereden İkizdereye gelecek, İkizdereden Anzer yaylasına gelecek. Anzer de çok önemli, ciddi anlamda yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir yer. Anzere gelmek için tekrar sahile gelecek ve Anzer yaylasına gelecek."
- Uzungöl ve Anzer arası 24 kilometreye düşecek
Çoğu turistin Uzungölden sonra böyle uzun bir yol güzergahını tercih etmeyeceğine dikkati çeken Yüce, "Uzungöl ve Anzeri birleştiriyoruz, 150-200 kilometreyi 24 kilometreye düşürüyoruz. Dolayısıyla Uzungöle gelen turist Anzere uğramadan gitmeyecektir, yani 24 kilometre yarım saatte geçeceği bir yoldur." ifadesini kullandı.
Yüce, mesafenin kısalması durumunda turistlerin Anzer yaylasını da görmek isteyeceğini dile getirerek, burasının ülke için çok önemli, dünyaca meşhur bir yayla olduğunu söyledi.
Yaylalardaki mevcut yolu kullanıma uygun hale getirip iyileştirdiklerini vurgulayan Yüce, şunları kaydetti:
"Buradaki turizm cazibe merkezlerinin oluşması ve turistlerin kalacağı gün sayılarının artırılması bu türlü birtakım dokunuşlarla olacaktır. Yeni yollar açmak, ormanları kesmek gibi bir lüksümüz yok. Kayaları parçalamıyoruz, mevcut yollarımızı iyileştiriyoruz. Turistlerimizin rahat bir şekilde ulaşmasına imkan sağlıyoruz, bunu da yaparken doğaya saygılı, doğanın bütün kurallarına uyarak bu işi yapmaya gayret gösteriyoruz."
- "Hareketlilik olacak"
Giresun'un Kulakkaya, Yuva ve Hapan gibi birçok yaylasının bağlı bulunduğu Dereli ilçesi Yavuzkemal Belde Belediyesi'nin başkanı Abdullah Önal ise özellikle yaylaları birbirine bağlayan yollar vasıtasıyla bir hareketlilik olacağını düşündüklerini dile getirdi.
Önal, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Samsundan yayla koridoru başlıyor, sahile inmeden aşağı yukarı bir iniş çıkış yapmadan doğal manzara izleyerek Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, düşünün bir hafta 10 günlük bir gezi güzergahı. Bence bu Karadenizin en büyük, en güzel projesi. Buralarda yayla yolları vardı ama bu yayla yollarının standartları düşüktü. Toz, toprak, çamur, küçük araçların gidebileceği yollar değildi. Şu anda çok şükür standardı yükseltildi ve asfalt yapıldı."