Karslıoğlu:''Ziraat Odaları'nın İşi Rekolte Açıklamak Değil''

''2015 yılında iyi bir rekolte olduğu takdirde kimse yüksek fiyat beklentisine girmesin''

info@karadenizekonomi.com / 1.04.2015

Karslıoğlu:''Ziraat Odaları'nın İşi Rekolte Açıklamak Değil''

Düzce Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu Fındık sektöründe  2015 yeni sezon öncesi , Ziraat odaları'nın rekolte konusunu işlemesinin yanlış olduğunu ve   bazı hatırlatmaları yaparak özellikle de yapılan açıklamalarla   ilgili kamuoyunu  bilgilendirmede bulunmak istiyoruz diyerek 

açıklamalarda bulundu.

Karadeniz Ekonomi'ye konuşan Nurettin Karslıoğlu  Ziraat odaları'nın ülkemiz de işinin ülkemiz fındık dikim sahalarında verimi ve kaliteyi artırmak olması gerekirken maalesef bizim ülkemiz de Ziraat odaları her yıl tüm kesimleri rekolte konusunda bilinçli bir şekilde  yanıltmaya ve  rekolteyi düşük göstermeye devam ediyorlar  diyerek son 10 yıl içerisinde  Ziraat Odaları'nın açıkladığı rekoltelerin hiç birinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti.

 En bilimsel rekolte açıklamalarını Türk Fındık ihracatçısı'nın yaptığını söyleyen Karslıoğlu,2015 sezonuna dikkat çekerek'' Bu yıl borsa tescil rakamlarına bakıldığında  Ziraat odaları'nın sezona daha 5 ay varken yine  rekolte konusunda açıkca yanıldığını ve 2014 sezonu fındığı'nın borsa tescil rakamları'nın şimdiden 417.000 tonu bulduğunu''söyledi.Bu  tablo açıkça gösteriyor ki rekolte işi Ziraat odaları'nın işi değildir''dedi.

Son yıllarda fındık sezonunda yaşanan verim düşüklüğünede değinen Karslıoğlu''Ülkemiz fındık dikim sahalarında verim ve kalite düşmüştür.Ziraat odasından beklenen ise üretim ve verim konusunda  üreticiyi bilinçlendirmektir''diyerek Ziraat Odasına tepkisini dile getirdi.

Herkes Kendi İşini Yapsın

Sektörde herkesin kendi sorumluklarını bilmeli diyen Karslıoğlu,''İhracat yapmak Türk fındık ihracatçısının işi,üretimi artırmak Ziraat odaları'nın işidir. Türk fındık ihracatçısı özel bir kurum olarak rekolte çalışmasını yapabilir buda kimseyi ilgilendirmez.Taşın altında eli olan ve bedel ödeyen herkesin başta   Türk fındık sanayi  olmak üzere önünü haklı olarak görmek istiyor''şeklinde konuştu.

Türk fındık ihracatçısı'nın yapmış olduğu rekolteyede değinen Karslıoğlu '' Bu rekolte tesbitleri bir sonuç değil öngörüdür.Fındığın var denilmesinden 

rahatsız olmak niye onuda anlamış değiliz''dedi. Yüksek fındık fiyatları'nın  sektöre çok büyük zarar verdiğini de ifade eden Karslıoğlu''İçeride ve dışarıda bu sürecin etkileri halen  sürüyor.2014 sezonu don olayından dolayı şartları özel bir yıl olmuştur.Kimse 2015  yılında rekolte iyi olduğu takdirde 2014 yılında ki fiyat tablosunu beklemesin''diye konuştu.

Karslıoğlu fındıkta oluşan fiyatların her kesim tarafından yararlanabileceği bir tablo olmasını'nın önemine değinerek sözlerini şöyle tamamladı..

''Kimse 2014 yılının özel bir yıl olduğunu unutmasın.Sürdürülebilirlik açısında fındık fiyatlarının normale dönmesi ve  tüm kesimlerin fındığı olması sektör açısından çok önemlidir.Keşke 2014 yılında fındık fiyatları 9-10  TL olsaydı da tüm kesimlerin  fındığı olmuş olsaydı.Varlıktan değil yoklukdan zarar gelir bunu hiç kimse unutmasın.Artık ülkemiz de popülist politikalar izleme dönemi ,2009 yılı itibariyle Hükümetin açıkladığı yeni fındık kararnamesi ile son bulmuştur.Fındık fiyatları arz ve talebe göre oluşuyor''ifadelerini kullandı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar