Karslıoğlundan Fındık Açıklaması
Her gün üreticilerin fındık fiyatını takip ettiği Düzce Ticaret Borsası'nın Başkanı ve aynı zamanda İstanbul İhracatçılar Birliği ve Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi olan Nurettin Karslıoğlu, üzerinde kara bulutlar dolaşan fındıkla ilgili
info@karadenizekonomi.com / 19.10.2016
BÖYLE BİR ŞEY DAHA ÖNCE YAŞAMADIK
Fındığın 2016 sezonunda da bekleneni vermediğini belirten Karslıoğlu, rekolte düşüklüğünü küllenme hastalığına bağladı. Karslıoğlu şöyle konuştu: Her gün fındıkla ilgili haberler çıkıyor. Fındık 10 TL'den başladı. Bugün yine 11 - 11.5 aralığında devam ediyor. Hem doğuda (Karadeniz) hem batıda beklenen rekolte eksik oldu. Bunu kabul etmek lazım. Fındık tarihinde ilk defa hiç bilmediğimiz, ummadığımız bir hastalık oluştu. Temmuz ayından sonra hasat dönemine kadar fındıkta bir eksilmenin olduğunu ilk defa yaşadık. Böyle bir şey daha önce yaşamadık. Kimini külleme hastalığı kimi hava şartları ya da değişik sebepler dedi. Net olarak da bilmiyoruz. İnşallah kurumlar bununla ilgili mücadele edecek. Hatta ayın 25'inde Trabzon'da bir toplantı var bu hastalıkla mücadele ile ilgili.
HASTALIK KALİTEYİ BOZDU, ÇÜRÜK ORANINI YÜKSELTTİ
Küllenme hastalığının kaliteyi bozduğunu ve çürük oranlarını yükselttiğini kaydeden Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, Türkiye'deki fındık üreticisi ve fındığı kullanacak kesimler böyle bir durumla karşılaştı. İnşallah bununda çözümü bulunacaktır. dedi.
DEVLET BEN ŞU FİYATTAN AŞAĞIYA SATMIYORUM DESE NE OLUR?
Devletin 2009 yılında fındığı serbest piyasaya bıraktığını anımsatan Karslıoğlu, bunun karşılığında alan bazlı destek vermeye başladığını ve bu desteklerin devam ettiğini kaydetti. 2009 yılından 2015 yılına Ziraat odalarından bütün üreticilere kadar ilgili kesimlerin çok memnun olduğunu dile getirdiğini söyleyen Karslıoğlu, şöyle devam etti: Geçen sene yılbaşından bugünlere kadar Neden en yükseğe çıkıyor tekrar aşağıya düşüyor diye bir memnuniyetsizlik belirtmeye başladılar. Bunun altını çizmek istiyorum. Serbest piyasada fiyatların inmesi ya da çıkmasından daha normal ne olabilir? Dünyada bir serbest piyasa sistemi var; iniyor-çıkıyor. Binlerce şirket var, milyonlarca kişi alıp-satıyor. Ticaret kavramı var. Fındık ürününü devlet alsa ve Ben şu fiyattan aşağıya satmıyorum dese ne olur? Dünya ticaret sistemine aykırı olmuş olur, ona da dünya tepki gösterir. Onun için buradan makul ve sağduyulu düşünmek lazım.
MALİYETİN 13 LİRA OLDUĞUNU SÖYLEYEN BİR ZİHNİYETİ ANLAYABİLİYOR MUSUNUZ?
Fındığın çiftçiye maliyetinin 4.5 TL olduğunu 1.7 TL'sini destekleme olarak devletin ödediğini kaydeden Karslıoğlu, şu ifadelerle açıklamasını sürdürdü: Bugün fındık fiyatı serbest piyasada 11.8 lira-12 lira civarlarında neti 11 lira 20 kuruş. Türkiye'de 4 kat kazanan bir tarım ürünü bana söyleyebilir misiniz, çok nadir. Maliyetin 13 lira olduğunu söyleyen bir zihniyeti anlayabiliyor musunuz?
O FİRMAYI TÜRKİYE'NİN ÖDÜLLENDİRMESİ LAZIM
Oligopol yapı yani belli başlı firmaların hakimiyetinde piyasanın şekillenmesi yüzünden fındık fiyatlarının düştüğü eleştirilerine de değinen Düzce Ticaret Borsası Başkanı, İstanbul İhracatçılar Birliği ve Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Karslıoğlu, şu ifadeleri kullandı: Dünyada fındık tüketimi eksiliyor azaldı. Bu ülkeden 250 bin ton 300 bin ton fındık ihraç edilmişti. Geçen yıl 250 bin ton iken bu yıl 200 binlere düşmesi bekleniyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen Türkiye'de fındığın fiyatıyla oynayan bir firmadan bahsediliyor. Ona vurgu yapmadan geçemeyeceğim. Dünyada tüketimini yükselten tek bir çikolata firması var dünyada. Ferrero ve Nuttella. Bu firma hiç fındıktan vazgeçmemiş, fındığı kullanmaya devam ediyor. Satışı düşmüyor ancak diğer firmalar gibi fındık pahalı oldu diye vazgeçmemiş. Bu firma bizim fındığımızın yüzde 45'ini minumum alıyor. Çok hakim bir firma. Türkiye için bir velinimet, Türkiye'nin ödüllendirmesi gereken bir firma. Bizim bildiğimiz yüzde 7-8 civarında tüketimi artıyor. Böyle bir firma olmasa Türkiye fındığının yarısı gitti, kime satabiliriz.
50 ÇUVAL FINDIKLA ŞEHRE İNDİĞİMDE NEREYE KOYACAĞIM?
Fiyatın düşmemesi içinözellikle ziraat odaları tarafından üreticilere yapılan Emanete fındık vermeyin uyarılarına sözü getiren Karslıoğlu, konuşmasını şöyle noktaladı: Biz köyde fındığımızı topladık. Ailemiz şehirde, toplayıcı işçiler uzak şehirlerden geldi. Fındığımızı kuruttuk, şehre eve ineceğiz. Kalıcı Konutlar'daki dairemize gideceğiz. Benim Kalıcı Konutlar'da depom mu var? 50 çuval fındıkla şehre indiğimde nereye koyacağım? Burada düşünmek lazım.