Kebabın Tokat adresindeyiz..  

Müşterileri “siz neyi önerirsiniz?” diye sorduğunda coşan ve büyüleyici atmosferini olağanüstü bir damak tadı ile bütünleştiren restoran, Tokat mutfağını Güneydoğu mutfağı ile adeta yarıştırıyor.

info@karadenizekonomi.com / 9.04.2019

Kebabın Tokat adresindeyiz..  

Müşterileri “siz neyi önerirsiniz?” diye sorduğunda coşan ve büyüleyici atmosferini olağanüstü bir damak tadı ile bütünleştiren restoran, Tokat mutfağını Güneydoğu mutfağı ile adeta yarıştırıyor.

Pirhan Restoran

Doğu ile batı, kuzey ile güney arasında bir kavşak noktası olan Tokat’ta meşhur Tokat Kebabı yemek için hemen herkesin üzerinde fikir birliğine vardığı birkaç mekândan birindeyiz. Büyüleyici bir atmosferin olağanüstü bir damak tadı ile birleşmesiyle ortaya “Pirhan Restoran” çıkmasının rastlantı olmadığını mekâna girer girmez anlıyorsunuz ve doğru adreste olduğunuzu fark ediyorsunuz.

6 asırlık mekân…

Ahmet Hamdi Aydoğan. 53 yaşında bir kentine sevdalı bir isim. Aynı zamanda 5 dönemdir Tokat Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi başkanı olarak doğduğu topraklara hizmet veriyor. Topraklarını bu kadar çok seven ve kent kültürünü ve mutfağını sadece yöre insanına değil bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere de yansıtan Pirhan Restoran’ın başarılı işletmecisi. Ortağı ve gönül dostu Fahri Polat ile çıktıkları yolda kendilerini yalnız bırakmayan bir başka Tokat aşığı Ayşe Gür’ün işletmeciliği ile bir zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissediyorsunuz kendinizi. Fahri Bey şehir dışında olduğu için ilk söz Ahmet beyin; “6 asırlık bir mekânda konuklarımızı ağırlıyoruz. 15.yüzyılda Çelebi Mehmet dönemine tarihlenen bu yapı, Tokat-Amasya emiri Pir Ahmet tarafından yaptırılmış. Bir başka adı da Horozoğlu Zaviyesi. Daha sonraki kayıtlarda bin 800’lerde Evliya Çelebi buradan imarethane diye bahseder.”

Ana yemek Tokat Kebabı

Tokat’taki uğrak yeri olmuş bu kısa sürede Pirhan Restoran. Başarılı işletmeci anlatmaya devam ediyor: “Şehrimize gelen tur gruplarının yanı sıra pek çok gezginin bildiği bir yer haline getirdik kısa zamanda burayı. Pek bilinmese de Güneydoğu mutfağı ile yarışacak bir yemek kültürü vardır bu yörede. Coğrafi olarak bir kavşak noktasında yer aldığımız için komşu bölgelerden etkilenmeyi de görebilirsiniz yemeklerimizde. Hem sebze hem de et ağırlıklı bir mutfağın izleri vardır. Keşkek, baklalı dolma, bat, pekmez, çemen, keşkek, köme, pişirilmeden yenilebilen bez sucuk, yaprak sarma ve daha niceleri… Saymakla bitmiyor. Ama Tokat Kebabı ana yemeğimizdir.”

Edebi ile gelen, adabı ile ağırlanır

Açık ve kapalı toplam bin 100 kişiye aynı anda hizmet verebilen Pirhan Restoran, ortalama 50 kişilik istihdamı ile aynı zamanda orta ölçekte bir fabrikayı andırıyor. Bu fabrikanın işletmesinden sorumlu isim de Ayşe Gür. Bir başka kent sevdalısı olan Gür, misafir ağırlamayı pek seven ve kendi ifadesiyle “ecdattan aldığını evlada yansıtmak” isteyen biri olarak tanımlıyor kendini. Kendisini “gönül ehli” olarak gören Ayşe Gür, sadece yurtiçinden değil yurtdışından gelen misafirleri de ağırlamaktan büyük keyif duyuyor. “Edebi ile geleni adabı ile ağırlamayı” sevenlerden. En son Tayland’dan misafir ağırlayan Pirhan Restoran’da gün kahvaltı servisi ile başlıyor. Standart serpme veya kahvaltı tabağından farklı olarak gözleme, katmer, çökelek sündürmesi ve simit gibi özel ikramlar da sunan işletme oldukça geniş ürün skalanın arkasında çok güçlü bir imalathane ve her alanında ehil kişilerin kontrolünde olmasıyla dikkat çekiyor. Ve onlara göre misafirin en makbul olanı “siz neyi önerirsiniz “diye soranlar. İşte o zaman Pirhan Restoran çalışanları adeta “coşuyor.” REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar