Kilosu 600 lira!

Artvin’de köknar ağacından tek tek toplanan çam sakızının kilosu 600 liradan satılıyor.

info@karadenizekonomi.com / 9.01.2020

Kilosu 600 lira!

Artvin'in ormanlarında bulunan köknar ağaçlarının kabukları arasından çıkan çam sakızın kilosu altınla yarışıyor. Köknar ağacından tek tek toplanan çam sakızının kilosu 600 liradan satılıyor. Aktarlar ve şarküterilerde satılan ve faydaları saymakla bitmeyen çamsakızını toplaması da ustalık istiyor. Bir kilo çam sakızı toplamak için en az 10 köknar ağacına çıkmanız gerekiyor. Ağacın kabuğundan çıkan çam sakızı, şarküteri ve aktarların en pahalı ürünü.

‘’Kanser tedavisinde kullanılıyor’’

İnsanların doğal ve organik ürünlere ilgisi yoğun diyen ailecek 20 yıldır şarküteri işletmeciliği yapan Serkan Büyük, ‘’Bunun yanı sıra şifalı ürünleri de kullanarak doğal yollardan hastalıklarla mücadele ediliyor. Bu anlamda bal ve çam sakızı işletmemizin en faydalı ürünleri arasında. Müşterilerimiz genellikle çam sakızını toz haline getirip balla karıştırıyor. Bunu ilaç olarak mide ağrıları ve kanser hastalı tedavilerinde kullanıyor. Çam sakızının kilosunu 600 liradan satıyoruz. Bunun sebebi ağaçtan tek tek toplanması. 10 katlı bir bina yüksekliğindeki ağaçların tepelerine çıkıp sadece bir çakı yardımıyla tek tek toplanıyor. Müşterilerimiz genelde il dışında yaşayan Artvinliler, paket paket, kilo kilo İstanbul, Ankara, Bursa'ya kargolarla gönderiyoruz” dedi.

‘’Çam sakızı mide dostu’’

Çam sakızının sağlığa birçok faydası olduğunu dile getiren Aktar işletmecisi Selahattin Arslan, ‘’Çam sakızı tam bir mide dostudur. Dişleri temizler, ağız kokusunu, mide gazını alır faydaları saymakla bitmez. Genelde buralı insanlar bildiği için daha çok Artvinli ve il dışında bulunan Artvinliler alıyor. Çiğnendiği zaman suyunu yutarsanız mide ağrısına büyük faydası var. Balla karıştırıldığı zaman birçok farklı hastalığa iyi geldiği söylenir” şeklinde konuştu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar