‘’Kimyasal gübre kullanımı üretimi tehlikeye sokuyor’’

‘’Doğu Karadeniz Bölgesi topraklarında kimyasal gübre kullanımına dayalı, verimli, kaliteli fındık ve çay üretimi mümkün gözükmemektedir.’’

info@karadenizekonomi.com / 30.10.2019

‘’Kimyasal gübre kullanımı üretimi tehlikeye sokuyor’’

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı 4 bin 600 toprak örneğinin analiz sonuçlarını inceleyen uzmanlar, bölgede yapılan çay ve fındık tarımının tehlikede olduğunu bildirdi. Doğu Karadeniz'in doğal asitli toprağının kimyasal gübre kullanımının yanı sıra aşırı yağış nedeniyle her yıl yıl daha da asitleştiğini ve toprağın sürekli olarak kalsiyum bakımından fakirleştiğini söyleyen Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, ‘’Trabzon Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2015 yılında hizmete açılan Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü Toprak Analiz Laboratuvarı’nda analiz edilen 4 bin 602 toprak numunesinin sonuçlarına göre tarım topraklarında yüzde 80.88 kireç, yüzde 65.27 organik madde, yüzde 32.09 fosfor, yüzde 15.84 potasyum miktarlarının normalden düşük olduğu gözlemlendi. Yüzde 90 kalsiyum eksikliği gösteren, çok düşük pH'li asitli toprakta, fındık ve çay bitkisi, topraktaki temel bitki besin elementlerini yeterince alamayınca rekoltede ve kalitede gittikçe artan olumsuzluklar da kaçınılmaz oluyor. Dünya ölçeğinde yapılan çalışmalar uzun vadede toprağı daha verimsiz hale getiren kimyasal gübrelerin yer üstünden çok yer altında depolandığını, çevre kirlenmesine neden olduğunu ve insan sağlığını tehdit ettiğini göstermektedir. Doğu Karadeniz Bölgesi topraklarında kimyasal gübre kullanımına dayalı, sürdürülebilir, verimli ve kaliteli, rekabetçi fındık ve çay üretimi mümkün gözükmemektedir. Dünya piyasalarında fiyat belirleyici olabilmek için birim alandaki fındık, çay üretimini ve kalitesini artırmak zorundayız. Bu da ancak bozuk toprağın asitleşme derecesini belirleyen pH haritalarını yapmak, aşırı asitli toprakların kireçleme ile düzeltilmesini sağlamak ve iyi bir toprak yönetim anlayışının geliştirilmesiyle mümkündür. Sadece fındık ve çay taban fiyatını belirleyen devlet aynı zamanda her bölgeye özgü sürdürülebilir bir toprak yönetimi anlayışını oluşturmak zorundadır. Fındık çay piyasasında sürekli fiyat belirleyici ve rekabetçi olabilmek için bozuk toprağı düzeltmek, birim alandaki fındık ve çay üretimini ve kalitesini artırmakla mümkündür. Bunun içinde başta üniversiteler olmak üzere ilgili kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin ortaklaşa yürütebileceği bölgesel sağlıklı bir toprak yönetim modeli çalışmasına bilinçli çiftçinin yanında devlet de destek vermek zorundadır.” şeklinde konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar