KOÇKAYA: "TEŞVİKLER ARTTIKÇA KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ ARTACAK"
"ORDU'DA KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ARTIŞ YAŞANIYOR ANCAK İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL. KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN ARTMASI İÇİN 22 TL OLAN KÜPE TEŞVİKİNİN KESİNTİSİZ 30 TL RAKAMLARINA ULAŞMASI GEREKİYOR"
info@karadenizekonomi.com / 17.11.2015
Ordu Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Koçkaya, Ordu'da koyun yetiştiriciliğinde yaşanan artışın yeterli olmadığını belirterek, "Ordu'da koyun yetiştiriciliğinin daha çok artması için verilen 22 TL küpe teşvikinin kesintisiz 30 TL seviyelerine çıkması gerekiyor" dedi.
Ordu'da koyun ve keçi yetiştiriciliğinde her geçen gün artış yaşanıyor. Ordu Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği verilerine göre 2011 yılından bu yana her yıl çiftçi ve hayvan sayısında yaşanan artış dikkat çekiyor. Birlik verilerine göre Ordu genelinde 2011 yılında 608 yetiştiriciye ait 57 bin 481
hayvan bulunurken, bu sayı 2012 yılında 721 yetiştiriciye ait 68 bin 451 hayvan rakımına ulaştı. Artış 2013 yılında da devam etti. 2013 yılında 791 üreticiye ait 71 bin 428 koyunun olduğu Ordu'da bu sayı 2014 yılında 958 yetiştiriciye ve onlara ait 92 bin 999 hayvan sayısına yükseldi. Konuya ilişkin açıklamaya yapan Ordu Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Koçkaya, yıllara göre artış gösteren yetiştirici ve hayvan sayılarının bekledikleri seviyede olmadığını belirtti. Ordu'nun küçükbaş hayvancılığa uygun olduğunu ve bu sayının verilen teşvik miktarlarının yükselmesi ile artacağını vurgulayan Koçkaya, 2015 yılında da Ordu genelinde keçi ve koyun sayısının 95 bin civarında olmasını beklediklerini söyledi.
"KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TEŞVİKLER ARTTIRILMALI"
Ordu'da yıllara göre yaşanan artışın beklenilen seviyede olmadığını ifade eden ve teşviklerin arttırılması gerektiğinin altını çizen Ordu Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Koçkaya, "Ordu'da baktığımızda her geçen yıl koyun yetiştiriciliğinde artış yaşanıyor. Ancak yaşanan bu artış beklenilen seviyelerde değil. Bizim coğrafyamız küçükbaş hayvancılığa müsait, yaylalarımız oldukça geniş ancak alınan teşvikler üreticilerin ihtiyaçlarını karşılamıyor. Şuan için aldığımız tek teşvik 22 TL olan küpe teşviki. Bu rakamın kesintisiz 30 TL seviyelerine çıkması durumunda koyun yetiştiriciliğinde beklenen artış sağlanacaktır. Coğrafyamız bu durumu kaldırabilecek seviyede. Bu yılın üretici ve hayvan sayıları yeni yeni şekillenmeye başladı. 2014 yılına göre çok fazla bir değişiklik olacağını pek zannetmiyoruz. Muhtemelen 2015 yılı koyun sayısı 95 bin seviyelerinde ortaya çıkacaktır" diye konuştu.