Kuruyemiş Tanıtım Grubu kuruluyor
Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Kuruyemiş Tanıtım Grubu kurmak için çalışma başlattı
info@karadenizekonomi.com / 5.06.2015
Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Kuruyemiş Tanıtım Grubu kurmak için çalışma başlattı. TÜKSİAD, kuruyemiş sektöründeki üretim ve pazarlama sorunlarını çözmek için ise her yılı bir ürün yılı olarak ilan etmek için çalışma başlatma kararı da aldı.
TÜKSİAD üyelerinin yıllık değerlendirme toplantısı Antalyada gerçekleştirildi. DÜNYA Gazetesi Ankara Temsilcisi Ferit Parlak ve yazarlarımızdan Rüştü Bozkurt ve Taner Berksoyun da panelist olarak katıldıkları toplantıda konuşan TÜKSİAD Başkanı Muammer Çaputçu, Kuruyemiş sanayinin ortak sesi
olmak, rekabet gücünü artırmak ve sektör içi işbirlikleri kurmak amacıyla 2008 yılında çıktığımız yolda bugün sektörün önemli bir bölümünü temsil ediyor
olmanın gururunu yaşıyoruz dedi.
Fiyat artışı, üretim ve tüketimde azalma sorun
Geçtiğimiz dönem bildiğiniz gibi hem gıda sektörünün genelinde hem de kuruyemiş sektöründe yaşanan yüksek fiyat artışları kamuoyunun sürekli olarak gündeminde olduğunu hatırlatan Çaputçu, 2014 yılında yıllık enfl asyon oranı yüzde 8.17 olarak gerçekleşirken, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda bu oranın yüzde 12.73 olarak gerçekleşmiş olması da bu durumun en önemli göstergelerinden biriydi. Sektörümüz özelinde ise fiyat artışlarının ne kadar yüksek olduğu hepimiz biliyoruz diye konuştu.
2014-2015 döneminde tüketim miktarlarında da düşüşler görüldüğünü belirten Muammer Çaputçu, Fiyat artışlarının en yoğun hissedildiği fındık, Antep fıstığı, kuru kayısı ve incir gibi ürünlerimizin tüketimleri azaldı. Geçmiş yıllardaki benzer deneyimlerimizden hatırlayabileceğiniz gibi tüketici açısından bir ürünün fiyatı bir kere ulaşılmaz noktaya geldiğinde, fiyat düşse bile bu denli olumsuz bir algıyı olumluya çevirmek kolay olmuyor ve tüketimin eski seviyelerine ulaşması zorlaşıyor dedi.
Kötü niyetli tüccarları ayırmalıyız
Böyle dönemlerde piyasadaki belirsizliklerden faydalanmaya çalışan kötü niyetli ticari hareketlerle karşılaşma oranının arttığına dikkat çeken Çaputçu, şunları söyledi: Geçtiğimiz yıl da piyasada haksız rekabete yol açacak spekülatif hareketlere rastladığınızı ve tüketiciyi yanlış bilgilendirmek yoluyla rekabet ortamının bozulduğuna ilişkin şikayetlerinizi sık sık dile getirdiniz. Bu sorunun çözümü konusunda neler yapılabileceği, ilgili kurumların olduğu kadar bizim de gündemimizde. Ancak öncelikle sorunu doğru tanımlamamız gerekiyor.
Fiyat artışlarını tek başına doğa olaylarına bağlı olarak azalan rekoltelerle ilişkilendirirsek hem sektörümüzün geleceğine ilişkin değerlendirmeler yaparken hem de karar vericileri yönlendirirken hataya düşmüş oluruz.
Planlı tarım şart
Çaputçu uygulanması gereken politikalara da değinerek, Amerika ve birçok Avrupa ülkesinde uygulanan planlı tarım politikaları. Bu politikaların uygulandığı ülkelerde kâğıt üzerinde kalmayan, bir vizyonu, buna uygun stratejileri ve gerçekçi hedefleri olan 5 veya 7 yıllık planlar ortaya konarak hangi ürünlerin destekleneceği, bütçesi ile beraber belirtilmektedir dedi.
Planlar çerçevesinde gerçekleştirilen eylemlerin tarımsal üretime yansımasının ne olduğu ancak doğru bir izleme ve değerlendirme sistemiyle mümkün olacağının altını çizen Çaputçu, Özellikle ABDde bu sistem çok doğru bir şekilde kurgulanmıştır. Bu izleme sistemi sayesinde her sezonun başında rekolte tahminleri neredeyse yüzde 100e yakın doğruluk oranıyla yapılmakta, fiyatlarda da bizdekine benzer dalgalanmalar yaşanmamaktadır. Öte yandan, kuraklık ve benzeri dönemsel sıkıntılar yaşandığı durumlarda da bu izleme sistemi hızlı önlemler alınmasını sağlayabilmektedir dedi.
Türkiyede ise tarımsal istatistiklerin halen çok sağlıksız olduğuna vurgu yapan Muammer Çaputçu, Sezon öncesi rekolte tahminleri yapılabilmesini bir kenara bırakıyorum, hasat sonrasında bile güvenilir verilere ulaşmak mümkün değil şeklinde konuştu.
Bakanlıktan tam destek
Tanıtım konusunda da sıkıntılar olduğunu ve bakanlığa görüşlerini belirttiklerini dile getiren Çaputçu, Türk kuruyemişlerinin tanıtımı konusunda destek talebimizi Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi haklı buldu. Ürünlerimizin mevcut bir Tanıtım Grubu içinde değerlendirilmesi ya da yeni bir Tanıtım Grubu kurulması konusunda ilgili Bakanlık birimlerine talimat verdi. İkinci ve çok önemli talebimiz ise kuruyemiş sektörü özelinde bütünleşik bir strateji oluşturulması idi. Talebimiz Bakanlık nezdinde hemen karşılık buldu ve bir Kuruyemiş Çalışma Grubu oluşturuldu. Çalışma Grubunda yer alacak kurum ve kuruluşlar ve ele alınacak konu başlıklarıyla ilgili yönlendirmeler bizzat TÜKSİAD tarafından yapıldı, hâlihazırda kendi taleplerimizi içeren bir doküman da hazırlıyor ve gerçekleştirilecek ilk toplantıya net taleplerle gitmeyi hedefl iyoruz ifadelerini kullandı.