Miras Yoluyla Parçalanan Araziler Yeni Kanunla Birlikte Artık Parçalanamayacak

Kanunda ki Bu Değişiklik Tarımda Üretimimizi Artıracaktır

info@karadenizekonomi.com / 29.11.2014

Miras  Yoluyla Parçalanan Araziler  Yeni Kanunla Birlikte Artık Parçalanamayacak

Tarım arazilerinin bölünmesi sonucu küçük parsellerde ekonomik anlamda üretim yapmak mümkün değil” diyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, arazilerin parçalanmasını önlemek için ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda’ değişiklik yapıldığını belirtti.

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, il genelindeki 120 bin kayıtlı çiftçi olduğunu 84 bininin arazi büyüklüğünün 10 bin dekarın altında olduğunu kaydetti. Tarım arazilerinin bölünmesine karşı olduğunu belirten Yılmaz, “Tarım arazilerinin bölünmesi sonucu ortaya çıkan küçük parsellerde ekonomik anlamda üretim yapmak mümkün değil” dedi. Kemal Yılmaz, arazilerin bölünmesini önlemek için 15 Mayıs 2014 tarihinde 6537 sayılı ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda’ değişiklik yapıldığını hatırlattı.

Yarıdan fazlasının arazisi 10 dekarın altında

84 bin çiftçinin arazisinin 10 dekarın altında olduğunu kaydeden Yılmaz, “Ülkemizde ortalama işletme büyüklüğü dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki ortalama işletme büyüklüğünün çok altında. Ülkemizdeki ortalama arazi büyüklüğü 60 dekarken ilimizde bu rakam 16 dekarları buluyor. Ordu’da 120 bin kayıtlı üreticimizin 84 bininin arazi varlığı 10 dekarın altında” şeklinde konuştu.


“Arazi azlığı göçü doğurdu”

“Mevzuattaki yetersizlik tarım arazilerimizin her geçen gün daha da çok bölünmesine ve ortalama işletme büyüklüklerimizin giderek azalmasına neden oldu” diyen Kemal Yılmaz, “Tarım arazilerinin bölünmesi sonucu ortaya çıkan küçük parsellerde ekonomik anlamda üretim yapmak mümkün değil. Zaman içerisinde bu alanlardan elde ettikleriyle geçinemeyen üreticilerimiz arazilerini bırakmak suretiyle büyük şehirlere göç etmeye başladı” ifadelerini kullandı.


“Kanunda değişiklik yapıldı”

Yılmaz, “Geride bırakılan bakımsız araziler ve oluşan yeni küçük işletmelerde ekonomik anlamda üretim yapılamaması, tarımsal üretimin her geçen gün azalmasına neden oldu. Oysaki artan dünya nüfusunun gıda gereksiniminin karşılanabilmesi için tarımsal üretimin de artırılması gerekiyor. Bu bağlamda tarımsal üretimde yürürlükteki mevzuatın yetersizliği nedeniyle arazilerin bölünmesi ile yaşanan sıkıntıların giderilmesi, tarım arazilerinin toplulaştırılmasının sağlanması amacıyla 15 Mayıs 2014 tarihinde 6537 sayılı ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda’ değişiklik yapıldı” diye konuştu.

“Köyden kentin önüne geçilecek”


Kanunla beraber arazilerin eskisi gibi bölünemeyeceğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, “Bu kanunla tarımsal arazilerin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçilecek. Üreticilerimizin ekonomik refah seviyeleri yükselecek, rekabet düzeyi artacak. Köyden kente göç önlenecek ve sürdürülebilir üretim yapılması sağlanacak” açıklamalarını yaptı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar