ODÜ I. ULUSLARARASI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRENCİ SEMPOZYUMU

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Türkoloji Kulübü işbirliğinde düzenlenen "I. Uluslararası Türk Dili.

info@karadenizekonomi.com / 18.05.2017

ODÜ I. ULUSLARARASI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRENCİ SEMPOZYUMU

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Türkoloji Kulübü işbirliğinde düzenlenen "I. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Sempozyumu" Ordu'da başladı.

"Dilin varsa dünyada söz sahibi olabilirsin"

Tıp Fakültesi Morfoloji binası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan ODÜ Fen Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Eren, dil ve edebiyatın bir milleti millet yapan en önemli yapı taşlarından olduğuna dikkat çekti. Milletlerin gelişiminin dil ve edebiyatın gelişimi ile doğru orantılı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Abdullah Eren, "Dil sadece seslerden ibaret bir yapı değildir. O, ait olduğu milletin kültür birikimini, 

düşünce dünyasını ve karakterini içinde barındıran ve yeni kazanımlarla nesilden nesile aktaran en önemli vasıtadır. Bizler, ancak öz benliğimizin ve karakterimizin yansıması olan dilimize kıymet verdiğimiz ve sahip çıktığımız ölçüde kendi sözümüzü güçlü bir şekilde söyleyerek dünya üzerinde söz sahibi olabiliriz. Bunun için de dilimizin her biri, bir dil ve kültür zaferi hüviyetinde olan edebi eserlerimizin iyice tanınması ve yeni eserlerin üretilmesi ve bu yoldaki gayretlerin teşvik edilmesi zaruridir" dedi.

10 ülke katılıyor

ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç da Türk dili, edebiyatı, tarihi, sanatı ve kültürüyle ilgili akademik toplantıların kimi zaman oryantalistik kimi zaman Altayistik çoğu zaman da Türkoloji, Türkiyat ya da Türklük bilimi adıyla yüz yılı aşkın bir süredir düzenlendiğini ve çok sayıda akademik çalışmaya zemin hazırladığını söyledi.

Yarılgaç, sempozyumda Çin, Moğolistan, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Gürcistan, Irak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye'den uluslararası katılımcıların olduğunu, yurt içi ve yurt dışından gelen, alanında uzman 30'a yakın akademisyenin nezaretinde dil, edebiyat ve halk bilimi alanlarında doktora, yüksek lisan ve lisans derecelerinde öğrencilerin bildirilerinin sunulacağını belirterek bu sempozyumun ODÜ'nün akademik gelişimine ve uluslararası tanınırlığına katkıda bulunacağını ifade etti.

Sempozyuma yurt içi ve yurt dışından 70 üniversiteden toplamda 308 başvuru yapıldı. Üç gün sürecek olan sempozyum kapsamında Çağdaş Türk Lehçeleri, Türk Dünyası Edebiyatları, Eski Türk Dili, Eski Türk Dili Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı, Türk Halk Bilimi, Yeni Türk Dili ve Yeni Türk Edebiyatı alanlarına göre düzenlenmiş bildiriler 27 oturumda sunulacak.

Sempozyuma ayrıca, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fikri Balta, Prof. Dr. Tevfik Noyan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, yerli ve yabancı akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar