Orduda Yeni Projeler Hayata Geçmeli,Gündem, İstihdam ve Yatırım Olmalı
Turan Seramik 'ten Avrupa ve Ortadoğu atılımı..
info@karadenizekonomi.com / 7.01.2016
Sanayici ve iş adamı Turan Seramik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Çakmak; Ordu ekonomisinin geleceği parlak ve aydınlıktır.Devasa projeler hayata geçmekte, yeni projeler açıklanmaktadır. Ordu yavaş yavaş,sermaye yoksunu görünümünden kurtulma noktasında ilerliyor.Siyasetin ve iş dünyasının şikayetci olduğu bürokratik engeller noktasında daha olumlu tabloların çıkması ,ülkemiz ve bölgemiz yararına olacaktır.
Turan Seramik A.Ş yönetim kurulu başkanı Burhan Çakmak Karadeniz Ekonomi programında Murat Gürsoyun sorularını cevapladı.2016 ihracat beklentisini ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çakmak,asgari ücretin artırılmasını savunuyor ancak artışın işverene yük olarak dönmemesini istiyor.
Asgari ücret artırılsın fakat devlet desteği şart
"Bin 300 TL bir asgeri ücret taahhüt edildi.İş dünyası bunun nasıl altından kalkacağını düşünüyor.Asgari ücretin artması hepimizin arzusu.Gelir seviyesinin yükselmesi, daha fazla tüketim ve daha fazla üretim demektir. Ama bu artışı devlet bizim vergi yükümlülüğümüzü arttırarak yapmamalı. Devlet istihdam sağlayan sanayicinin yükünü hafifletmeledir.Maliyetlerin yarısının ücretlerden oluştuğu sektörlerde,bu bizim maliyetimizi yüzde 15 yukarıya çekecektir.Bizde bunu belli ölçüde piyasaya yansıtmak zorunda kalacağız.Ancak devletimiz bir kaç yıllık geçiş dönemini biz sanayicilere tanırsa,yükümüzün bi kısmını bizden alır.Bizde fiyatlarımızı ve maliyetlerimizi oluşturup ona göre yolumuza devam ederiz.Özellikle Kobiler bu anlamda son derece önemli. Çünkü ihracatda,istihdamda ve üretimde çok önemli bir kısmı Kobilerimiz oluşturuyor.
Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına açılmak istiyoruz
Ar-Ge kapasitesini artıracaklarına dikkat çeken Çakmak,Biz firma olarak bir yatırım içerisindeyiz. Üretim kapasitemizi artıracak projemizi Mart ayı gibi tamamlamayı planlıyoruz. Şuanda ihracatta bir duraklama ve gerileme var.Bunu aşmak için bir gayretin içerisine girdik.2016 Şubat ayında TÜYAP fuarına katılıyoruz. Kalıcı ve uzun vadeli ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi için bu çalışmanın çok fayda sağlayacağını düşünüyoruz.Orada pazarlama konusunda lisan bilen bir personeli bünyemize katarak bundan sonraki ziyaretlerimizi yüz yüze yapmak istiyoruz.Avrupa ve Ortadoğuda ilk ziyaret edeceğimiz ülkeler.dedi.
Uluslararası İlişkilerimiz Ticaretimizi olumsuz etkiledi
Türkiye ile komşu ülkeler arasındaki siyasi ilişkilerin bozulmasının ,ekonomik ve sosyal kayıplara da yol açtığını söyleyen Çakmak,şunları söyledi.
Şuanda bizim içinde bulunduğumuz sancılı hal, iyi günlerin yakında olduğunu gösteriyor. Libya bizim önemli bir ticaret partnerimiz.Dolayısıyla Libyada iki hükûmetin ortak bir hükümet kurma noktasındaki imzalana protokol bizim açıdan çok önemli, çünkü ihracatımız o kanallara doğru yapılıyordu. İkincisi Suriye; var olan ön anlaşma ile ateşkesin sağlanması ,yine bizim açımızdan son derece önemli. Yine İsraille olan yeni bir görüşme ve anlaşma zeminin oluşması da bölgedeki bizim pozisyonumuz açısından önemli bir gelişme. Mısırın Türkiyeye zeytin dalı uzatması da biz tarafından dikkat alınmalı. Küs ülkeler istemiyoruz etrafımızda. Şartlar bizi bu noktaya getirdi bizde bunun sıkıntısını ticarette yaşıyoruz.Rusyanında tavrı buna tuz biber oldu. Uluslararası ilişkilerde rasyonellik kaybolduğu zaman ,her iki tarafta kaybeder. Ekonomik ilişkiler açısından iki tarafta zor durumda kalır.2016.Türkiyede bir çok yeniliklerin başlangıcı olabilir. Ben bu konuda ümitliyim.Emperyal amaçlarla düşüncelerle toplumun huzurunu kaçırmaya çalışan ülkeleri anlamış değiliz. Komşumuz İranın tavırlarını da anlayabilmiş değiliz. Bu süreçte karşılıklı güven duygusunu artık kaybettik.
Hasarsız Zafer Olmaz
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde son dönemde yaşanan terör olaylarına da değinen Çakmak,şunları ifade etti;
Güneydoğuda yaşayan olaylar oldukça sıkıntılı. Bir çok askerimiz şehit verdik.Özellikle oradaki ticaretin, sanayinin durumunu da hiç iyi görmüyorum. Âmâ unutmamak gerekir ki Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Orada bulunan mağdur olmuş vatandaşları yalnız bırakmayacaktır. Dış güçlerin görevini yerine getiren örgütler,Ortadoğuda bulunan masadan eliminin uzak kalmasını istiyorlar.Türkiye 2002 den sonra denge politikasını terk edip kendi kararlarını veren bir devlet konumuna gelmiştir. Bu durumdan rahatsız olan ülkeler Türkiyede bir iç savaş yaşatmak gayesine girmişlerdir. Âmâ her şeye rağmen bunun üstesinden gelecek bir devlete sahibiz. Hasarsız zafer olmaz bunu unutmamak lazım. Yakın zaman içerisinde huzurun yakalanacağını düşünüyorum.
Ordu-Giresun Uçağı Acil İniş Yaptı
Trabzonda Yakıt İkmali
Yaklaşık 8 ay önce açılan Ordu Giresun Havalimanında eksiklikler olduğuna dikkat çeken Çakmak, geçtiğimiz günlerde yakıt ikmalinden ötürü Trabzona acil iniş yaptıklarına dikkat çekerek, yakıt tankının önemine vurgu yaptı.
Ordu-Giresun Havaalanımızın henüz bitmiş olduğunu söyleyemeyiz eksiklikler var. Örneğin gümrük kapısının burada oluşturulması ve bir yakıt ikmalinin mutlaka burada oluşturulması gerekiyor. Bunlar ciddi eksikliklerimizdir. Geçen gün uçuş anında yakıtın bitmesiyle Trabzondan yakıt almaya gittik. Bunlar yaşanmaması gereken olaylar. Keza burada bir tank oluşturmak çok maliyet gerektirdiğini düşünmüyorum. Bununla birlikte havalananına giriş çıkış noktasının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Çünkü burada önemli bir trafik sorunu oluşturdu, cepler de bun anlamda yetersiz kalıyor. Ki burada geçtiğimiz günlerde trafik kazası meydan geldi. Bunun dışında Atatürk havalimanından akşamları dönüş yok. Samsun yada Trabzon seferlerinden bir tanesi buraya kaydırabilirler. Tüm bunların yetkililer tarafından değerlendirilmesini istiyoruz.
ODÜ Kent Yaşamına Olumlu Anlamda Yön Verecektir
Ordu Üniversitesi iyi yönde ilerliyor. Akademik birikim açısından henüz bizim arzu ettiğimiz noktada değil. Kendi oluşumuyla uğraştığı için şuanda Üniversite Sanayi işbirliği henüz sağlanamadı. Fakat ODÜnün Ordunun kent yaşamına iyi anlamda yön vereceğini düşünüyorum. Kültürel renklerini toplumda göreceğiz. Yeni bir kentleşme türü olacaktır.
Ordunun çilesi Park sorunu
Tarım,Sanayi ve Turizm bu üç ayağı ihmal etmeden birlikte gözetmekteyiz. Turizme Ordu olarak biz hazır mıyız ona bakmak lazım. Turizm kenti olmamız için beli başlı konuları halletmemiz gerekiyor. Konaklama ve şehrin genel yapısı açısından süreci belli bir noktaya getirmemiz lazım. Hava kirliliği açısından gözetilmesi gereken bir il olmalıyız. Çok kötü değil ama daha iyi olması lazım. Turizm açısından bu şart. Diğer önemli nokta ise, Orduda otopark sorunu..Kimseye araç almayın diyemezsiniz.Benim belediyelere önerim şudur;çok acilen yeni ruhsata bağlanacak binaların altının boşaltılarak otoparka dönüştürülmesi ..Bunu projesine eklemeyen kişilerin projelerinin onaylanmaması lazım. Bir yerden başlamak için bu şart. Bizim yer üstü otoparklarımız çok uygun bir seçenek değil. Teknoloji artık çok ilerledi, biz yer altında 2-3 katlı otoparkları rahatlıkla yapabiliriz. Şehrimizin sokaklarını oluşturan yayaların dahi girmekte zorluk çektiği yerleri boşaltmamız lazım. Tüm bunlar turizm kenti olabilmemizin şartıdır. Kömür yakan binalar ve sitelere belediyemizin süre verip mutlaka geçmesi lazım. Bunun dışında trafiğimizi yeniden gözden geçirip ,dolmuş güzergâhımızı yeniden oluşturmak lazım.
Orduda Kentsel dönüşüm şart
Ordunun gelecekte devasa projelerle öncü bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Orduya olan temayül yükselecektir. Merkeze yakın 15 km deki yerler paha biçilme yerler olacaktır. Büyüme potansiyeli açısından komşu illere göre daha şanslı bir il.Yeter ki politikalarımızı daha iyi belirleyelim. Şehrimizin eski bölümlerine kentsel dönüşümlerle nefes aldırmamız lazım. Bunu ya parkende Projenin cazibesini bir takım rant kaygısıyla azaltmamamız lazım. Günümüze hitap etmeyen bir çarpık yapılaşmamız var.Mülk sahipleriyle görüşerek Orduyu yeniden elden geçirmeliyiz.